Δρ. Νικόλ Σακκά: Τύποι αλωπεκίας - αιτίες και θεραπείες


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Η αλωπεκία είναι ασθένεια του τριχωτού και μπορεί να οδηγήσει σε καθολική απώλεια

*Το πρόβλημα της αλωπεκίας έχει σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ασθενείς

*Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλωπεκίας, το καθένα με ένα εύρος διαφορετικών χαρακτηριστικών και συμπτωμάτων

Η αλωπεκία είναι ασθένεια του τριχωτού και εκδηλώνεται με απώλεια τριχών κατά τόπους και που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και σε καθολική απώλεια τριχών στο κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα. «Το πρόβλημα της αλωπεκίας έχει σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ασθενείς» αναφέρει σε συνέντευξη της στο Ygeia – News η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Νικόλ Σακκά.

ΕΡ: Τι είναι η αλωπεκία;

ΑΠ: Αλωπεκία σημαίνει απώλεια του τριχωτού. Ο ανθρώπινος οργανισμός αποβάλλει φυσικά κάποιες τρίχες (περίπου 50 - 100 την ημέρα) οι οποίες αναπτύσσονται εκ νέου. Η αλωπεκίαση θεωρείται κλινική ασθένεια. Μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους και μπορεί να προκληθεί σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως, στο τριχωτό της κεφαλής, τις βλεφαρίδες, στα φρύδια, στο πρόσωπο, στη περιοχή της μασχάλης ακόμη και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλωπεκίας, το καθένα με ένα εύρος διαφορετικών χαρακτηριστικών και συμπτωμάτων.

Αιτίες και διαφορές

ΕΡ: Ποιες είναι οι αιτίες και οι διάφορες μορφές της αλωπεκίας;

ΑΠ: Μυκητίαση τριχωτού κεφαλής – (Tinea capitis). Τα παιδιά προσβάλλονται πιο συχνά όσον αφορά τη μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής. Σε παιδική ηλικία, η τρίχα δεν είναι πλήρως αναπτυγμένη και έτσι η μυκητίαση εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά και αυτό ονομάζεται τριχοφάγος. Εμφανίζεται με την απώλεια τριχών ενώ συνδέεται με φαγούρα στη περιοχή. Η μυκητίαση στα παιδιά συνήθως αποκτάται μετά από επαφή με ένα ζώο, το οποίο έχει μύκητες. Μία άλλη αιτία τριχόπτωσης είναι η τριχοτιλλομανία.

Τριχοτιλλομανία: Είναι μια διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων κατά την οποία ο πάσχων τραβά καταναγκαστικά τις τρίχες του. Η τριχοτιλλομανία αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Το στρες παίζει μεγάλο ρόλο για αυτή την αιτία τριχόπτωσης, ενώ και οι περίοδοι υψηλής στρεσογόνου πίεσης είναι γνωστό ότι οξύνουν την κατάσταση.

Γυροειδής αλωπεκία: Μια αυτοάνοση πάθηση αγνώστου ακόμη αιτιολογίας, προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας. Άλλα παραδείγματα αυτοάνοσης αιτιολογίας είναι τα νοσήματα του θυροειδή. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικίες και τα φύλα, αν και εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Ολική γυροειδής αλωπεκία: Μια προχωρημένη μορφή της γυροειδής αλωπεκίας που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών ολόκληρου του τριχωτού της κεφαλής, καθώς και της περιοχής του προσώπου. Αυτός ο τύπος αλωπεκίας μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Καθολική αλωπεκία: Η πιο προχωρημένη μορφή γυροειδής αλωπεκίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη και καθολική απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα. Αυτό προκύπτει από μια μετάλλαξη του χρωμοσώματος κατά τη γέννηση, που μπορεί να παρουσιαστεί είτε σε παιδική ή και σε ενήλικη ζωή και εμφανίζεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

Ουλώδης αλωπεκία: Μια σπάνιου τύπου διαταραχή που όχι μόνο προκαλεί μόνιμη τριχόπτωση αλλά και ουλές στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως προκαλείται από επιπλοκές άλλης πάθησης. Μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά δεν παρουσιάζεται συνήθως στα παιδία.

Μία άλλη αιτιολογία του τριχωτού της κεφαλής είναι λόγω διατροφικών παραγόντων. Ελλείψεις κάποιων βιταμινών, όπως είναι ο σίδηρος, η βιοτίνη, ο ψευδάργυρος μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια τριχών. Ένα άλλο συχνό φαινόμενο είναι αλωπεκίαση από τριβή. Δηλαδή, παιδάκια μικρής ηλικίας όταν ξαπλώνουν προς τη μια πλευρά η επίκεινται σε τριβή. Οποιοσδήποτε τραυματισμός της τρίχας έχει σαν αποτέλεσμα προσωρινής αλωπεκίασης.

Γυναικεία αλωπεκία

ΕΡ: Σχετικά με την γυναικεία αλωπεκία τι πρέπει να γνωρίζουμε;

ΑΠ: Υπάρχει η ανδρογενής αλωπεκία όπου εμφανίζεται σε γυναίκες, συνδέεται με τις ανδρικές ορμόνες, αλλά δεν προκαλείται από την υπερβολική τεστοστερόνη. Αντ’ αυτού, οι θύλακες των τριχών γίνονται πιο ευαίσθητοι, λόγω γενετικής προδιάθεσης, σε φυσιολογικά επίπεδα ανδρικών ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να το παρουσιάσουν και γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σταγόνες στο τριχωτό της κεφαλής, που έχουν στόχο να σταματήσουν τις ανδρικές ορμόνες ή τα ανδρογόνα που καταστρέφουν τα ωοθυλάκια.

ΕΡ: Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της γυναικείας αλωπεκίας;

ΑΠ: Η γυναικεία αλωπεκία, στις συνηθέστερες μορφές της, δεν παρουσιάζει κνησμό, καύσο ή πόνο στο τριχωτό της κεφαλής. Παρατηρούνται, όμως, τα εξής χαρακτηριστικά: Α) λεπτά και άχρωμα τριχοθυλάκια Β) αραίωση στο «στεφάνι» Γ) απουσία τοπικής φαλάκρας Δ) απουσία ουλών, φλεγμονών, ερυθρότητας ή κνησμού.

Διάγνωση

ΕΡ: Πως γίνεται η διάγνωση;

ΑΠ: Η διάγνωση οποιουδήποτε τύπου αλωπεκίας γίνεται  από δερματολόγο μέσα από ιατρικές εξετάσεις και ανατρέχοντας στο ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Η διαδικασία της διάγνωσης μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κάποια ανάλυση της τρίχας κι αιματολογικές εξετάσεις. Στην αρχή, το πρόβλημα θα παρουσιαστεί πιθανόν από μόνο του, από ένα ή περισσότερα γυμνά κενά. Αυτό είναι ένα από τα σημάδια της αλωπεκίας.

ΕΡ: Ποια είναι η διαφορά της αλωπεκίας από την προσωρινή ή φυσιολογική τριχόπτωση;

ΑΠ: Μιλάμε για αλωπεκία μονάχα όταν παρατηρηθεί μόνιμη και σημαντική απώλεια μεγάλου αριθμού τριχών στο κεφάλι και όχι απλώς αυξημένη απώλεια, χωρίς όμως να αλλάζει η εμφάνιση και το πάχος των τριχοθυλακίων.

ΕΡ: Πώς επηρεάζει η αλωπεκία την ψυχολογία ενός ανθρώπου;

ΑΠ: Οι στρεσογόνοι παράγοντες θεωρούνται ως ένας εκκινητής, είναι ένα ερέθισμα, όπου θα πυροδοτήσει την έναρξη του νοσήματος. Πλέον η ζωή κι η καθημερινότητα των ανθρώπων είναι γεμάτη απο στρεσογόνους παράγοντες. Πριν ακολουθήσει η διάγνωση ότι οφείλεται καθολικά κι αποκλειστικά σε στρεσογόνους παράγοντες, πρέπει πρωτίστως να αποκλειστούν άλλες αιτιολογίες. Παραδείγματος χάριν πρέπει να αποκλειστούν θέματα διατροφικά, αυτοάνοσα, μύκητες και μετά να διαφανεί εάν το νόσημα οφείλεται σε στρεσογόνους παράγοντες.

Θεραπεία

ΕΡ: Ποια είναι η θεραπεία που ακολουθείται;

ΑΠ: Υπάρχει έναεύρος θεραπειών για την τριχόπτωση/αλωπεκία, στις οποίες ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει, για να βοηθήσουν στην αναγέννηση αλλά και να προλάβουν την μελλοντική τριχόπτωση. Η θεραπεία είναι ανάλογη της αιτιολογίας. Αν για παράδειγμα υπάρχει μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής δίνονται αντιμυκητιασικά φάρμακα. Όσον αφορά την τριχοτιλλομανία, επειδή εμπλέκονται ψυχολογικοί παράγοντες, το άτομο πρέπει να αποταθεί σε ένα ψυχολόγο σε συνδυασμό με το δερματολόγο. Στη γυροειδή αλωπεκίαση εμπλέκονται αυτοάνοσα νοσήματα και η σύνθεση της θεραπείας αποτελείται με χορήγηση κορτιζόνης σε μορφή κρέμας ή ενέσιμου. Στους διατροφικούς παράγοντες δίνονται συμπληρώματα διατροφής. Στην ανδρογενής αλωπεκίαση υπάρχουν θεραπείες με τοπική χρήση κορτιζόνης καθώς και χρήση τοπικού σκευάσματος που περιέχει μινοξιδίλη. Εάν εμπλέκονται ορμονικές αιτίες στις γυναίκες μπορεί να γίνει χρήση αντισυλληπτικού. Υπάρχει μια καινούργια θεραπεία η οποία ονομάζεται PRP (Platelet Rich Plasma) και ενισχύει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων και κατά συνέπεια προκαλεί τη φύτρωση μαλλιών.

Θεραπεία τριχόπτωσης PRP (Platelet Rich Plasma)

Η Θεραπεία τριχόπτωσης PRP είναι μια νέα πρωτοποριακή και απόλυτα ασφαλής θεραπεία που δίνει λύση στο πρόβλημα της απώλειας μαλλιών. Η θεραπεία χρησιμοποιεί το πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενούς που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες. Αυτή η θεραπεία τριχόπτωσης συνίσταται, στην έγχυση του πλάσματος με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, στα σημεία όπου παρατηρείται αραίωση, μετά από κατάλληλη επεξεργασία του αίματος, που λαμβάνεται από τον ασθενή. Το PRP είναι μια πρωτοποριακή, απόλυτα ασφαλής και φυσική μέθοδος για την θεραπεία και πρόληψη της τριχόπτωσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2683