Επέδωσε το υπόμνημά της στον Υπουργό η ΠΑΣΥΚΙ και ανανέωσαν το ραντεβού τους


Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ). Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική, τουλάχιστον επί του παρόντος, για εξεύρεση κοινής γλώσσας σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Όπως πληροφορείται το ygeia-news, η σημερινή συνάντηση δεν εισήλθε σε βάθος συζήτηση των ανησυχιών που διατυπώνουν οι κυβερνητικοί γιατροί ενόψει της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και της εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ παραδόθηκε στον Φίλιππο Πατσαλή πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο η συντεχνία διατυπώνει σωρεία ερωτημάτων και ζητά διευκρινήσεις επί της πλειονότητας των παραγράφων που εμπεριέχονται στα προσχέδια νόμου για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση. Ειδικότερα ως προς την αυτονόμηση, η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει τη θέση πως για να υπάρξει και να λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να προηγηθεί αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, υπό την πενταετή, τουλάχιστον, εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

«Η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων», υποστηρίζει η ΠΑΣΥΚΙ, «δεν μπορεί να πετύχει αν δεν προηγηθεί η αναδιάρθρωση, με πρώτο στόχο την σωστή στελέχωση με ικανό ιατρικό προσωπικό. H 5ετής τουλάχιστον επίβλεψη από το Υπουργείο Υγείας, με οικονομική κάλυψη των οικονομικών ελλειμμάτων μέχρι την τελική αυτονόμηση, είναι απαραίτητη για να επιβιώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και να μην καταλήξουν σε ιδρύματα ή σε αναγκαστική πώληση από ιδιωτικούς οργανισμούς ή ασφαλιστικές εταιρείες . Δεν νοείται προηγμένο κράτος της Ευρώπης χωρίς την ύπαρξη και σωστή λειτουργία και των δημόσιων νοσηλευτηρίων που θα αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας» .

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΥΚΙ ζήτησε και έλαβε γνωμοδότηση από το νομικό της σύμβουλο επί των δύο κυβερνητικών νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Διαβάστε στο πιο κάτω έγγραφο ολόκληρο το υπόμνημα της ΠΑΣΥΚΙ προς το Υπουργό Υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











321