Δραματική η αύξηση των περιστατικών AIDS την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα


Την απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) ζητεί από το Υπουργείο Υγείας ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», μετά τη λήξη των συμβάσεων των νοσηλευτών που απασχολούνται στις ΜΕΛ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με το Σύλλογο, μόνο την τελευταία πενταετία ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα αυξήθηκε συνολικά κατά 50%. Το 2010 παρακολουθούνταν από τις ΜΕΛ 8516 άνθρωποι με HIV/AIDs, ενώ στο τέλος του 2014 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στους 12.572, κάτι που συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση του όγκου εργασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού τους, αλλά και των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

«Τα στοιχεία από τις ετήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ μαρτυρούν την ανάγκη όχι μόνο να παραμείνει το υφιστάμενο προσωπικό, αλλά να ενισχυθούν περαιτέρω οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της «Θετικής Φωνής».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, εκτός από την υποστελέχωση, η συχνή έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ορισμένα φαρμακεία νοσοκομείων και ο μειωμένος προϋπολογισμός για το κόστος των εξετάσεων, των αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του ιικού φορτίου και των αναλωσίμων, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εντείνουν την ανασφάλεια των οροθετικών ατόμων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











272