Δρ Μαρία Παπαδοπούλου: Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Ο κίνδυνος για τα μάτια μας μετά τα 60


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Το γλαύκωμα είναι ύπουλη ασθένεια. Μπορεί να εξελίσσεται χωρίς να δώσει συμπτώματα

*Πρέπει κάθε χρόνο να ελέγχεται προληπτικά η ενδοφθάλμια πίεση, σε άτομα άνω των 40 ετών

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών που μειώνει δραματικά την όραση. Παρουσιάζεται σε άτομα ηλικίας γύρω στα 60.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί η δρ. Μαρία Παπαδοπούλου, χειρουργός οφθαλμίατρος μιλά στο Ygeia-News για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ωχρά κηλίδα αλλά και για το γλαύκωμα, το οποίο χαρακτηρίζει ως μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες που απειλούν την όρασή μας.
Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Ερ: Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Απ: Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία σοβαρής και μόνιμης απώλειας της κεντρικής όρασης στον πληθυσμό άνω των 60 χρόνων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Είναι αποτέλεσμα ηλικιακών αλλοιώσεων στον αμφιβληστροειδή και χοριοειδή χιτώνα. Εμφανίζει δύο μορφές την ξηρά που είναι πιο ήπια και την υγρή μορφή που είναι η σοβαρότερη μορφή.

Ερ: Είναι αλήθεια ότι αποτελεί την κυριότερη αιτία μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα;

Απ: Ναι, είναι η κυριότερη αιτία μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 60.

Ερ: Ποια αίτια προκαλούν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ; Προσβάλλονται ταυτόχρονα και οι δύο οφθαλμοί;

Απ: Συμβαίνει πιο πολύ στις προηγμένες χώρες λόγω της διατροφής και του τρόπου ζωής, λόγω καπνίσματος και της αλκοόλης, αλλά και της έλλειψης άσκησης. Μπορεί βέβαια να συμβεί στον ένα ή και στους δύο οφθαλμούς.

Ερ: Υπάρχει θεραπεία και σε ποιο βαθμό επιτυγχάνεται;

Απ: Στη ξηρά μορφή ηλικιακής εκφύλισης δίνονται ειδικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Στη υγρή μορφή ηλικιακής εκφύλισης γίνονται ειδικές ενδοϋαλοειδικές ενέσεις για να απορροφηθεί και να υποχωρήσει το υγρό από την ωχρά κηλίδα. Σκοπός είναι να μην επιδεινωθεί η όραση.
Γλαύκωμα: ύπουλος εχθρός!

Ερ: Μια άλλη σοβαρή πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους είναι το γλαύκωμα. Τι ακριβώς είναι το γλαύκωμα και που οφείλεται;

Απ: Γλαύκωμα είναι η διαταραχή εκείνη που η ενδοφθάλμια πίεση ξεπερνά τα επίπεδα ανοχής του οπτικού νεύρου του ατόμου. Αυτό έχει αποτέλεσμα αλλοίωσης στο οπτικό νεύρο με αύξηση της κοίλανσης του οπτικού νεύρου και ανάλογης ατροφίας του. Η φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση κυμαίνεται από 10 – 21 mmHg.

Ερ: Υπάρχουν συμπτώματα στον ασθενή;

Απ: Το γλαύκωμα είναι ύπουλη ασθένεια. Μπορεί να εξελίσσεται χωρίς να δώσει συμπτώματα. Μόνο στο οξύ γλαύκωμα εμφανίζεται έντονος πόνος, θάμβος όρασης και υπεραιμία οφθαλμών. Στο χρόνιο απλό γλαύκωμα που είναι το πιο συχνό μπορεί να μειωθεί η όραση εξελικτικά χωρίς συμπτώματα προηγουμένως.

Ερ: Πως θεραπεύεται τα γλαύκωμα;

Απ: Η πρόληψη είναι απαραίτητη. Πρέπει κάθε χρόνο να ελέγχεται προληπτικά η ενδοφθάλμια πίεση, σε άτομα άνω των 40 ετών. Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι φαρμακευτική με χάπια και ειδικά κολλύρια, με Laser και χειρουργικά. Στο νεοαγγειακό γλαύκωμα γίνεται φωτοπηξία και χειρουργική τοποθέτηση βαλβίδας.

Ερ: Αποτελεί μύθο η πραγματικότητα ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα;

Απ: Ο διαβήτης είναι προδιαθεσικός παράγοντας στο γλαύκωμα.
Καταρράκτης και πότε εμφανίζεται!

Ερ: Τι είναι ο καταρράκτης και πότε εμφανίζεται;

Απ: Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα και άτομα που κάνουν χρήση μακράς διάρκειας κορτιζόνης. Προδιαθεσικός παράγοντας είναι ο διαβήτη. Εμφανίζεται σε άτομα που εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο.

Ερ: Ποιοι οι τρόποι θεραπείας του;

Απ: Η θεραπεία είναι η αφαίρεση του φακού με φακοθρυψία ή Laser και τοποθέτηση ενδοφακού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1099