Δρ. Γ. Ποταμίτης: Πέραν των προσδοκιών μας η επιτυχία του προγράμματος εκπαίδευσης προσωπικών ιατρών


Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και συνάμα η απήχηση του προγράμματος εκπαίδευσης προσωπικών ιατρών, που διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ενόψει της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2015.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου και στοχεύει στην προσαρμογή των ιατρών που θα ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική φροντίδα στις λειτουργίες του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος, περίπου οκτώ μήνες, θα εκπαιδευτούν γύρω στους 900 γιατρούς. Εκπαιδευτικός φορέας είναι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ την εκπαίδευση στηρίζουν το Υπουργείο Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μιλώντας στο ygeia-news, o Συντονιστής του Προγράμματος Εκπαίδευσης Δρ. Γεώργιος Ποταμίτης, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την μέχρι στιγμής πορεία του προγράμματος εκπαίδευσης προσωπικών ιατρών. «Η συμμετοχή των γιατρών είναι πέραν των προσδοκιών μας. Πέραν της εκπαίδευσης, αναλύονται και οι ανησυχίες τους για τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Μαζεύουμε τους προβληματισμούς αυτούς, τους καταγράφουμε, και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις», ανέφερε στο ygeia-news ο κ. Ποταμίτης.

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι εκπαιδευτικές συναντήσεις 2, 5 ωρών η κάθε μία, και έχει χωριστεί σε έξι θεματικές ως εξής:

Θέμα 1: Εισαγωγή στις αρχές, δομές και διαδικασίες του ΓΕΣΥ. Ο ρόλος και οι ευθύνες του Προσωπικού Ιατρού.

Θέμα 2: Σύστημα ελέγχου ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών.

Θέμα 3: Δεξιότητες επικοινωνίας και προσέγγισης ασθενών.

Θέμα 4: Δημιουργία ιατρείου πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πολυιατρείων. Συνταγογράφηση στα πλαίσια μιας τεκμηριωμένης και αποδοτικής πρακτικής και τρόποι παραπομπής των ασθενών σε άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών.

Θέμα 5: Διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Θέμα 6: Ο ρόλος του λογισμικού στην Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική φροντίδα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











297