Επιβεβαίωση YGEIA-NEWS: Δόθηκαν την Πέμπτη τα προσχέδια των νομοσχεδίων για ΓΕΣΥ και αυτονόμηση


Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη τα προσχέδια των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Τα νομοσχέδια είναι «Νόμος που προνοεί για την Ίδρυση Οργανισμών Γενικών Νοσοκομείων» και ο «Ο Περί Γενικού Συστήματος Υγείας, τροποποιητικός Νόμος του 2014».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, «τα Προσχέδια των δύο Νομοσχεδίων, τα οποία αποτελούν Μνημονιακά Νομοσχέδια, έχουν διαμορφωθεί ύστερα από εκτεταμένο δημόσιο διάλογο που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες επί των βασικών αρχών με όλους τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς και οργανωμένα σύνολα, ο οποίος έχει ωριμάσει επί συγκεκριμένου κειμένου για τα δύο Νομοσχέδια. Σημειώνεται ότι, στην όλη πορεία διαμόρφωσης του περιεχομένου των Νομοσχεδίων, το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζεται από διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΓΕΣΥ

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί την πύλη εισόδου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα καθολικό και δίκαιο διά βίου σύστημα υγείας, το οποίο θα τους παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που περιλαμβάνουν την πρόληψη, την περίθαλψη, τη διάγνωση, τα φάρμακα, τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Το Γενικό Σύστημα Υγείας, όπως παρουσιάζεται μέσα από το Νομοσχέδιο θα καλύπτει, χωρίς διακρίσεις, όλους όσους διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Κύπρο, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και ιατρικού ιστορικού. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται πλήρης κάλυψη, μεταξύ άλλων, σε οικογένειες, εργαζόμενους, συνταξιούχους, χρόνιους ασθενείς, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, παιδιά, ανέργους, και όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μέσα από το ΓεΣΥ, ο κάθε δικαιούχος έχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ιατρού ή νοσηλευτηρίου, είτε από τον κρατικό είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο κάθε δικαιούχος συνεισφέρει στη βάση των εισοδημάτων του, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μικρότερες συνεισφορές για τα χαμηλά αμειβόμενα στρώματα του πληθυσμού και μη συνεισφορά για τους ανέργους και τα παιδιά. Το σύστημα είναι κτισμένο στη βάση βέλτιστων πρακτικών διεθνώς και υιοθετεί εργαλεία και μηχανισμούς που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου.

Αυτονόμηση νοσηλευτηρίων

Το δεύτερο Προσχέδιο Νομοσχεδίου αφορά στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων και την μετατροπή τους σε κρατικούς οργανισμούς ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί και ευέλικτοι. Ειδικότερα, μέσα από το προσχέδιο του Νομοσχεδίου προβλέπεται η δημιουργία πέντε (5) αυτόνομων Οργανισμών, ένα ανά επαρχία, κάτω από τους οποίους εντάσσονται τα νοσοκομεία και τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της κάθε επαρχίας. Με την αυτονόμηση τα δημόσια νοσηλευτήρια αποκτούν νομική, διοικητική, οικονομική και επιστημονική αυτονομία, καθίστανται πιο λειτουργικά και αποδοτικά και εμπλουτίζονται με μηχανισμούς, οι οποίοι διασφαλίζουν την παροχή ποιοτικής περίθαλψης στους ασθενείς.

Στο προσχέδιο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων δεν περιλαμβάνονται τα άρθρα που αφορούν στα εργασιακά θέματα. Τα θέματα αυτά οι εκπρόσωποι των ίδιων των εργαζομένων θα τα συζητήσουν ξεχωριστά στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού και στη Μικτή Εργασιακή Επιτροπή, όπως προβλέπει η επίσημη διαδικασία. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ η εν λόγω απόφαση λήφθηκε από το Υπουργείο Υγείας με την υποστήριξη των επίσημα εκλελεγμένων σωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Το Υπουργείο Υγείας, μέσω των δύο αυτών κειμένων, καταθέτει προτάσεις που κτίστηκαν με γνώμονα το όφελος του πολίτη. Όφελος που θα επέλθει μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα λειτουργικό και αποτελεσματικό. Προτάσεις που διασφαλίζουν την ωφέλιμη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και επικεντρώνονται στο όφελος προς τον ασθενή και την οικογένειά του».

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τα εν λόγω Προσχέδια Νομοσχεδίων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας στον τομέα της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή οφέλους για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε εδώ τι έγραφε την Τετάρτη το βράδυ το ygeia-news: Θέμα χρόνου η ολοκλήρωση των προσχεδίων των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











292