Δέκα Κυπριόπουλα υποβλήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια σε μεταμόσχευση μυελού των οστών στο Βερολίνο


Δέκα παιδιά από την Κύπρο έχουν υποβληθεί τα δύο τελευταία χρόνια σε μεταμόσχευση μυελού των οστών στο Νοσοκομείο του Βερολίνου, ενώ τρεις άλλες περιπτώσεις παιδιών ετοιμάζονται να εισαχθούν εκεί για μεταμόσχευση.

Την μεταμόσχευση στα παιδιά έκανε ο Επικεφαλής του Μεταμοσχευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου του Βερολίνου Δρ. Wolfram Ebell, ο οποίος βρισκόταν αυτές τις ημέρες στην Κύπρο για να τα εξετάσει.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο Δρ. Ebell ανέφερε ότι όλα τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους, εκτός από ένα που έχασε τη μάχη για τη ζωή.

«Είναι μια εμπειρία ζωής αυτό που περνώ στην Κύπρο. Πάω για να εξετάσω αυτά τα παιδιά και οι οικογένειες τους μου ανοίγουν το σπιτικό τους, την αγκαλιά τους, μου δίνουν αγάπη. Χαίρομαι που αυτά τα παιδιά είναι καλά», σημειώνει ο Γερμανός γιατρός, που έχει στο ενεργητικό του μια πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα και πέραν των 1500 μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών που διενήργησε ο ίδιος.

Η κυπριακή οικογένεια

Όπως αναφέρει, τρία νέα περιστατικά παιδιών από την Κύπρο ετοιμάζονται για μεταμόσχευση στο νοσοκομείο του Βερολίνου. Η διαδικασία της μεταμόσχευσης δεν είναι περίπλοκη εξηγεί, αλλά αυτό που είναι δύσκολο για τις οικογένειες των παιδιών είναι η παραμονή των παιδιών για έξι μήνες στο νοσοκομείο.

«Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για έξι μήνες και μετά χρειάζονται φροντίδα, ώστε το νέο ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει. Ο ασθενής πρέπει να μείνει απομονωμένος στο νοσοκομείο, προφυλαγμένος από μολύνσεις σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον κι αργότερα όταν επιστρέψει στο σπίτι να προσέχει από πυρετούς ή άλλες προβληματικές καταστάσεις», λέει.

Προσθέτει ότι η παραμονή των γονιών στο Βερολίνο, καθώς το παιδί τους είναι στο νοσοκομείο για έξι μήνες, είναι δύσκολη αλλά και αρκετά δαπανηρή. Μόνο η μεταμόσχευση στοιχίζει περίπου 150.000 ευρώ. «Μεγάλη είναι η στήριξη που λαμβάνουν αυτοί οι άνθρωποι, τόσο ψυχολογικά αλλά και υλικά από τον Σύνδεσμο “Ένα Όνειρο, Μια Ευχή”, που πράγματι τους συμπαραστέκεται», αναφέρει ο Γερμανός επιστήμονας.

«Η κυπριακή οικογένεια είναι τόσο δεμένη. Ενώ έχουμε δει άλλους να λυγίζουν μπροστά στην ασθένεια των παιδιών τους, σε σημείο που να καταρρακώνεται όλη η οικογένεια και να διαλύεται, να υπάρχει διαζύγιο μεταξύ των γονιών, εντούτοις οι Κύπριοι βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Δένονται μαζί με ένα απίστευτο τρόπο όλοι οι συγγενείς. Παππούδες, γονείς, ξαδέλφια, αδέλφια, είναι εκπληκτικό! Μόνο εδώ το συναντάς….», προσθέτει.

Τα κυπριακά νοσηλευτήρια

Εξαίρει την προετοιμασία που γίνεται στα νοσηλευτήρια μας πριν από την αποστολή των ασθενών στο νοσοκομείο του Βερολίνου. «Η προετοιμασία που γίνεται σε λευχαιμικούς ασθενείς με τη χημειοθεραπεία είναι αρκετά καλή και υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός», σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη προσοχή με την υγιεινή.

Τονίζει ακόμη την ανάγκη, όπως γιατροί από την Κύπρο μεταβούν στο Βερολίνο ώστε να τύχουν εκπαίδευσης. Υποδεικνύει ότι στις οικογένειες των παιδιών πρέπει να γίνεται επαρκής εξήγηση των πάντων γύρω από την ασθένεια. Αναφορά κάνει και στη σημαντική συμβολή της κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο, ώστε να γίνονται αυτές οι μεταμοσχεύσεις. Αναφέρει επίσης ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα κάνει όλη τη διεργασία αν ένας ασθενής χρειάζεται μεταμόσχευση, ενώ χαρακτηρίζει ως επιτυχία ότι η Κύπρος τα δύο τελευταία χρόνια έδωσε τρεις δωρητές, δεδομένου ότι παγκόσμια υπάρχουν μόνο 50 εκ. δωρητές. Αναφέρει ότι στο 80% των περιπτώσεων υπάρχει δωρητής και επισημαίνει ότι ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών στην Κύπρο κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα.

Όπως εξηγεί, η επιτυχία στις μεταμοσχεύσεις είναι στα επίπεδα του 80%.

Ειδικά στην περιοχή σας, στη Μεσόγειο, σημειώνει, υπάρχουν συχνά διάφορα ελαττώματα στην αιμοσφαιρίνη, έτσι, γίνονται και μεταμοσχεύσεις σε παιδιά στην ηλικία των πέντε χρόνων που έχουν θαλασσαιμία.

Τι είναι όμως η μεταμόσχευση μυελού των οστών; Σύμφωνα με τον Δρ. Ebell, η μεταμόσχευση μυελού των οστών χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση των κυττάρων του μυελού των οστών που έχει καταστραφεί από την ακτινοβολία ή τη χημειοθεραπεία. Σε περίπτωση που ο μυελός των οστών είναι ανεπαρκής, έχει καταστραφεί ή διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα, εκδηλώνονται σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, μυελική απλασία κ. α.

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή τις πρόδρομες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα.

Προκειμένου η μεταμόσχευση να έχει επιτυχία είναι απολύτως απαραίτητο ο δότης και ο λήπτης να παρουσιάζουν ιστική συμβατότητα, δηλαδή ομοιότητα ως προς ειδικά μόρια (αντιγόνα του συστήματος HLA) που εκφράζουν πάνω στα κύτταρά τους. Τα HLA αντιγόνα, τα οποία είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο και καθορίζουν την «Ιστική Ταυτότητά» του, προσδιορίζονται σε ειδικά εργαστήρια ιατοσυμβατότητας σε δείγμα αίματος και η σύγκριση της «Ιστικής Ταυτότητας» δύο ατόμων έχει σαν αποτέλεσμα την εκτίμηση της οιμοιότητας-συμβατότητας μεταξύ τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











355