ΔΕΟΚ: Κίνδυνος ανατροπής εφαρμογής του ΓεΣΥ οι σχεδιασμοί για Μίνι – ΓεΣΥ


Η ΔΕΟΚ σε ανακοίνωσή της εκφράζει έκπληξη, απορία και έντονη ανησυχία για τη νέα πρόταση του Υπουργού Υγείας περί Μίνι – ΓεΣΥ. Μια πρόταση που, όπως αναφέρει, έγινε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη ή κοινωνικός διάλογος και διαβουλεύσεις.
Όπως αναφέρει, είναι προφανές ότι στόχος του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας είναι η είσπραξη 2% από το ευρύτερο μισθολόγιο για να κλείσουν τρύπες και για έξοδα για δήθεν αυτονόμηση των νοσοκομείων με πρόσχημα την προετοιμασία τους για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αναφέρει επίσης ότι τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στο όριο κατάρρευσης λόγω των τεράστιων περικοπών στις δαπάνες υγείας, πάνω από 100 εκ. το χρόνο, που επέβαλε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών με τις ευλογίες της Τρόικα.
Η ΔΕΟΚ επαναλαμβάνει τη θέση απαίτησή της ότι η κυβέρνηση οφείλει με πολιτική βούληση να επιταχύνει την ολοκλήρωση των σχεδιασμών και προγραμματισμού για πλήρη, καθολική και ποιοτική εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, που θα δίδει ελεύθερη πρόσβαση και ποιοτική εξυπηρέτηση για θέματα Υγείας σε όλους του πολίτες με ελεύθερη επιλογή του στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα.
«Τότε και μόνο τότε να κληθούν οι πολίτες να εισφέρουν την Ασφαλιστική εισφορά τους στον ΟΑΥ που θα τους παρέχει σχεδόν πλήρη κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης», αναφέρεται.
Οποιαδήποτε ημίμετρα τύπου Μίνι – ΓεΣΥ, αναφέρεται, είναι αδιέξοδα και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πραγματικό κοινωνικό ΓεΣΥ, αντίθετα θα στείλουν την εισαγωγή εφαρμογή του για άλλη μια φορά στις ελληνικές καλένδες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











251