Δρ. Ανδρέας Λιβέρης: Η πρώϊμη διάγνωση και θεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες για έλεγχο των αλλεργιών


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

* Η αλλεργική ρινίτιδα συνυπάρχει με το άσθμα χωρίς όμως αυτό να γίνεται αντιληπτό. Για αυτό όλοι οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα πρέπει να αξιολογούνται για άσθμα

* Η αλλεργία στο γάλα ή το αυγό στα παιδιά συνήθως υποχωρεί μεγαλώνοντας

* Υπολογίζεται ότι το 0.3%-7.5% του πληθυσμού της Ευρώπης είναι αλλεργικοί στο δηλητήριο των υμενοπτέρων(μέλισσες και διάφορα είδη σφηκών)το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, απειλητικές για τη ζωή του ατόμου

* Εαν ένας γονιός έχει αλλεργική ρινίτιδα ή αλλεργικό άσθμα,ή ατοπική δερματίτιδα δηλ. ένα από αυτά τα νοσήματα, το παιδί έχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης κατά 30%, ενώ αν συμβαίνει και στους δύο γονείς κατά 50% πιθανότητα

Ο Δρ. Ανδρέας Λιβέρης Αλλεργιολόγος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ygeia-News μας μιλά εμπεριστατωμένα για τις αλλεργίες, για το τι πρέπει να γνωρίζουμε, πώς να τις αντιμετωπίζουμε και μας συμβουλεύει σχετικά.

Ορισμός

ΕΡ: Τι είναι η αλλεργία;

ΑΠ: «Αλλεργία» ή «Άλλον Έργον», σημαίνει «Διαφοροποιημένη Αντίδραση» και ο καλύτερος ορισμός της είναι ότι πρόκειται για την υπερβολική και επιζήμια αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού του σώματος, σε ουσίες (αλλεργιογόνα), που είναι φυσιολογικά αβλαβείς, αλλά ο οργανισμός τις αντιλαμβάνεται λανθασμένα σαν επιβλαβείς.

Αλλεργικές παθήσεις και αιτίες

ΕΡ: Ποιές είναι οι πιο συχνές αλλεργικές παθήσεις πως εκδηλώνονται και ποιές αιτίες έχουν;

ΑΠ: Οι αλλεργικές παθήσεις ή αντιδράσεις μπορεί να προσβάλλουν οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα του ανθρωπίνου οργανισμού. Συνηθέστερα αφορούν το αναπνευστικό σύστημα (αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα) και το δέρμα (ατοπικό έκζεμα, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, κνίδωση ή αγγειοοίδημα). Πολύ σπανιότερα απ΄ ‘οσο πιστεύουμε, επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.

1. Αλλεργική Ρινίτιδα

Πρόκειται για αλλεργία που οφείλεται συνήθως σε γύρεις, μύκητες, τριχώματα ζώων ή σε ακάρεα της οικιακής σκόνης και συνοδεύεται από μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα, καταρροή, ρινικό κνησμό ενώ συχνά συνυπάρχει και επιπεφυκίτιδα. Το πρόβλημα μπορεί να είναι «εποχιακό» (άνοιξη ή φθινόπωρο) ή να διαρκεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους όπως συμβαίνει στα άτομα με ευαισθησία στην οικιακή σκόνη, σε διάφορα ζώα ή ακόμα και σε γύρεις που έχουν ολοετή ανθοφορία. Πάρα πολύ συχνά, η αλλεργική ρινίτιδα συνυπάρχει με το άσθμα χωρίς όμως αυτό να γίνεται αντιληπτό. Γι’ αυτό όλοι οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα πρέπει να αξιολογούνται για άσθμα.

2. Άσθμα

Είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από βήχα, σφυρικτή αναπνοή και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Συχνά, αλλά όχι απαραίτητα, συνυπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας. Οποιοδήποτε από τα ήδη αναφερθέντα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει ασθματικά επεισόδια. Επίσης σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι λοιμώξεις πνευμόνων. Οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα είναι ευαίσθητοι και σε «μη ειδικούς» παράγοντες όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου, η υγρασία κ.α. ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διαταραχές του ψυχισμού του ατόμου (stress). Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως και καταλλήλως μπορεί να καταστεί μη ανατρέψιμο.

3. Ατοπική Δερματίτιδα ή Έκζεμα

Είναι μία μη-μεταδοτική πάθηση που χαρακτηρίζεται από κνησμώδες εξάνθημα το οποίο εντοπίζεται στις πτυχές των άνω και κάτω άκρων στον αυχένα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταλαμβάνει μεγάλες περιοχές του σώματος. Η κατάσταση αυτή συχνά συνδέεται με δυσανεξίες ιδίως τροφικής αιτιολογίας που με την πάροδο του χρόνου υποχωρούν.

4. Αλλεργική Δερματίτιδα εξ επαφής

Χαρακτηρίζεται από εξάνθημα το οποίο εκδηλώνεται μετά από επαφή του δέρματος με διάφορες χημικές ενώσεις, ζώα, φυτά ή άλλες ουσίες. Ιδιαίτερα συχνή αιτία προκλήσεως δερματίτιδας εξ επαφής είναι το χρώμιο και το νικέλιο που υπάρχουν στα κοσμήματα («φω μπιζού») και σε διάφορες μεταλλικές επιφάνειες.

5. Κνίδωση - Αγγειοοίδημα

Είναι πάθηση που χαρακτηρίζεται από πομφούς (τσούνες) και συνοδεύεται από κνησμό. Όταν τα πρηξίματα αυτά προσβάλλουν τους βλεννογόνους τότε μιλούμε για «αγγειοοίδημα». Το αγγειοοίδημα μπορεί να προσβάλει το πρόσωπο, τα βλέφαρα και τα χείλη, τη γλώσσα, το λάρυγγα ακόμη και τα εσωτερικά όργανα του σώματος. Γνωστά αίτια που προκαλούν κνίδωση είναι τρόφιμα, τα διάφορα φάρμακα (πενικιλλίνη, ασπιρίνη), η αλλεργία στα υμενόπτερα, η άσκηση, ορισμένες λοιμώξεις, τα εντερικά παράσιτα κ.α. Η παρουσία κνίδωσης μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου άλλου νοσήματος. Συχνά το αίτιο δεν μπορεί να καθορισθεί επακριβώς.

6. Αλλεργία στα Υμενόπτερα

Όταν ένα άτομο τσιμπηθεί από έντομο που ανήκει στην οικογένεια των Υμενοπτέρων, που περιλαμβάνει τις μέλισσες και τα διάφορα είδη σφηκών (μεγάλη σφήκα, μυρμηδόνα), το δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή, αντιδράσεις όταν το άτομο είναι αλλεργικό στο δηλητήριο των εν λόγω εντόμων.

Υπολογίζεται ότι το 0.3% - 7.5% του πληθυσμού της Ευρώπης είναι αλλεργικοί στο δηλητήριο των υμενοπτέρων.

7. Τροφική Αλλεργία

Διάφορα τρόφιμα όπως γάλα, ξηροί καρποί, ψάρια οστρακοειδή, γάλα, αυγό κ.α. μπορεί να προκαλέσουν σε ευαίσθητα άτομα εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται από κνίδωση, αγγειοοίδημα, δύσπνοια, ή εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό σύστημα όπως έμετους, διάρροια, κολικά άλγη.

8. Φαρμακευτική Αλλεργία

Η πενικιλίνη είναι το γνωστότερο από τα φάρμακα τα οποία προκαλούν οξείες αναφυλακτικές αντιδράσεις, κάποτε θανατηφόρες.

Δυστυχως όμως γίνεται υπέρ διάγνωση της, και ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 90% των ασθενών που αναφέρουν αλλεργία στη πενικιλίνη, μετά από διερεύνηση βρέθηκε ότι δεν είναι αλλεργικοί!

Παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός γνωστών φαρμάκων (π.χ. πενικιλίνη, ασπιρίνη) έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργικών εκδηλώσεων, η διάγνωση της φαρμακευτικής αλλεργίας πρέπει να τίθεται με προσοχή και να τεκμηριώνεται ανάλογα, έτσι ώστε να μην αποκλείονται φάρμακα τα οποία μπορεί στο μέλλον να θεωρηθούν απαραίτητα για τον ασθενή.

Κληρονομικότητα

ΕΡ: Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εμφάνιση των αλλεργιών;

ΑΠ: Σε κάποιες αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα η κληρονομικότητα παίζει ρόλο όχι όμως αποκλειστικό. Εάν ο ένας γονιός έχει ένα από τα παραπάνω νοσήματα το παιδί του έχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης κατά 30% ενώ αν συμβαίνει και στους δύο γονείς κατά 50%.

Άνοιξη και ανθοφορία

ΕΡ: Κατά τη διάρκεια της άνοιξης που έχουμε ανθοφορία (γύρις)εμφανίζονται οι περισσότερες αλλεργίες.Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας;

ΑΠ: Επειδή η καλύτερη αντιμετώπιση είναι πάντα η πρόληψη, ακολουθείστε κάποια απλά μέτρα ώστε να περιορίσετε την έκθεσή σας στις γύρεις της άνοιξης:

  • Αποφεύγετε να βγαίνετε έξω σε μέρες που έχει υψηλή συγκέντρωση γύρης ή όταν έχει αέρα.
  • Κλείστε τα παράθυρα στο σπίτι και το αυτοκίνητο. Προτιμήστε το κλιματιστικό για δροσιά αλλά και για αφύγρανση του χώρου σας (περιορίζει τα ακάρεα της σκόνης και τη μούχλα)
  • Αν πρέπει να κάνετε εργασίες στον κήπο, φορέστε μάσκα που να συγκρατεί τη γύρη.
  • Μετά από πολύωρη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους κάντε μπάνιο και αλλάξτε ρούχα ώστε να απομακρύνετε την γύρη και την υγρασία που επικάθισαν στο σώμα και τα ρούχα σας.
  • Αποφεύγετε να στεγνώνετε τα σεντόνια και τα ρούχα σας σε εξωτερικούς χώρους καθώς επικάθονται γύρη και μύκητες.

Διάγνωση

ΕΡ: Πως γίνεται η διάγνωση

ΑΠ: Ο αλλεργιολόγος θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό της παθήσεως που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διάγνωσης. Παράλληλα με την κλινική εξέταση απαιτείται πολλές φορές και η διενέργεια διαφόρων δοκιμασιών.

Με τη βοήθεια διαλυμάτων από γνωστά αλλεργιογόνα θα σας υποβάλλει σε δερματικές δοκιμασίες για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ή όχι κάποια αλλεργία. Οι δερματικές δοκιμασίες ή αλλεργικά tests, αποτελούν μια οικονομική, αξιόπιστη και γρήγορη μέθοδο διερεύνησης των αλλεργικών παθήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των δερματικών, χρησιμοποιούνται και αιματολογικές εξετάσεις (RAST ή CAP) για την εκτίμηση των κυκλοφορούντων ειδικών αντισωμάτων έναντι των διαφόρων αλλεργιογόνων.

Θεραπεία

ΕΡ: Τρόποι αντιμετώπισης -θεραπεία- φαρμακευτική αγωγή.

ΑΠ: Ο στόχος της θεραπείας των ασθενών με αλλεργία είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης συμπτωματικής ανακούφισης με όσον το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες. Η πλέον πρακτική και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αποφυγή των αλλεργιογόνων όταν αυτό είναι δυνατόν, και την ανακούφιση των συμπτωμάτων με φάρμακα. Σε ορισμένες αλλεργίες, μετά από προσεκτική εκτίμηση της κατάστασής τους, δυνατότητα ειδικής θεραπείας απευαισθητοποιήσεως που αποτελεί και τη μοναδική αιτιολογική αντιμετώπιση.

Φυσικές θεραπείες

ΕΡ: Υπάρχουν φυσικές θεραπείες που βοηθούν ένα ασθενή με αλλεργία;

ΑΠ: Η ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία φυσική θεραπεία.

Ο όρος ανοσοθεραπεία αναφέρεται στη σταδιακή χορήγηση συνεχώς αυξανόμενων δόσεων ειδικών εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων, στα οποία το άτομο είναι ευαίσθητο, με κύριο στόχο την τροποποίηση της ανοσολογικής απάντησης του ασθενούς και κατά συνέπεια τη βελτίωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Η ανοσοθεραπεία γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σταδιακά αυξανόμενες δόσεις αλλεργιογόνων (κυρίως γύρεων και ακάρεων).

Η ανοσοθεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, άσθματος και αλλεργίας στο δηλητήριο των σφηκών ή μελισσών. Στην περίπτωση αλλεργίας στα υμενόπτερα η προστασία την οποία παρέχει αγγίζει το 90-95%.

Αλλεργίες-παιδική ηλικία

ΕΡ: Οι αλλεργίες εμφανίζονται κυρίως από την παιδική ηλικία.

Με την πάροδο του χρόνου και με την προσοχή που θα επιδείξει ο ασθενής μπορεί να θεραπευθεί ή αν όχι να ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα του;

ΑΠ: Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνουν στη συνέχεια και άσθμα. Εάν παραμεληθεί το άσθμα στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια σε μη ανατρέψιμες βλάβες. Η άποψη ότι το παιδί πάντοτε ξεπερνά το πρόβλημά του μεγαλώνοντας δεν είναι απόλυτα ορθή.

Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες του ασθενούς για βελτίωση και πλήρη έλεγχο των αλλεργιών.

Αλλεργικό shock

ΕΡ: Τι είναι το αλλεργικό shock;

ΑΠ: Οι ασθενείς έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τον όρο «αλλεργικό shock» για κάθε γενικευμένη αλλεργική αντίδραση που τους συνέβη. Μάλιστα πολλές φορές χρησιμοποιούν τον όρο «αλλεργικό σοκ» για να περιγράψουν μια αντίδραση που δεν είναι καν αναφυλακτική, όπως συμβαίνει σε μια γενικευμένη κνίδωση.

Με ιατρικούς όρους, το αλλεργικό σοκ (η λέξη σοκ- shock- μεταφράζεται στα ελληνικά ως καταπληξία ή κατέρρειψη, δηλαδή μεγάλη πτώση της πίεσης του αίματος που οδηγεί σε απώλεια αισθήσεων) είναι η πολύ βαριά αναφυλακτική αντίδραση που οδηγεί σε πτώση της πίεσης του αίματος και απώλεια αισθήσεων. Δεν είναι απαραίτητο κάθε αναφυλακτική αντίδραση να οδηγήσει σε καταπληξία (σοκ).

Αλλεργία στη μέλισσα

ΕΡ: Αλλεργία στη μέλισσα ή τη σφήκα.Πόσο επικίνδυνο είναι για τη ζωή μας;

ΑΠ: Η αλλεργία στα υμενόπτερα είναι συχνή, ειδικά στους πληθυσμούς που ασχολούνται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων στο γενικό πληθυσμό είναι 10-30%, ενώ στους μελισσοκόμους αυτό ανεβαίνει στο 30-60%. Τα τσιμπήματα των υμενοπτέρων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αθώα και προκαλούν μόνο τοπικά συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν πολύ γρήγορα.

Αυτό δυστυχώς αλλάζει αν κάποιος είναι αλλεργικός όταν ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει από απλή τοπική ερυθρότητα και πρήξιμο έως αναφυλαξία και αναφυλακτικό/αλλεργικό shock

Συμβουλές

ΕΡ: Ποιες είναι οι συμβουλές προς στους ασθενείς σας;

  • Οι κόκκοι γύρεως ταξιδεύουν έως και 200 χιλιόμετρα! Ένας ασθενής που έχει αλλεργία στην ελιά δεν είναι απαραίτητο να έχει δέντρο κοντά του.
  • Το φάρμακο εκλογής για την αντιμετώπιση του αλλεργικού σοκ είναι η αδρεναλίνη και όχι η κορτιζόνη.
  • Η αλλεργία στα υμενόπτερα πρέπει απαραιτήτως να αντιμετωπίζεται με ανοσοθεραπεία.
  • Η αλλεργία στο γάλα ή το αυγό στα παιδιά συνήθως υποχωρεί μεγαλώνοντας.

ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ

Ορφέως 6

1070 Λευκωσία

Τηλ.+357 22375573, Φαξ. +357 22375558

Email: liveris@spidernet.com.cy

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4232