Δρ Σταύρος Οικονόμου: Μεσοθεραπεία. Σημαντικό εργαλείο για αναζωογώνηση του δέρματος


…Και για την καταπολέμησης του τοπικού πάχους

  • Υπάρχει ανάγκη προστασίας των ασθενών λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου
  • Ως γιατροί έχουμε ευθύνη μέσω σωστής ενημέρωσης να καθοδηγούμε τους ασθενείς μας στην καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Επιπρόσθετο εργαλείο στη διατήρηση της ομορφιάς και κυρίως της υγείας του δέρματος αποτελεί η Μεσοθεραπεία. Ιδιαίτερα όταν αυτή εφαρμόζεται από ειδικούς. Μιλώντας στο «Ygeia-News» ο Δρ Σταύρος Οικονόμου, μας παρουσιάζει τη Μεσοθεραπεία και πως μπορούμε να βελτιώσουμε το δέρμα μας. Μας συστήνει επίσης να είμαστε προσεκτικοί καθώς υπάρχουν επιτήδειοι που κάθε άλλο παρά ειδικοί είναι.

ΕΡ: Ακούμε συχνά για τα θετικά της μεσοθεραπείας και πως ενισχύει την ομορφιά μας. Τι είναι η μεσοθεραπεία και για ποιους λόγους γίνεται;

ΑΠ: Η μεσοθεραπεία έχει της ρίζες τις στη Γαλλία του 50 (Dr Michel Pistor) και βρίσκει στις μέρες μας εφαρμογές στον χώρο κυρίως της αναζωογώνησης του δέρματος και της καταπολέμησης τοπικού πάχους.

Είναι στην ουσία η εφαρμογή στο δέρμα κυρίως, ορού εμπλουτισμένου συνήθως με βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, προσφάτως υαλουρονικού οξέως και άλλων συστατικών που κρίνονται αναγκαία.

ΕΡ: Που εφαρμόζεται η Μεσοθεραπεία;

ΑΠ: Προσφάτως απέκτησε έγκριση από τον Αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων FDA η χρήση σκευασμάτων για καταπολέμηση τοπικού λίπους (phosphatidylcholine). Η πιο διαδεδομένη όμως χρήση είναι στον τομέα της αντιγήρανσης.

Όπως με κάθε θεραπεία υπάρχουν όμως ενδείξεις και περιορισμοί. Οι ασθενείς μας πάντα θα ψάχνουν μεθόδους αντιγήρανσης που να είναι άμεσες και φθηνές.

Ως γιατροί έχουμε ευθύνη μέσω σωστής ενημέρωσης να καθοδηγούμε τους ασθενείς μας στην καλύτερη δυνατή θεραπεία. Η Μεσοθεραπεία, όπως και άλλες θεραπείες είναι ένα εργαλείο που στα χέρια του ειδικού μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα μέσο που να βοηθήσει στο να διατηρήσουμε ένα δέρμα υγιές.

Τσαρλατάνοι

ΕΡ: Τελευταία παρατηρείται έξαρση στην εμφάνιση τσαρλατάνων οι οποίοι προβαίνουν σε διάφορες θεραπείες.

ΑΠ: Στις μέρες μας υπάρχει μια τάση για μη επεμβατικές μεθόδους αντιγήρανσης οι οποίες ολοένα και θα πληθύνουν. Υπάρχει ανάγκη προστασίας του κοινού που προκύπτει από έλλειψη νομικού πλαισίου παγκοσμίως όσο αφορά αυτά τα μέσα, κυρίως την πώληση και διάθεση τους από άτομα χωρίς ιατρική εκπαίδευση, διότι τίθεται θέμα υγείας.

Τα σκευάσματα αυτά πολλές φορές υπόσχονται αποτελέσματα συχνά χωρίς επιστημονική εγκυρότητα. Καλό είναι να μοιραζόμαστε τους περιορισμούς των θεραπειών που προτείνουμε και να λαμβάνουμε υπ᾽όψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις ένας συνδυασμός από θεραπείες (χειρουργικές ή μη) σε βάθος χρόνου μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.

Αναγκαία η λήψη ιατρικού ιστορικού

ΕΡ: Πως γίνεται η μεσοθεραπεία; Χρειάζεται οποιαδήποτε προετοιμασία του/της ασθενούς;

ΑΠ: Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι μια συζήτηση ψάχνοντας τί ενοχλεί τον/την ασθενή και ποιοί οι στόχοι και οι προσδοκίες από την αγωγή ώστε να μπορεί ο γιατρός να δώσει την κατάλληλη αγωγή στο μέτρο του δυνατού.

Η λήψη ιατρικού ιστορικού είναι αναγκαία προϋπόθεση αφού δεν πρέπει να συντρέχουν λόγοι που να απαγορεύουν την λήψη του σκευάσματος, όπως για παράδειγμα αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά.

Αφού μουδιάσουμε το δέρμα με την χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας ο ορός που κρίνεται αναγκαίος αναλόγως των ενδείξεων εφαρμόζεται στο δέρμα.

Aυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP)

ΕΡ: Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία και για την αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP).

ΑΠ: Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με χρήση PRP εκμεταλλεύεται τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης του σώματος. Απομονώνοντας στοιχεία του αίματος (αιμοπετάλια) που συμμετέχουν στον μηχανισμό επούλωσης τα εφαρμόζουμε στο δέρμα. Τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν μια σειρά από αυξητικούς και άλλους παράγοντες και το σώμα ξεκινά μια διαδικασία επούλωσης και ανάπλασης στις περιοχές αυτές.

ΕΡ: Κάποιοι τη θεωρούν σημαντικό επίτευγμα που προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Είναι ακριβώς έτσι και γιατί;

ΑΠ: Το πιο σημαντικό είναι η χρήση δικών μας φυσικών μηχανισμών επούλωσης που λειτουργεί με τρόπο που δεν αλλάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά προσφέρει μια βελτιωμένη γενική εικόνα στο δέρμα.

Για την επούλωση χρόνιων τραυμάτων

ΕΡ: Για την αντιμετώπιση ποιων προβλημάτων μπορεί να εφαρμοστεί;

ΑΠ: Προσωπικά θεωρώ σημαντική την εφαρμογή του PRP στην επούλωση χρόνιων τραυμάτων σε διαβητικούς και άλλους ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα.

Τις περισσότερες φορές όμως βρίσκει χρήση σαν μεσοθεραπεία προσώπου, λαιμού ή και χεριών βελτιώνοντας την ποιότητα του δέρματος απαλύνοντας μικρές ρυτίδες ήπιες δυσχρωμίες προσδίδοντας μια γενική λάμψη στο πρόσωπο.

ΕΡ: Πόσες εφαρμογές χρειάζονται για να υπάρχουν καλά αποτελέσματα;

ΑΠ: Συνήθως τρείς θεραπείες με διάστημα 6 με 8 εβδομάδων από την κάθε συνεδρία. Σε αυτό τον χρόνο μεγιστοποιούνται τα αποτελέσματα και κρίνεται αναγκαία επανεφαρμογή.

ΕΡ: Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα αυτά;

ΑΠ: Η διάρκεια εξαρτάται απο τον χρόνο απορροφησης των συστατικών. Καποιες μεσοθεραπείες απορροφόνται σε διάστημα ημερών και άλλες έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δρώντας σε βάθος χρόνου όπως το PRP.

ΕΡ: Χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα;

ΑΠ: Η απάντηση είναι απλή, ΝΑΙ! Οι μεσοθεραπείες αποτελούν ένα εργαλείο.

Η μεσοθεραπεία σπάνια χρησιμοποιείται σαν μονοθεραπεία αλλά κυρίως σε συνδυασμό με άλλες αγωγές με κύριο γνώμονα τις ανάγκες του ασθενούς. Προϋπόθεση για να είναι ο ασθενής ικανοποιημένος είναι η καλή επικοινωνία του τί ζητά και τί ακριβώς μπορεί να του προσφέρει η κάθε μέθοδος.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











970