Δρ Χρ. Μερέζας: Η περιοδεύουσα ιατρική στην πλαστική χειρουργική εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους


* Άνθρωποι έχουν παραμορφωθεί μετά από επεμβάσεις «ιατρών»

* Κάποιοι οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει μια προσωρινή άδεια παροχής υπηρεσιών, πιάνουν μια βαλίτσα, τη γεμίζουν προϊόντα μαϊμού και έρχονται στην Κύπρο παριστάνοντας τους ειδικούς

* Η πλαστική χειρουργική, έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ σε αυτό το κεφάλαιο που λέγεται πρόσωπο

Η Πλαστική Χειρουργική κάνει θαύματα, δεδομένου ότι γίνεται από ειδικούς. Πολλά είναι τα περιστατικά στην Κύπρο, όπου ασθενείς παραμορφώθηκαν όταν υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις από ανθρώπους που παρουσιάστηκαν ως γιατροί ή ως ειδικοί, τονίζει στο «YgeiaNews» ο γνωστός Πλαστικός Χειρουργός και Πρόεδρος της Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών Χρίστος Μερέζας.

ΕΡ: Για ποιους κυρίως λόγους οι Κύπριοι επισκέπτονται τους πλαστικούς χειρουργούς;

ΑΠ: Για διάφορους λόγους. Για αποκατάσταση προβλημάτων υγείας ή αισθητικής φύσης, πολλά εκ των οποίων αγγίζουν το θέμα της υγείας, αγγίζουν βαθιά την ψυχολογική κατάσταση του ασθενή, ακόμη και την επαγγελματική του απόδοση. Φτάνει μόνο να σας πω ότι έχω παρατηρήσει ότι ακόμη και σε φοιτητές, αυξάνεται η απόδοση στις σπουδές τους όταν απαλλαχθούν από ένα πρόβλημα που τους βασανίζει και τους αφαιρεί ενέργεια.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι επηρεαζόμαστε από τα «πρότυπα» που κάποιοι έχουν δημιουργήσει στο σύγχρονο κόσμο;

ΑΠ: Ο άνθρωπος ασχολείτο με την εμφάνιση του και όταν δεν υπήρχε κανένα πρότυπο. Ακόμη και ο πρωτόγονος άνθρωπος κοιταζόταν στα λιμνάζοντα νερά και αξιολογούσε την ομορφιά του. Η εμφάνιση, εκτός εκείνης της απλής σημασίας που έχει ως ομορφιά, κανονική, άσχημη ή αντιπαθητική, περιέχει και αυτή του ερωτισμού. Και εφόσον ο άνθρωπος πάντα ζούσε με την ερωτική επιρροή στις δικές του επιλογές, σίγουρα λαμβανόταν υπόψη η εμφάνιση. Και είναι κάτι που πάντοτε θα τον επηρεάζει. Για αυτό και εμείς προσπαθούμε με τις δυνάμεις της πλαστικής χειρουργικής να δίνουμε εκείνη την εμφάνιση, η οποία τον ευχαριστεί, να τον απαλλάσσει από κάθε αίσθημα κατωτερότητας και κυρίως από κάτι το οποίο τον εμποδίζει, τον περιορίζει στη ζωή του.

Το ενδιαφέρον στο πρόσωπο

ΕΡ: Η πλαστική χειρουργική μπορεί να επιδιορθώσει τα πάντα;

ΑΠ: Σχεδόν τα πάντα. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε όλη την επιφάνεια του σώματος, ίσως την πιο πολλή σημασία τη δίνουμε όμως στο πρόσωπο. Το μικρό αυτό μέρος του σώματος μας, είναι εκείνο με το οποίο γνωρίζουμε τους ανθρώπους, στο οποίο καθρεπτίζεται ο εσωτερικός μας κόσμος, εκφράζεται και αυτό μας βοηθά να αποφασίσουμε και να κατατάξουμε τον άνθρωπο και μια κατηγορία. Και όλοι το θέλουμε να είναι ευπαρουσίαστο. Και η πλαστική χειρουργική, έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ σε αυτό το κεφάλαιο που λέγεται πρόσωπο.

ΕΡ: Τι αφορούν κυρίως αυτές οι επεμβάσεις;

ΑΠ: Αφορούν την ποιότητα του δέρματος, τα σημάδια του γήρατος, την ποσότητα του λίπους, το σχήμα των διαφόρων περιοχών ακόμη και το σκελετό, πάνω στον οποίο στηρίζονται τα υπόλοιπα. Η πλαστική χειρουργική σκοπό έχει με τις μεθόδους της να πλάθει την κάθε περιοχή ώστε να δίνει αρμονία και να προσφέρει τα καλά και αποδεκτά για τον άνθρωπο χαρακτηριστικά.

«Πόλεμος» στα σημάδια του χρόνου

ΕΡ: Σε ποια ηλικία μπορεί ο άνθρωπος να προβεί σε πλαστική επέμβαση;

ΑΠ: Υπάρχουν κυρίως ανωμαλίες/προβλήματα, τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν στον άνθρωπο με τη γέννηση, κάποια άλλα με την ανάπτυξη και άλλα στην μετέπειτα ηλικία. Σε όλο αυτό το φάσμα η πλαστική χειρουργική έχει επιδείξει ένα πολύ σοβαρό έργο και έχει αναπτυχθεί τόσο ως επιστήμη που πλέον η βοήθεια που δίνει είναι ανεκτίμητη. Υπάρχουν παιδιά που παρουσιάζουν κάποιες εκ γενετής ανωμαλίες που τους εμποδίζουν ακόμη και να θηλάσουν. Μια τέτοια ανωμαλία διορθώνεται άμεσα. Στην πορεία της ζωής των παιδιών μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες ανάγκες για επιδιόρθωση, όπως π.χ η υπερβολική αύξηση των μαστών στα κορίτσια ή και το ανάποδο. Γνωρίζω περιστατικά όπου έπρεπε να εγχειρίσουμε κορίτσια 13χρόνων διότι είχαν αναπτύξει υπερβολικά μεγάλους μαστούς. Υπάρχει επίσης ένα ποσοστό αγοριών που στην ηλικία των 17 -18 αναπτύσσει μεγάλους μαστούς, η γνωστή γυναικομαστία, η οποία διορθώνεται μόνο με επέμβαση.

Πέραν αυτών, με την ενηλικίωση και επειδή ο κάθε άνθρωπος θέλει να βελτιώσει τον εαυτό του, αποτελούν συχνό φαινόμενο οι αφαιρέσεις ελιών, διορθώσεις στη μύτη, αυξητικές στήθους, διόρθωση της αρμονίας των χαρακτηριστικών του προσώπου, εγχειρήσεις μείωσης του πάχους της περιφέρειας στις γυναίκες, οπότε ζητούν τη βοήθεια του πλαστικού χειρουργού για να διορθώσουν αυτά που τους ενοχλούν και βεβαίως να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Άρα στην πλαστική χειρουργική δεν υπάρχει ηλικία, την καθορίζει η φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος. Και επειδή με την εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής δίνεται η ευκαιρία για ένα ωραίο σώμα και πρόσωπο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ή ταλαιπωρία, πιο εύκολα οι άνθρωποι προβαίνουν σε τέτοιες επεμβάσεις.

ΕΡ: Στα θέματα ηλικίας;

ΑΠ: Συνήθως ξεκινούν μετά τα 35. Καμιά φορά μπορεί κάποιοι να ξεκινήσουν πιο νωρίς, κάποιοι άλλοι πιο αργά, εξαρτάται πότε ο άνθρωπος θα εντοπίσει κάποια σημάδια γήρατος, μια ρυτίδα, λίγη χαλάρωση, η οποία δεν του αρέσει. Τότε μπορεί να αρχίσει κάποιες θεραπείες. Για να προβεί σε εγχειρήσεις-επιδιορθώσεις των επιπτώσεων της ηλικίας, όπως η χαλάρωση στο πρόσωπο ή η χαλάρωση στο στήθος, το οποίο δεν είναι μόνο ηλικίας, αλλά μπορεί να είναι και θέμα εγκυμοσύνης, αυτές ξεκινούν στα 38 με 40. Δεν είναι όμως με το χρόνο, είναι με την εμφάνιση και το μέγεθος του προβλήματος του.

Γιατροί της περιοδεύουσας ιατρικής…

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα, γίνονται θεραπείες/επεμβάσεις αισθητικής σε διάφορους χώρους, από γιατρούς του εξωτερικού.

ΑΠ: Δυστυχώς έχουμε τέτοια φαινόμενα τα οποία και πάλιν δυστυχώς εμπεριέχουν μεγάλους κινδύνους. Είναι οι λεγόμενοι γιατροί της περιοδεύουσας ιατρικής, οι οποίοι πιάνουν μια άδεια για προσωρινή παροχή υπηρεσιών, βάζουν στη τσάντα τους κάποια πράγματα, έρχονται από το εξωτερικό και πηγαίνουν στα διάφορα σαλόνια. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό το πράγμα είναι πολύ επικίνδυνο διότι κάνουν μια θεραπεία και την επόμενη μέρα οι γιατροί αυτοί φεύγουν. Οι θεραπείες δεν τελειώνουν σε μια μέρα, διότι μπορεί να παρουσιαστεί ένα πρόβλημα σε μια, πέντε ή δέκα μέρες. Αν ο γιατρός δεν βρίσκεται εδώ, που θα απευθυνθεί ο ασθενής; Είχα περιστατικό όπου ασθενής επεβλήθη σε ρινοπλαστική από ξένο γιατρό και σε λίγες μέρες όταν αφαίρεσε από μόνος του το νάρθηκα, διαπίστωσε ότι η μύτη του ήταν στραβή, ότι το ένα ρουθούνι ήταν πιο χαμηλά. Τηλεφώνησε στο γιατρό, εκείνος του έλεγε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο διότι πάντα οι δουλειές του είναι άριστες. Όταν ο ασθενής επέμενε ο γιατρός του συνέστησε να κολλήσει τσιρότο στο χαμηλό ρουθούνι προς το μέτωπο για να ισιώσει! Δηλαδή, ασκείτο ιατρική από το τηλέφωνο και σε τέτοιο επίπεδο!

Είχαμε περιστατικό ασθενή που εγχειρήθηκε στα στήθη και λίγες μέρες μετά παρουσίασε μόλυνση με καταστροφικά αποτελέσματα, με διάσπαση των πληγών κλπ. Ο γιατρός τις έδινε οδηγίες από το τηλέφωνο για τα σπρέι που έπρεπε να βάζει επάνω της. Δεν ήταν κοντά της να τη νοσηλεύσει, να της αφαιρέσει το απόστημα. Και δυστυχώς τέτοια περιστατικά δύσκολα αναλαμβάνονται από άλλους γιατρούς αφού κανείς δεν ξέρει τι έκανε ο προηγούμενος. Όποιος δεν έχει δουλειά στη χώρα του, πιάνει τη βαλίτσα του και περιοδεύει για να βρει αφελής ασθενείς.

Δυστυχώς μερικές φορές κάποιοι απ' αυτούς, αν και ισχυρίζονται ότι έχουν εκπαιδευτεί παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικά έγγραφα, αυτά πολλές φορές είναι ψεύτικα. Κάποιοι δεν είναι καν γιατροί. Και από τι στιγμή που δεν είναι γιατροί θα υπάρξει στιγμή όπου θα σκοντάψουν σε προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Κάποιοι κάνουν θεραπείες με προϊόντα μαϊμού, τα οποία φέρνουν μέσα στις τσάντες τους από το εξωτερικό και κανένας δεν ξέρει αν είναι εγκεκριμένα και τι περιέχουν. Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να πηγαίνει στον οποιοδήποτε. Ακόμη και σε γιατρό, πρέπει να μάθει ποια είναι η ειδικότητα που ασχολείται με αυτά τα θέματα.

ΕΡ: Που οφείλεται πιστεύετε αυτό;

Αυτοί που εμπορεύονται τα ενέσιμα υλικά προβαίνουν σε επιδείξεις σε όλο τον κόσμο, διότι θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη. «Εκπαιδεύουν» οδοντίατρους, αισθητικούς, και άλλους. Πλασάρουν ότι θέλουν αυτοί, κάτι με το οποίο διαφωνούμε διότι σε τελική ανάλυση, όταν υπάρχουν αποτυχίες, τις χρεωνόμαστε όλοι, ανεξαρτήτως ποιος κάνει το λάθος.

Το κόστος οφείλεται στις μεθόδους και τα υλικά

ΕΡ: Μήπως φταίει και ότι το κόστος τέτοιων θεραπειών σε πλαστικούς χειρουργούς είναι μεγαλύτερο;

ΑΠ: Η διαφορά του κόστους δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο εξειδικευμένος γιατρός χρεώνει περισσότερα. Οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί μεθόδους και υλικά που κοστίζουν πιο πολύ. Εκείνοι που χρεώνουν φθηνά, εργάζονται κυρίως με απομιμήσεις υλικών που είναι και επικίνδυνα κάποιες φορές. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι ασθενείς, ότι αν θέλουν κάτι καλό, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό που θα χρησιμοποιήσει εγκεκριμένα και ασφαλή προϊόντα. Εγώ προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουνα, κατώτερης ποιότητας και αξίας προϊόντα διότι εγκυμονούν κινδύνους. Αν επισκεφθείτε πλαστικούς χειρουργούς και ζητήσετε να σας δείξει περιστατικά με πολύ άσχημα αποτελέσματα θα δείτε ότι υπάρχουν αρκετά.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











909