Επίτροπος Εθελοντισμού: Η πρόληψη, καλύτερη από τη θεραπεία και για τον καρκίνο του προστάτη


Την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, όσο και πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, τονίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιαννάκης Γιαννάκη.

Σε μήνυμά του με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου, το Γραφείο του Επιτρόπου υπογραμμίζει πως όπως και σε άλλες περιπτώσεις ασθενειών, έτσι και στη συγκεκριμένη, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Σημειώνεται πως περισσότεροι από 100.000 άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων, νοουμένου ότι διαγνωστεί έγκαιρα. Στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο 400 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη.

Αναλυτική το μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων: «H Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τον καρκίνο του προστάτη.

Περισσότεροι από 100.000 άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη ο οποίος μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων, νοουμένου ότι διαγνωστεί έγκαιρα. Στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο 400 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος που προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του προστάτη, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών. Αποτελεί το συχνότερο καρκίνο της ώριμης ηλικίας στο ανδρικό φύλο και στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη. Θεωρείται ως η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Παρ’ όλο που ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου δε δίνει κανένα σύμπτωμα, εντούτοις μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν ανιχνευθεί σε πρώιμα στάδια. Η ακριβής αιτία του καρκίνου του προστάτη δεν είναι γνωστή, ωστόσο ως βασικοί/ επιβαρυντικοί παράγοντες κινδύνου (γενετικοί και περιβαλλοντικοί) θεωρούνται το οικογενειακό ιστορικό και ο τρόπος ζωής, τα οποία είναι παράγοντες, δεν αποτελούν όμως αιτίες της νόσου. Τρόπος πρόληψης είναι ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος από Ουρολόγο.

Στην Κύπρο, ο τομέας της Υγείας, και οι εθελοντικοί και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν με σκοπό την εφαρμογή προγραμμάτων, τόσο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, όσο και πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις ασθενειών έτσι και στην συγκεκριμένη, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











347