Διευρύνεται ο κατάλογος των δικαιούχων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης


Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Πέμπτη Νόμο με τον οποίο διευρύνεται ο κατάλογος των προσώπων, τα οποία θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν ή μειωμένου κόστους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν ομόφωνη.

Οι νέες κατηγορίες πολιτών θα εξαιρούνται από την προβλεπόμενη στο βασικό Νόμο προϋπόθεση της καταβολής εισφορών σε ασφαλισταίες απολαβές, σύμφωνα με τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, για τρία συνολικά έτη.

Παράλληλα, διευρύνεται η διακριτική ευχέρεια του υπουργού Υγείας να απαλλάσσει οποιοδήποτε πρόσωπο από το σύνολο ή μέρος των προϋποθέσεων ή των τελών που απαιτούνται για πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να έχει τη δυνατότητα αυτή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι νέες κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται από την προϋπόθεση της καταβολής εισφορών σε ασφαλισταίες απολαβές για τρία έτη, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

*Τα πρόσωπα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, ασθενείς με συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις και άλλοι ασθενείς.

*Οι άνεργοι.

*Οι έγκυες γυναίκες.

*Τα παιδιά ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ ετών.

*Οι μονογονεϊκές οικογένειες.

*Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες για να επωφελούνται της εξαίρεσης πρέπει να διαμένουν μόνιμα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











354