Ebola: Σε συναγερμό ο πλανήτης υπό το φόβο εξάπλωσης και σε άλλες ηπείρους


Σε συναγερμό βρίσκεται ο πλανήτης μετά τους φόβους που εκφράστηκαν από επιστήμονες ότι ο ιός Εbola μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες ηπείρους εκτός της Αφρικής. Η ιατρική κοινότητα ήδη εξέφρασε την άποψη ότι η επιδημία είναι εκτός ελέγχου στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» προειδοποίησε ότι ο ιός θερίζει σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε και ότι η κατάσταση χειροτερεύει.

Xριστιανική ανθρωπιστική οργάνωση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρει το μη αναγκαίο προσωπικό της από τη Λιβερία, ενώ και το Χονγκ Κονγκ έλαβε μέτρα για ύποπτες περιπτώσεις αν και ξεκαθάρισε ότι γυναίκα που είχε φθάσει πρόσφατα από την Αφρική με συμπτώματα, έχει διαγνωστεί αρνητικά. Επίσης εθελοντικές αποστολές των ΗΠΑ στις τρεις αυτές χώρες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν εκατοντάδες μέλη τους για λόγους ασφαλείας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την απειλή.

Στη Βρετανία, ο Υπουργός Υγείας της χώρας έκανε χθες λόγο για μια πολύ σοβαρή απειλή. Ήδη, ένας πολίτης διαγνώστηκε με τον ιό και μετά από διευρυμένη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να παρασχεθούν όλα εκείνα τα μέσα για αντιμετώπιση στις ίδιες τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που μαστίζονται από την ασθένεια. Από τον Μάρτιο καταγράφηκαν 1201 κρούσματα του ιού και 672 θάνατοι σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Άλλα δύο εκ. ευρώ από

την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ για αντιμετώπιση του ιού Ebola στη Δυτική Αφρική, με το ποσό να φθάνει συνολικά τα 3,9 εκατομμύρια.

Η αρμόδια Επίτροπος Κρισταλίνα Γκεορκίεβα δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η μόλυνση του εδάφους και πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα πριν χαθούν άλλες ζωές, απευθύνοντας δραματική έκκληση σε ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για κοινή δράση. Εξήρε επίσης το έργο των εθελοντών, ιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται στις χώρες υψηλού κινδύνου παρέχοντας τις υπηρεσίες τους και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Είπε, ακόμη, ότι η Ε.Ε. έχει στείλει ειδικό επιστημονικό προσωπικό στις περιοχές αυτές για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών. Η χρηματική βοήθεια της Κομισιόν θα παραχωρηθεί εξίσου μέσω των δράσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σε κατάσταση

έκτακτης ανάγκης

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Ερνέστ Μπάι Κορόμα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους δημόσιας υγείας λόγω της επιδημίας του ιού Ebola. Όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη, ο Πρόεδρος διέταξε στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να επιτηρούν τις περιοχές, οι οποίες πλήγηκαν από τον θανατηφόρο ιό σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Παρόμοια μέτρα λήφθηκαν και στην γειτονική Λιβερία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο Πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε ακόμη ότι αναβάλλει το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Αφρικής-ΗΠΑ την ερχόμενη βδομάδα, προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











351