Επ. Υγείας: Συζητήθηκε η μετονομασία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων


Αλλά και η εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια (τζόγος), που έχουν ως συνέπεια τις εξαρτητικές συμπεριφορές

Την πρόταση Νόμου που προνοεί για τη μετανομασία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (ΑΣΚ) σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), συζήτησε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής την Πέμπτη.

Όπως σημειώνει γραπτώς μεταξύ άλλων στις θέσεις του το ΑΣΚ, «έχει αρχίσει στην ΕΕ η σφαιρική αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης από ουσίες, συμπεριλαμβανομένων επίσης των εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια (τζόγος)». Το ΑΣΚ προσθέτει ότι «με βάση τη βιβλιογραφία, είναι ξεκάθαρο ότι η εξάρτηση στα τυχερά παιχνίδια ακολουθεί το ίδιο μοντέλο εξάρτησης που παρατηρείται και στην εξάρτηση σε ουσίες, όπως για παράδειγμα παρατηρείται η καταναγκαστική επανάληψη της συμπεριφοράς παρόλο που το άτομο γνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες για τον ίδιο ή/ και το οικείο του περιβάλλον. Για αυτό το λόγο τα θεραπευτικά προγράμματα τα οποία αναλαμβάνουν άτομα που είναι εξαρτημένα στο τζόγο παρακολουθούν παράλληλα και άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ουσίες εξάρτησης».

Αναφερόμενο στον ρόλο που διαδραματίζει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων στον υπεύθυνο στοιχηματισμό, το ΑΣΚ σημειώνει: «Θεωρούμε την Αρχή απαραίτητο εταίρο και πόρο στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Θεωρούμε ότι μέσα από τη συνεργασία, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, με βάση την νομοθεσία που τη διέπει, θα εστιαστεί σε δράσεις για προώθηση του υπεύθυνου στοιχηματισμού αλλά και της ρύθμισης/ εποπτείαςτων πρακτορίων στοιχημάτων, ενώ η ΑΑΕΚ μπορεί να εστιαστεί στην προώθηση, έγκριση, αξιολόγηση και επιχορήγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων εξάρτησης στο τζόγο αλλά και των προληπτικών προγραμμάτων για αποτροπή της εμπλοκής στον τζόγο από ανήλικους. Ήδη μέσα από τις υφιστάμενες αρμοδιότητες του ΑΣΚ έχουν εγκαθιδρυθεί αυτές οι διαδικασίες σε σχέση με τις νόμιμες και παράνομες ουσίες εξάρτησης, Συνεπώς, η συμπερίληψη του τζόγου στις υφιστάμενες διαδικασίες δεν θα επιφέρει επιπλέον κόστος για το κράτος και θα αποφευχθούν τυχόν διπλοκαλύψεις».

Από την πλευρά της η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων εξέφρασε επιφυλάξεις «ως προς τη συμπερίληψη προνοιών στην εν λόγω πρόταση, κατά τρόπον που θα περιορίζουν ή θα επιφέρουν πολυκομματισμό των προσπαθειών χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του υπεύθυνου στοιχηματισμού εκ μέρους της. Παράλληλα, θέση της Αρχής είναι ότι η κατάταξη της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, ως μέρος των εξαρτησιογόνων ουσιών και η καταπολέμηση αυτών ως παθήσεις, χωρίς την ενδελεχή μελέτη και ένταξη σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε αποτελέσματα άλλα από τα επιδιωκόμενα. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αρχή, δυνάμει των αρμοδιοτήτων οι οποίες της παρέχονται από τον περί Στοιχημάτων Νόμο του 2012 106(Ι)/2Ο12 (εφεξής ο «Νόμος»), όσο και εκ του ρόλου της ως η αρμόδια αρχή για τη ρύθμιση της στοιχηματικής δραστηριότητας, έχει ήδη προβεί στη χάραξη πολιτικής για την προώθηση του υπεύθυνου στοιχηματισμού, περικλείοντας στις δραστηριότητες της, σειρά μέτρων για το σκοπό αυτό».

Το πιο πάνω θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Υγείας, στη διάρκεια άλλης συνεδρίας.

Πάντως σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), αναφορικά με την πρόταση για μετονομασία του ΑΣΚ σε «Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου», ο πρόεδρος του ΑΣΚ Δρ Χρύσανθος Γεωργίου εξέφρασε αισιοδοξία ότι «η Βουλή θα ψηφίσει την μετονομασία του ΑΣΚ αν και το σημαντικότερο δεν είναι η αλλαγή του ονόματος, είναι να αλλάζουν και να εκσυγχρονίζονται οι όροι για το τί είναι θεραπεία, τι είναι πρόληψη, τι είναι μείωση της βλάβης».

Ανέφερε ότι «η ονομασία Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, εν έτη 2017, παραπέμπει σε κάτι αρνητικό και είμαστε ευτυχείς που υπάρχει ομοφωνία στη Βουλή και είναι σύμφωνο και το Υπουργείο Υγείας για τη μετονομασία σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου».

Το ΑΣΚ κατάφερε επίσης και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις εναλλακτικές ποινές γιατί αυτή η νομοθεσία, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΑΣΚ, «υπάρχει μεν από το 1992 ωστόσο δεν δούλεψε ποτέ και το άλλο που έπεται είναι το να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία ώστε να γίνει σαφές το τι είναι έμπορος, τι είναι χρήστης».

«Είναι όλα υπό συζήτηση και διαμορφώνονται συνεχώς ενώ υπάρχει και μια τεράστια συζήτηση στην Ευρώπη γενικότερα και ακολουθούμε και συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση ενεργά και είμαστε ζωντανό κομμάτι αυτής της συζήτησης», είπε ο κ. Γεωργίου.

Πρόσθεσε ότι «σίγουρα χρειάζονται εκσυγχρονισμό πάρα πολλές πρόνοιες που αφορούν τις ουσίες αλλά γενικά επικαλούμενος και το νέο όνομα ως Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι και ο τζόγος στο παιγνίδι και το αλκοόλ και όλα αυτά είναι κάτω από τη σκέπη του ΑΣΚ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











279