Αρ. Αριστοτέλους: Άδικες και άστοχες οι δηλώσεις του Υπ. Υγείας για τις αναλύσεις αγνοουμένων


Ως άδικες και άστοχες χαρακτήρισε ο τέως βουλευτής, πρώην Ε/κ Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Άριστος Αριστοτέλους τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, με τις οποίες καταλογίζονται ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση, τους συγγενείς των αγνοουμένων, τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και τα Ηνωμένα Έθνη, γιατί οι γενετικές αναλύσεις των σκελετικών δειγμάτων των αγνοουμένων έφυγαν από την Κύπρο και γίνονται στο εξωτερικό.

«Δεν είμαι απολογητής κανενός, αλλά από τη θέση μου τότε ως Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Αύγουστο του 2013, τυγχάνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι τα δεδομένα και οι κατηγορίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι ανωτέρω φορείς, προεξάρχοντος του τότε επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και του Ελληνοκυπρίου Εκπροσώπου στη ΔΕΑ- με άμεσο και προσωπικό ενδιαφέρον από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας-έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να επέλθει συμφωνία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και να παραμείνουν οι γενετικές αναλύσεις στο νησί», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κ. Αριστοτέλους.

«Επίσης, παρόλο που η προσφορά για τις γενετικές αναλύσεις είχε ήδη κατακυρωθεί από το UNDP σε γενετικό εργαστήρι στο εξωτερικό», σημειώνει, «η Κυβέρνηση με τις ενέργειες της και μέσω του εκπροσώπου της στην έδρα του διεθνούς οργανισμού πέτυχε να πείσει τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ να παρέμβει και -κατά παρέκκλιση των διαδικασιών-να γίνει ξανά προσπάθεια στο ΙΝΓΚ για να μείνουν οι αναλύσεις στην Κύπρο». Ως εκ τούτου, αναφέρει, τον Ιούλιο του 2012 τέθηκε ενώπιον του ΙΝΓΚ η σχετική προσφορά, όπως αυτή έγινε αποδεκτή από το ξένο ινστιτούτο, με μερικές χαλαρώσεις στους όρους του συμβολαίου για να διευκολυνθεί η αποδοχή της. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΝΓΚ, του οποίου Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής τότε ήταν ο νυν Υπουργός Υγείας, απέρριψε την πρόταση, αφήνοντας εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία και αναπόφευκτη επιλογή την πραγματοποίηση των γενετικών αναλύσεων εκτός Κύπρου.

«Τούτων λεχθέντων αναφέρεται και ο εξής προβληματισμός που θα μπορούσε να απασχολήσει τον κ. Υπουργό: Δεδομένου ότι αισθάνεται τόσο έντονα πως οι γενετικές αναλύσεις θα έπρεπε να μείνουν στην Κύπρο, δεν όφειλε ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός για το θέμα αυτό, να επιδείξει ενδιαφέρον και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση όταν πέρσι έληγε το συμβόλαιο της ΔΕΑ με το γενετικό εργαστήρι της Βοσνίας; Δεν υπήρξε όμως τίποτα από αυτά, και η προσφορά δόθηκε και πάλι σε εργαστήρι στο εξωτερικό;», διερωτάται.

«Επίσης, δεν είναι ευκαιρία τώρα που ο ίδιος είναι μέλος της παρούσας διακυβέρνησης να ασκήσει την επιρροή του, ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις ΙΝΓΚ- ΔΕΑ και ακόμη να ενθαρρυνθεί το Ινστιτούτο να υποβάλει και αυτό προσφορά και να διεκδικήσει την επιστροφή των γενετικών αναλύσεων στην Κύπρο; Αυτά είχα θέσει και δημόσια με δηλώσεις μου, αλλά και με αναφορές μου προς τη νέα κυβέρνηση πριν αποχωρήσω από τη θέση του Ελληνοκυπρίου Εκπροσώπου στη ΔΕΑ», προσθέτει.

Καταλήγοντας, αναφέρει ο κ. Αριστοτέλους, «έχω την άποψη ότι οι δηλώσεις αυτές του κ. Υπουργού ήταν αχρείαστες, γιατί αναξέουν πληγές του παρελθόντος και δεν αφήνουν να επέλθει ηρεμία σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπου χρειάζεται η συνεργασία και ομοψυχία όλων των εμπλεκομένων για την ομαλή διεκπεραίωση του προγράμματος της ΔΕΑ προς όφελος της υπόθεσης των αγνοουμένων».

Διαβάστε εδώ: Φίλιππος Πατσαλής: Το πρόγραμμα ταυτοποίησης λειψάνων έπρεπε να μείνει στην Κύπρο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











414