Έδωσαν τις απόψεις τους, άκουσαν τον Φ. Πατσαλή και θ’ αποφασίσουν οι ιδιώτες φαρμακοποιοί


Συνέχιση του μεταξύ τους διαλόγου, τόσο σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες νέες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων όσο και σε σχέση με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, συμφώνησαν Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος(ΠΦΣ) και Υπουργείο Υγείας.

Οι δύο πλευρές είχαν την Τρίτη συνάντηση, με φόντο την εξαγγελθείσα απόφαση του Υπουργείου Υγείας για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα τον προσεχή Μάρτιο, καθώς και στον απόηχο των μειώσεων που ήδη επήλθαν περίπου προ δεκαπενθημέρου, διά μέσου της επικαιροποίησης των τιμών.

Όπως πληροφορείται το ygeia-news, κοινό σημείο αναφοράς υπό την μορφή συναντίληψης, καταγράφηκε η θετική προσέγγιση Υπουργείου Υγείας και ιδιωτών φαρμακοποιών για μείωση των τιμών. Ωστόσο, από πλευράς Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του Συλλόγου, που εστιάζονται στις εξής βασικές παραμέτρους: Από την μια, ότι μέσα από τις όποιες νέες μειώσεις θα πρέπει να διασφαλιστούν η επάρκεια φαρμάκων και οι κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για τον Κύπριο ασθενή, ενώ από την άλλη, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του ιδιωτικού φαρμακείου. Συναφώς, τονίστηκε στον Φίλιππο Πατσαλή πως τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν μπορούν να αντέξουν νέα μείωση τιμών μέσα σε περίοδο δύο μηνών.

Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Πατσαλής άκουσε τους προβληματισμούς του Παγκύπριου Συλλόγου Φαρμακοποιών και διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν υπόψη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οι νέες μειώσεις μέσα από την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής δεν μπορούν ν’ αποφευχθούν και πως κάτι τέτοιο αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε. Μάλιστα, οριοθέτησε το ύψος της μείωσης γύρω στο 8,5%.

Κληθείσα από το ygeia-news να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας, και κατά πόσο το αποτέλεσμα αυτό αφήνει ικανοποιημένο τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη-Πιέρα Ισσέγιεκ έκανε λόγο για ένα εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη. Ωστόσο, επισήμανε πως οι θέσεις του Συλλόγου θα εκφραστούν τις επόμενες μέρες, και αφού πρώτα τα λεχθέντα κατά τη συνάντηση με τον Φίλιππο Πατσαλή τεθούν στο μικροσκόπιο και συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Φ.Σ. Η κ. Ισσέγιεκ ανέφερε παράλληλα, πως στις αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν έκτακτες τοπικές συνελεύσεις, όπου επί τάπητος θα τεθεί, τόσο το ζήτημα των νέων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων όσο και της εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Επί του τελευταίου, σημειώνεται, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος επέδωσε στον Υπουργό Υγείας κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, τρισέλιδο έγγραφο με τις θέσεις και απόψεις του. Ωστόσο, συμφωνήθηκε όπως η συζήτησή του διεξαχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, καθότι ψηλότερα στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας τοποθετείται στην παρούσα φάση το ζήτημα της αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα.

Διαβάστε εδώ: Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Διαφωνεί κάθετα με την επιβολή Διαταγμάτων και κινητοποιείται




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











323