Δρ. Πέτρος Επ. Χρίστου: To 40% των γυναικών, κάποια στιγμή θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Συχνότερο είδος ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα που προσβάλλει πολλές γυναίκες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες

*Πίνετε άφθονα υγρά και χυμό cranberry που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα που ερεθίζουν την κύστη

* Οι ουρολοιμώξεις στην εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνες και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα αφού μπορεί να επηρεάσουν και το έμβρυο

Ο Δρ. Πέτρος Επαμεινώνδα Χρίστου, Ουρολόγος-Ανδρολόγος σε συνέντευξη του στο Ygeia News μιλά για τις ουρολοιμώξεις και ιδιαίτερα για την οξεία κυστιτίδα, ένα συχνό πρόβλημα της σύγχρονης γυναίκας όπως μας επισημαίνει.

Ορισμός

ΕΡ: Τι ονομάζουμε ουρολοίμωξη;

ΑΠ: Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI), είναι μια λοίμωξη, που μπορεί να περιλαμβάνει τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Αυτές είναι οι δομές μέσα από τις οποίες διέρχονται τα ούρα προτού αποβληθούν από το σώμα.

Κάθε μέρος αυτού του συστήματος μπορεί να μολυνθεί. Κατά κανόνα, όσο πιο πάνω στο ουροποιητικό σύστημα βρίσκεται η μόλυνση, τόσο πιο σοβαρή είναι.

Συχνότερο είδος ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα που προσβάλλει πολλές γυναίκες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συχνότητα

ΕΡ: Ποια είναι η συχνότητα των ουρολοιμώξεων;

ΑΠ: Η Ουρολοίμωξη είναι η δεύτερη κατά σειρά λοίμωξη του ανθρωπίνου σώματος, σε συχνότητα, μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 7 εκατομμύρια επισκέψεις σε ιατρεία και νοσοκομεία κάθε χρόνο.

Άνδρες-γυναίκες

ΕΡ: Ποια είναι η συχνότητα στα 2 φύλα;

ΑΠ: Περίπου το 40% των γυναικών και 12% των ανδρών θα έχουν μια λοίμωξη του ουροποιητικού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων λόγω του μικρού μήκους της ουρήθρας και της γειτνίασης πρωκτού-κόλπου, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση των μικροβίων.

Συμπτώματα

ΕΡ: Ποια είναι τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος;

ΑΠ: Σε γενικές γραμμές, τα πιο κοινά συμπτώματα μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
  • Μια έντονη επείγουσα αίσθηση ανάγκης για συχνή ούρηση.
  • Αλλαγή στην εμφάνιση των ούρων, είτε αιματηρά (κόκκινο) ή θολά (πύον).
  • Πόνος ή πίεση στην περιοχή του ηβικού οστού.
  • Δυσκολία στην ούρηση.

Άλλα, πιο γενικευμένα συμπτώματα μπορεί επίσης να συνοδεύουν μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος όπως:

  • Κούραση.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Αδυναμία.
  • Πυρετός και ρίγη υπάρχουν εάν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στα νεφρά ή το αίμα.

Αιτίες

ΕΡ: Ποιες είναι οι αιτίες ανάπτυξης της κυστίτιδας;

ΑΠ: Τα ούρα είναι συνήθως στείρα. Μια μόλυνση εμφανίζεται όταν τα βακτήρια μπουν στα ούρα και πολλαπλασιαστούν. Η μόλυνση ξεκινά συνήθως από την ουρήθρα, όπου τα μικρόβια κινούνται προς τα άνω εντός του ουροποιητικού συστήματος (ανιούσα λοίμωξη).

Ο ένοχος σε τουλάχιστον 90% των απλών λοιμώξεων είναι ένα είδος βακτηριδίου που ονομάζεται Escherichia coli, περισσότερο γνωστό ως E. coli. Αυτά τα βακτήρια συνήθως ζουν στο έντερο (κόλον) και γύρω από τον πρωκτό.

Αυτά τα βακτήρια μπορεί να κινηθούν από την περιοχή γύρω από τον πρωκτό στο άνοιγμα της ουρήθρας. Οι δύο πιο κοινές αιτίες είναι το λανθασμένο σκούπισμα στην τουαλέτα και η σεξουαλική επαφή.

Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω, καθώς τα βακτήρια κινούνται προς τα επάνω από την ουροδόχο κύστη μέσω των ουρητήρων.

Αν φτάσουν τα νεφρά, μπορούν να προκαλέσουν μια λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα), η οποία μπορεί να γίνει μια πολύ σοβαρή κατάσταση, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Υψηλού κινδύνου

ΕΡ: Ποιες γυναίκες θεωρούνται υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη οξείας κυστίτιδας;

ΑΠ: Υψηλού κινδύνου γυναίκες για να πάθουν ουρολοίμωξη είναι:

  • Οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές: Η σεξουαλική επαφή μπορεί να εισαγάγει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων στην κύστη. Ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης μιας ουρολοίμωξης.
  • Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ένα διάφραγμα για αντισύλληψη.
  • Γυναίκες με ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν ατελή κένωση της ουροδόχου κύστης (π.χ., βλάβη του νωτιαίου μυελού ή της ουροδόχου κύστης).

Επίσης υψηλού κινδύνου για να πάθουν ουρολοίμωξη είναι:

  • Άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος (Παραδείγματα καταστάσεων στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται είναι το HIV / AIDS και ο διαβήτης, άνθρωποι που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο).
  • Μικρά παιδιά: Τα μικρά παιδιά έχουν πρόβλημα στο σκούπισμα και στο να πλένουν τα χέρια τους καλά μετά από μια κένωση. Η κακή υγιεινή έχει συνδεθεί με την αυξημένη συχνότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
  • Νοσηλευόμενες ασθενείς ή κάτοικοι γηροκομείου.

Μεταδοτική

ΕΡ: Η κυστίτιδα είναι μεταδοτική;

ΑΠ: Όχι. Η κυστίτιδα και γενικότερα οι ουρολοιμώξεις δεν είναι μεταδοτικές.

Διάγνωση

ΕΡ: Πως γίνεται η διάγνωση της κυστίτιδας;

ΑΠ: Η διάγνωση της λοίμωξης του ουροποιητικού βασίζεται σε πληροφορίες που κάποιος δίνει για τα συμπτώματά του στον ιατρό. Μια φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Πολύ συχνά απαιτείται καλλιέργεια ούρων για απομόνωση του υπεύθυνου μικροοργανισμού.

Υποτροπιάζουσα

ΕΡ: Τι ονομάζουμε υποτροπιάζουσα κυστίτιδα;

ΑΠ: Όταν μιλάμε για ασθενή που παρουσιάζει υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, εννοούμε ότι αντιμετωπίζει τρία ή περισσότερα επεισόδια ουρολοίμωξης στους τελευταίους 12 μήνες ή τουλάχιστον δύο επεισόδια στο τελευταίο εξάμηνο. Όταν αντιμετωπίζουμε το ίδιο μικρόβιο που είχε προκαλέσει και το προηγούμενο επεισόδιο, τότε συνήθως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ουρογεννητικό σύστημα (λιθίαση, συγγενείς ανωμαλίες των νεφρών, χρόνια προστατίτιδα, συρίγγια του ουροποιητικού κ.λπ.), που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αντιμετώπιση του αιτίου αυτού.

Από την άλλη, όταν το μικρόβιο είναι διαφορετικό, οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οφείλονται σε αυξημένη ευαισθησία των ασθενών σε μικρόβια που επιφέρουν ουρολοιμώξεις, ιδιαίτερα σε γυναίκες. Στις περιπτώσεις αυτές, η επαναμόλυνση οφείλεται συνήθως σε μικρόβια που εντοπίζονται εκτός του ουροποιητικού συστήματος.

Εξετάσεις

ΕΡ: Ποιες εξετάσεις χρειάζονται για τη διερεύνηση της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας;

ΑΠ: Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε:

  • Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να αξιολογήσει τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.
  • Μια ακτινοσκοπική μελέτη μπορεί να δείξει κάποια ανατομικά προβλήματα που προδιαθέτουν τα παιδιά και τους ενήλικες σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Ενδοφλέβια πυελογραφία (IVP) είναι μια ειδική σειρά των ακτινών Χ που χρησιμοποιεί ένα σκιαγραφικό για να αναδείξει ανωμαλίες στο ουροποιητικό σύστημα.
  • Κυστεοσκόπηση: περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα στο τέλος, μέσω της ουρήθρας στην κύστη. Αυτό επιτρέπει την ανίχνευση ανωμαλιών στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης που μπορεί να συμβάλει σε λοιμώξεις.
  • Μια αξονική τομογραφία δίνει μια πολύ λεπτομερή τρισδιάστατη εικόνα του ουροποιητικού συστήματος.

Θεραπεία

ΕΡ: Τρόποι αντιμετώπισης-Θεραπεία

ΑΠ: Σε γενικές γραμμές:

  • Ακολουθήστε τις συστάσεις θεραπείας του ιατρού σας. Αφορούν συνήθως ελεγχόμενη χρήση των κατάλληλων αντιβιοτικών.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα, τα οποία ερεθίζουν την κύστη.

Ειδικότερα για κάθε είδους λοίμωξη συστήνεται:

Λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού (κυστίτιδα).

  • Σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο, μια τριήμερη θεραπεία με αντιβιοτικά είναι συνήθως αρκετή. Ορισμένοι προτιμούν επταήμερη χρήση των αντιβιοτικών. Περιστασιακά, μία μονή δόση ενός αντιβιοτικού χρησιμοποιείται. Ένας επαγγελματίας υγείας θα καθορίσει ποια από αυτές τις επιλογές είναι η καλύτερη.

Λοίμωξη του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (πυελονεφρίτιδα)

  • Νέοι, κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς με συμπτώματα πυελονεφρίτιδας μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εξωτερικοί ασθενείς.
  • Αν κάποιος είναι πολύ άρρωστος, αφυδατωμένος, ή δεν μπορεί να κρατήσει κάτι στο στομάχι του, λόγω του εμετού θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να δοθούν υγρά και αντιβιοτικά ενδοφλεβίως.
  • Μια περίπλοκη λοίμωξη μπορεί να απαιτήσει θεραπεία για αρκετές εβδομάδες.

Πρόληψη

ΕΡ: Πώς μπορούμε να προλάβουμε τη γυναικεία κυστίτιδα;

ΑΠ: Τα βασικότερα μέτρα είναι:

  • Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα πρέπει να σκουπίζονται από εμπρός προς τα πίσω (όχι πίσω προς τα εμπρός), μετά τις κενώσεις του εντέρου. Αυτό βοηθά στην αποφυγή μετάδοσης βακτηριδίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα.
  • Αδειάστε την ουροδόχο κύστη τακτικά και πλήρως, ιδιαίτερα μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Πίνετεάφθονα υγρά.
  • Χυμός cranberry έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο προσκόλλησης των βακτηρίων στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης.
  • Νέα εξέλιξη στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων αποτελούν τα εμβόλια που στοχεύουν στους συχνότερους μικροοργανισμούς.

Εγκυμοσύνη

ΕΡ: Κυστίτιδα στις έγκυες γυναίκες.

ΑΠ: Η συχνότητα της κυστίτιδας στις εγκυμονούσες αυξάνει λόγω της ήπιας ανοσοκαταστολής αλλά και της πίεσης στην ουροδόχο κύστη από τη μήτρα. Οι ουρολοιμώξεις στην εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνες και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα αφού μπορεί να επηρεάσουν και το έμβρυο. Επί υποψίας ουρολοίμωξης αλλά και προληπτικά κάθε τρίμηνο πρέπει να γίνεται γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων.

ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού

Στρόβολος,2047 Λευκωσία

Τηλ.22476654,φαξ. 22476640

Email: petros_epaminonda@amc.com.cy

Πιπίνου 1,6013 Λάρνακα

Τηλ.24001170,φαξ.24001171

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1872