ΔΕΟΚ:Εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς πισωγυρίσματα-Να συνεργαστεί με τον ΟΑΥ το Υπουργείο Υγείας


«Η ΔΕΟΚ προσδοκά ότι η πολιτική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για υλοποίηση του ΓΕΣΥ πριν από τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησής του δεν θα έχει την τύχη προηγούμενων δεσμεύσεων γιατί δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναβολές και πισωγυρίσματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Η αναβλητικότητα, η πολιτική ατολμία και οι πολιτικές σκοπιμότητες προηγούμενων Κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της σημαντικής αυτή μεταρρύθμισης και την πλήρη κατάρρευση του Υφιστάμενου Συστήματος Υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ΔΕΟΚ προσθέτει ότι το τίμημα που πληρώνουν οι Κύπριοι πολίτες είναι βαρύτατο εφόσον το αγαθό της υγείας έχει καταστεί απαγορευτικό, κυρίως για τα χαμηλά εισοδήματα και τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις.

«Η ΔΕΟΚ, αναμένει από τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη αποφασιστικότητα και συναινετική διάθεση με στόχο την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και την ολοκλήρωση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης», σημειώνεται. Ταυτόχρονα, η ΔΕΟΚ εκφράζει τη διαφωνία της στην εισαγωγή πολυασφαλιστικού Σχεδίου Υγείας και τονίζει ότι το μονοασφαλιστικό Γενικό Σχέδιο Υγείας με βάση το Νόμο του 2001 είναι αυτό που διασφαλίζει πλήρως βασικές και θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η καθολικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη και η αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Επίσης, εκφράζει τη διαφωνία της σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης ή υπονόμευσης του κοινωνικού χαρακτήρα του ΓΕΣΥ και στηρίζει τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και την πλήρη δικαιοδοσία του στη διοίκηση και διαχείριση του ΓΕΣΥ.

«Είναι απαραίτητο το Υπουργείο Υγείας να περιβάλει με την απαραίτητη εμπιστοσύνη και να συνεργασθεί στενά και εποικοδομητικά με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με στόχο την απρόσκοπτη και ουσιαστική εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του ΓΕΣΥ», τονίζει η ΔΕΟΚ.

Η ΔΕΟΚ καλεί το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες προετοιμασίας/προπαρασκευής των κρατικών νοσηλευτηρίων και των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ώστε να διαδραματίσουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και λειτουργίας του ΓΕΣΥ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











321