Δρ Μάριος Θεοδότου: Μέτρα προστασίας από αιφνίδιο θάνατο


*Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η αναλογία της συχνότητας των αιφνίδιων θανάτων είναι 1:2000 άτομα.

*Μπορεί φαινομενικά κάποιοι που απεβίωσαν να μην εμφάνισαν προηγουμένως κάποιο ιατρικό πρόβλημα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπήρχε.

*Η Μεσογειακή διατροφή και οι τακτικοί έλεγχοι προστάτες της υγείας μας

*Σιωπηλή επιδημία η οστεοπόρωση και πως να προστατευτούμε

Η Μεσογειακή διατροφή, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, σωστή άσκηση και λιγότερο άγχος αποτελούν σημαντικές ασπίδες για την προστασία της υγείας μας διαμηνύει ο παθολόγος / καρδιολόγος Δρ. Μάριος Θεοδότου. Μιλώντας στο «Ygeia-News» ο Δρ Θεοδότου αναφέρεται επίσης στη σιωπηλή επιδημία – την οστεοπόρωση και εξηγεί πως μπορεί να αποφευχθεί.

ΕΡ: Συχνά βλέπουμε αιφνίδιους θανάτους κυρίως νέων ανθρώπων από καρδιά. Ανθρώπους που φαινομενικά δεν παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα. Που το αποδίδετε αυτό;

ΑΠ: Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η αναλογία της συχνότητας των αιφνίδιων θανάτων είναι 1:2000 άτομα. Μπορεί φαινομενικά κάποιοι εκ των ανθρώπων που απεβίωσαν να μην εμφάνισαν προηγουμένως κάποιο ιατρικό πρόβλημα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπήρχε. Υπήρχε, απλά για κάποιους λόγους δεν είχε διαγνωστεί. Κύρια αιτία των θανάτων αυτών είναι η στεφανιαία νόσος, ακολουθούν οι μυοκαρδιοπάθειες, οι βαλβιδικές νόσοι και οι διαταραχές της ηλεκτροαγωγιμότητας

Προληπτικοί έλεγχοι

ΕΡ: Πως μπορεί κάποιος να προστατευτεί από ένα τέτοιο περιστατικό;

ΑΠ: Για να προστατευτεί κάποιος από ένα τέτοιο περιστατικό αιφνίδιου θανάτου, θα πρέπει να υποβάλλεται τακτικά σε προληπτικούς ελέγχους. Ποιοι είναι αυτοί; Σίγουρα η εξέταση από τον ιατρό, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, αναλύσεις, δοκιμασία κόπωσης, echo καρδίας, Holter ρυθμού, αξονική στεφανιογραφία, κλπ. Εάν όλα αυτά δείξουν κάτι ύποπτο ή ανησυχητικό, τότε ο ασθενής θα πρέπει να προβεί σε πιο εξιδεικευμένες εξετάσεις και παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, θα οδηγηθεί σε αγγειογραφία, ηλεκτροφυσιολογική μελέτη και εάν χρειάζεται σε ενδεχόμενη επέμβαση.

Αιτίες των προβλημάτων

ΕΡ: Πέραν των αιφνίδιων θανάτων, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν καρδιολογικά προβλήματα. Ποιες είναι κυρίως οι αιτίες;

ΑΠ: Οι κυριότερες αιτίες καρδιολογικών προβλημάτων είναι βεβαίως η κληρονομική προδιάθεση η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ιατρική εξέλιξη ενός ανθρώπου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιολογικά προβλήματα είναι η υπερχοληστεριναιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και σίγουρα το άγχος.

ΕΡ: Μπορούν να αποφευχθούν αυτές οι αιτίες και πως;

ΑΠ: Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και θέλετε να τονίσουμε ότι αρκετές από τις αιτίες μπορούν να αποφευχθούν. Αιτίες όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης μπορούν να αποφευχθούν με αλλαγή του τρόπου ζωής μας, με σωστή διατροφή και βεβαίως με σωστή άσκηση.

Σωστή διατροφή και άσκηση

ΕΡ: Καθημερινά ακούμε για τη σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας, πόσο αληθεύει αυτό και ποιοι είναι αυτοί οι βασικοί κανόνες που ενδεχομένως να βοηθούν την πορεία της υγείας μας.

ΑΠ: Η σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης είναι τεράστια στη πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας, ευρύτερα. Η μεσογειακή δίαιτα είναι καλύτερη διατροφή για να προστατέψουμε την υγεία μας διότι περιλαμβάνει λιγότερο κρέας, περισσότερο ψάρι, λαχανικά, όσπρια, φρούτα και κυρίως το ελαιόλαδο και πρέπει να νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί που ζούμε στην Κύπρο όπου αυτά τα αγαθά υπάρχουν σε αφθονία. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί επίσης, κάνει καλό στην καρδία λόγω της ρεσβερατρόλης που περιέχει.

Εάν με τη σωστή διατροφή συνδυαστεί και η σωστή άσκηση που αυτή μπορεί να είναι περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κλπ, προστατεύουμε σημαντικά την υγεία μας.

Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία

ΕΡ: Ένας ύπουλος εχθρός της υγείας μας κυρίως για μας τις γυναίκες είναι η οστεοπόρωση. Πόσο συχνή είναι αυτή η πάθηση στην Κύπρο;

ΑΠ: Η οστεοπόρωση η οποία αποκαλείται ως η σιωπηλή επιδημία είναι πολύ συχνή πάθηση στο παγκόσμιο και δυστυχώς η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα. Στην Κύπρο η πάθηση αυτή είναι αρκετά συχνή και η αναλογία του πληθυσμού που προσβάλλει είναι 1:3 στις γυναίκες και 1:8 στους άνδρες.

ΕΡ: Τι είναι ουσιαστικά η οστεοπόρωση και ποιες ηλικίες κτυπάει;

ΑΠ: Η οστεοπόρωση είναι η μείωση της οστικής μάζας που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και η διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστικού ιστού που αυξάνουν της ευθραστότητα των οστών και οδηγεί σε κατάγματα μετά ελάχιστο τραυματισμό. Συνήθως προσβάλλει τις γυναίκες στις ηλικίες 50-60 ετών και τους άνδρες ηλικίας 60-70 ετών, χωρίς αυτό να είναι βεβαίως κανόνας αφού πάντοτε υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Διάγνωση

ΕΡ: Πως γίνεται η διάγνωση της;

ΑΠ: Η διάγνωση της γίνεται με δύο τρόπους: α) με ακτινολογική μέτρηση που μετρά τη πυκνότητα των οστών στη οσφύ και στη λεκάνη (DEXA) και β) μέτρηση της πυκνότητας του οστού της φτέρνας με υπερήχους. Η πρώτη μέτρηση είναι ακτινολογική και πρέπει να εκτελείται κάθε 3 χρόνια ενώ η δεύτερη μπορεί να γίνεται πολύ συχνότερα (δεν έχει ακτινοβολία) και μπορεί να παρακολουθείται η πρόοδος της θεραπείας.

ΕΡ: Ποια τα συμπτώματα της;

ΑΠ: Συμπτώματα η οστεοπόρωση συνήθως δεν έχει, είναι ύπουλη, εξ ου και έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες ως η σιωπηλή επιδημία. Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόληψη και πρέπει οπωσδήποτε οι γυναίκες άνω των 40 ετών και οι άνδρες άνω των 50 ετών να ελέγχονται, να μετρούν δηλαδή, την οστική τους πυκνότητα. Και αυτό διότι όταν η οστεοπόρωση δώσει συμπτώματα, δηλαδή πόνο στη οσφύ, σημαίνει ότι έχει ήδη προχωρήσει η απώλεια της οστικής μάζας άνω του 25% και μπορεί να έχει δώσει το πρώτο κάταγμα.

ΕΡ: Πως διορθώνεται εάν διορθώνεται;

ΑΠ: Η θεραπεία αποδίδει καλύτερα όταν δίδεται έγκαιρα, πριν ακόμα γίνει το πρώτο κάταγμα. Συνιστώνται δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο (γάλα, γιαούρτι, άσκηση-περπάτημα, κολύμβηση, σκευάσματα ασβεστίου με βιταμίνη D, διφωσφονικά εκ του στόματος και ενδοφλέβια, μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται υποδορίως και σκευάσματα κολλαγόνου εκ του στόματος.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











661