Δρ. Αντωνιάδης: Περήφανη η καρδιολογική κοινότητα για τα επιτεύγματα της καρδιολογίας στον τόπο μας


Μεγάλα άλματα στον τομέα της νοσοκομειακής υποδομής, του ιατρικού εξοπλισμού και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, τόσο στον τομέα της καρδιολογίας όσο και στο χώρο της καρδιοχειρουργικής, με δυνατότητα πλέον αντιμετώπισης των περισσότερων καρδιοαγγειακών προβλημάτων στην Κύπρο από Κύπριους καρδιολόγους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Λοΐζο Αντωνιάδη, σε μια χώρα με πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου κατοίκους, υπάρχει αξιοζήλευτη νοσοκομειακή υποδομή, υπερσύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και υψηλού επιπέδου έμψυχο ιατρικό προσωπικό, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, για την εξυπηρέτηση των καρδιοπαθών λειτουργούν σε παγκύπριο επίπεδο οκτώ μεγάλες νοσοκομειακές καρδιολογικές Μονάδες, τέσσερα σύγχρονα τμήματα καθετηριασμών καρδίας με οκτώ αγγειογράφους και τρία καρδιοχειρουργικά τμήματα, τα οποία προσφέρουν όλο το φάσμα καρδιοαγγειακών και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων. Αντιστοιχούν, δηλαδή, μία Νοσοκομειακή Καρδιολογική Μονάδα και ένας Αγγειογράφος για κάθε 100 000 κατοίκους και μία καρδιοχειρουργική Μονάδα ανά 270 000 κατοίκους.

«Στον θεραπευτικό τομέα εφαρμόζονται συνεχώς νέες μέθοδοι αντιμετώπισης των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η ενδονοσοκομειακή θνητότητα. Πρόσφατη έρευνα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειξε ότι η Κύπρος έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακής θνητότητας μετά από ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο», υπέδειξε ο Δρ. Αντωνιάδης.

Η σύγχρονη αυτή αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων με πρωτογενή αγγειοπλαστική έχει παράλληλα μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές και τον χρόνο νοσηλείας των ασθενών αυτών με αποτέλεσμα την απελευθέρωση κλινών για εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών και την μείωση του κόστους νοσηλείας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου:

Στον τομέα των Βαλβιδοπαθειών εφαρμόζεται με ασφάλεια και επιτυχία και στην Κύπρο η διαδερματική θεραπεία των καρδιακών βαλβιδοπαθειών. Με την νέα αυτή θεραπευτική αντιμετώπιση προσφέρεται βοήθεια σε ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο για εγχείρηση ή θεωρούνται ανεγχείρητοι. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος προσφέρεται με επιτυχία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα από έμπειρες ομάδες επεμβατικών καρδιολόγων.

Το 2014 η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος προσέφερε ζωή σε 45 Κύπριους ασθενείς με σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά λόγω υψηλού χειρουργικού κινδύνου.

Σημαντικές εξελίξεις και επιτυχίες, όπως υποδεικνύει ο Δρ. Αντωνιάδης, έχουν να παρουσιάσουν οι Κύπριοι καρδιολόγοι και στον τομέα της Ηλεκτροφυσιολογίας. «Η Ηλεκτροφυσιολογία», εξηγεί, «είναι μία σύγχρονη επιστήμη που προσφέρει σημαντική βοήθεια στην διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών. Δύσκολες αρρυθμίες που παλαιότερα αποστέλλονταν στο εξωτερικό, αντιμετωπίζονται πλέον στη Κύπρο με την μέθοδο της ηλεκτροφυσιολογικής διερεύνησης και της θεραπευτικής κατάλυσης ή την εμφύτευση συσκευών απινίδωσης».

Στον τομέα των φαρμάκων οι εξελίξεις έχουν βοηθήσει τον κόσμο να έχει χαμηλότερη χοληστερίνη και καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα έχουν συμβάλει σε λιγότερα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τα νέα αντιπηκτικά φάρμακα έχουν κάνει πιο εύκολη την ζωή των καρδιοπαθών. «Τα επιτεύγματα αυτά της καρδιολογίας στον τόπο μας δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν δεν υπήρχε τόσο υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό στη χώρα μας. Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου είναι μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στη Κύπρο και σήμερα αριθμεί 160 καρδιολόγους. Για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, η καρδιολογική κοινότητα αισθάνεται πάρα πολύ περήφανη. Σήμερα οι καρδιοαγγειακές παθήσεις είναι από τις λίγες παθήσεις που έχουν τύχει τόσο αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Εκεί που άλλες ειδικότητες μέσα από τεράστιες επενδύσεις κατάφεραν να προσφέρουν μόνο μερικούς μήνες παράταση στην επιβίωση των ασθενών τους, οι καρδιολόγοι κατάφεραν να επιμηκύνουν τη ζωή των ασθενών τους κατά δέκα χρόνια μέσο όρο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Διαβάστε εδώ: Περισσότερα από 1400 νέα περιστατικά οξέως στεφανιαίου επεισοδίου κάθε χρόνο στην Κύπρο

Διαβάστε εδώ: Όλες οι εξελίξεις γύρω από την Καρδιολογία στο 11ο Κυπρο-Ελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











956