Εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση από τον ΠΟΥ για την εφαρμογή ενός βέλτιστου ΓΕΣΥ


Συμφωνία Συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη σύσταση Ομάδας Υποστήριξης Υλοποίησης, υπέγραψε το Υπουργείο Υγείας. Η Ομάδα Υποστήριξης Υλοποίησης λειτουργεί με όρους εντολής την παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας προς την Ομάδα Υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων (Βασική και Ευρύτερη) του Υπουργείου Υγείας, της οποίας σκοπός είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Μέσα από τη Συμφωνία αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας «σφραγίζει» την εξασφάλιση εμπειρογνωμοσύνης και καθοδήγησης από τον ΠΟΥ για την εφαρμογή ενός βέλτιστου Γενικού Σχεδίου Υγείας στη χώρα μας προς όφελος των πολιτών. Αυτή η πρωταρχική και μόνιμη επιδίωξή του Υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή ενός καθολικού, οικονομικά βιώσιμου, δίκαιου και αλληλέγγυου συστήματος υγείας, αντικατοπτρίζεται μέσα από το υψηλό επίπεδο κύρους, εμπειρίας και αξιοπιστίας που κατέχει διεθνώς ο ΠΟΥ στον τομέα των εθνικών συστημάτων υγείας.

Τι διαλαμβάνει

Η Συμφωνία Συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τον ΠΟΥ διαλαμβάνει την παροχή υποστήριξης από τον διεθνή Οργανισμό μέσω καθοδήγησης, τεχνικής βοήθειας, συμβουλών, εκπαίδευσης, επίλυσης προβλημάτων και γενικότερα, δραστηριοτήτων επιτάχυνσης της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων της μεταρρύθμισης. Ουσιώδες στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΠΟΥ έχει τη δυνατότητα να αντλεί και να αξιοποιεί ευρείας εμβέλειας εμπειρογνώμονες από το διεθνές περιβάλλον με εμπειρίες και εξειδίκευση. Τα χαρακτηριστικά αυτά εκτιμούνται ως βαρύνουσας σημασίας από το Υπουργείο Υγείας και θεωρείται πως θα λειτουργήσουν προς όφελος των πυλώνων υλοποίησης που έχουν τεθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας της Κύπρου, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα ουσιώδη συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κόστος συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και από εθνικούς πόρους.

Η Συμφωνία προνοεί την τοποθέτηση εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, καθώς και την άντληση εμπειρογνωμοσύνης από το διεθνές περιβάλλον, κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών. Η Συμφωνία προβλέπει, επίσης, την αξιοποίηση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εμπειρογνωμοσύνης και σε εθνικό επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά θα διασφαλίσουν υψηλού επιπέδου διαχείριση και αποτελεσματική υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Η Ομάδα Υποστήριξης Υλοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της.

Επιχειρησιακό Σχέδιο

Με βάση το Σχέδιο Υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Υγείας και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει ετοιμαστεί Επιχειρησιακό Σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται τα Πακέτα Εργασίας και οι Δράσεις, και προνοεί την υλοποίηση των στόχων σε δύο Φάσεις:

• Φάση Α «Έναρξη» (Αύγουστος 2014 – Ιανουάριος 2015): Υποστήριξη σε δράσεις όπου θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα εντός του επόμενου εξαμήνου.

• Φάση Β «Σταθεροποίηση και Επέκταση» (Ιανουάριος 2015 – Δεκέμβριος 2016): Δράσεις σε συνιστώσες της μεταρρύθμισης για τη διετία 2015-2016.

Το Σχέδιο, που ικανοποιεί τα μέτρα του Μνημονίου με τρόπο αποτελεσματικό και μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί, βασίζεται στην επίτευξη τριών βασικών στόχων:

(1) Την εισαγωγή ενός καθολικού, βιώσιμου, δίκαιου στην κατανομή του κόστους και κοινωνικά αλληλέγγυου συστήματος υγείας. Αυτοί οι τέσσερεις πυλώνες διασφαλίζουν και τον πρωταρχικό στόχο των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας.

(2) Τη διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας και διαλαμβάνει την παροχή νοσοκομειακής και εξειδικευμένης φροντίδας υγείας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του 21ου αιώνα, την ανθρωποκεντρικότητα του συστήματος με δράσεις που θα προάγουν την υγεία και θα προσφέρουν ενεργό πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, την προαγωγή της δημόσιας υγείας με την ενεργό συμμετοχή του συνόλου του κράτους και της κοινωνίας, και την αναβαθμισμένη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας της πληροφορικής για την ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του Συστήματος Υγείας.

(3) Την αναδιάρθρωση και τον εκμοντερνισμό της διακυβέρνησης του τομέα της υγείας, δίδοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταρρυθμίσεων και στο νέο εποπτικό ρόλο του Υπουργείου Υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











374