Βέτο και από ΠΙΣ στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των κυβερνητικών γιατρών


Τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο 68ο έτος για τους ιατρικούς λειτουργούς στο δημόσιο, εκφράζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καλώντας το Υπουργείο Υγείας να κάνει δεύτερες σκέψεις και να μην προχωρήσει στη λήψη και εφαρμογή μια τέτοιας απόφασης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, το όλο θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρία του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος του ΠΙΣ, στην οποία παρευρισκόταν η Πρόεδρος και η Γραμματέας της ΠΑΣΥΚΙ.

Ο ΠΙΣ απορρίπτει το ενδεχόμενο παράταση του ορίου αφυπηρέτησης των κυβερνητικών γιατρών στο 68ο έτος, επικαλούμενος σειρά από λόγους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η απόφαση για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 68ο έτος θα έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο συνεχώς οξύνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τους νεότερους γιατρούς.

Σημειώνει ακόμη ότι οι έκτακτοι ιατροί του δημοσίου, οι οποίοι είναι πέραν του 40% και καλύπτουν καίριες θέσεις στα νοσηλευτήρια (εργοδοτούμενοι με χαμηλόμισθα συμβόλαια), με την παράταση στο 68ο έτος κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο να μην εργοδοτηθούν αν παραμείνουν περισσότερο χρόνο στις θέσεις τους υψηλόβαθμοι ιατροί και ως επί το πλείστον Διευθυντές κλινικών.

Ο ΠΙΣ υποδεικνύει την ίδια στιγμή ότι η εφαρμογή των οποιωνδήποτε μονομερών και μη συμφωνημένων αποφάσεων και η λήψη μέτρων χωρίς προσυνεννόηση, ενδεχομένως να δημιουργήσουν ένταση, προστριβές και απογοήτευση στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας Υγείας, και σημειώνει ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές εφαρμόζονται στον τομέα της δημόσιας Υγείας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και προσυνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στηρίζει, την ίδια στιγμή, τη θέση της ΠΑΣΥΚΙ ότι η σωστή στελέχωση θα οδηγήσει στην καλύτερη λειτουργία των κλινικών, προσθέτοντας ότι αυτό θα προκύψει με την αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής (όπως αποφασίστηκε και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα) και με τη δημιουργία νέων θέσεων πρόσληψης ειδικών ιατρών.

Ο ΠΙΣ καλεί τέλος όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ασχοληθούν εκτενώς με το θέμα και το Υπουργείο Υγείας να κάνει δεύτερες σκέψεις και να μην προχωρήσει στην έγκριση της παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης των ιατρών του δημοσίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











292