Ελ. Π. Ισσέγιεκ: Αναμένουμε να ψηφιστούν οι κανονισμοί για το ωράριο των φαρμακείων


«Θεωρούμε ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού πρέπει να ρυθμίζεται με θεσμοθετημένο ωράριο»

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης για τις θέσεις των φαρμακοποιών για την επικείμενη εφαρμογή του ΓεΣΥ και των συναντήσεων ανάμεσα σε κόμματα και τον ΠτΔ, πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών. «Είχαμε μια πολύ καλή και ενδιαφέρουσα συνάντηση κατά την οποία αναλύσαμε τις θέσεις μας, όπως επίσης τους ενημερώσαμε για τρέχοντα θέματα και προβλήματα που ΠΦΣ», αναφέρει σε δηλώσεις της στο Ygeia-News η πρόεδρος τους ΠΦΣ Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ.

Εκκρεμεί, σύμφωνα με την κ. Ισσέγιεκ, η ψήφιση από τη Βουλή του προσχεδίου κανονισμών για το ωράριο των φαρμακείων. «Το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων αναμένουμε να ψηφιστεί από τη Βουλή. Οι κανονισμοί για το ωράριο των φαρμακείων είναι έτοιμοι, έχουν τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από την Εισαγγελία, ωστόσο δεν έχουν σταλεί από το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή για ψήφιση, εδώ και ένα χρόνο», σημειώνει η πρόεδρος του ΠΦΣ, ενώ τονίζει: «Θεωρούμε ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού πρέπει να ρυθμίζεται με θεσμοθετημένο ωράριο, για να καλύπτονται και οι διανυκτερεύσεις. Όπως γίνεται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες».

«Για το θέμα του ΓεΣΥ ενημερώσαμε τη Συμμαχία Πολιτών ότι ως ΠΦΣ υποστηρίζουμε μεταξύ άλλων την εφαρμογή ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας με ισότιμη, καθολική κάλυψη του πληθυσμού και οικονομικά ανεκτή επιβάρυνση, αφού προηγουμένως γίνει αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και κοστολόγηση των παρεχόμενων σ΄αυτά υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακευτικής δαπάνης».

«Υποστηρίζουμε ακόμη», συμπληρώνει η πρόεδρος του ΠΦΣ, «τη συμμετοχή στις διαδικασίες επιλογής των φαρμάκων και ζητούμε όπως όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα διακινούνται και χορηγούνται από τα φαρμακεία που εκ της Νομοθεσίας ορίζονται ως οι νόμιμοι ελεγχόμενοι χώροι διακίνησής τους».

Φαρμακορύθμιση μέσω Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κάτι που δηλώσαμε και στο τελευταίο Συνέδριο του ΠΦΣ. Θεωρούμε ότι η φαρμακορύθμιση μέσα από ένα ανεξάρτητο Οργανισμό είναι και δικλείδα ασφάλειας για τους ασθενείς. Θα βοηθήσει σε μία καλύτερη διακίνηση του φαρμάκου», επισημαίνει η κ. Ισσέγιεκ.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων θα βελτιώσει τις τιμές των φαρμάκων, η πρόεδρος του ΠΦΣ απαντά: «Για το θέμα των τιμών θεωρούμε ότι μόνο με το ΓεΣΥ και την ενοποίηση της αγοράς θα ρυθμιστούν οι τιμές των φαρμάκων. Η αμοιβή των φαρμακοποιών δεν πρέπει να εξαρτάται από τις τιμές των φαρμάκων, να πληρωνόμαστε με τέλος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που έχουν Σχέδιο Υγείας, δηλαδή αμοιβή ανά συσκευασία». «Έχει ήδη ολοκληρωθεί λεπτομερής οικονομοτεχνική μελέτη από τον ΠΦΣ», καταλήγει η κ. Ισσέγιεκ, «σε συνεργασία με εγνωσμένου κύρους ελεγκτικό οίκο, η οποία έχει βασιστεί στις αρχές παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας, όπως αυτές δόθηκαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Θεωρώντας ότι αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη διαπραγμάτευση μας, όσον αφορά στη συμμετοχή του φαρμακοποιού στο ΓΕΣΥ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











418