Αποκλειστικό: Το ραδιοφάρμακο «Xofigo» χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή στο Ογκολογικό Κέντρο


Για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη- 6 ενέσεις, κόστους €4.000 η κάθε μια

Για πρώτη φορά χορηγήθηκε πριν από λίγες μέρες, σε ασθενή στη Κύπρο, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το ραδιοφάρμακο που φέρει την εμπορική ονομασία «Xofigo» της Bayer και το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του προστάτη (ανθεκτικό στον ευνουχισμό, με συμπτωματικές μεταστάσεις στα οστά και χωρίς άλλες μεταστάσεις, π.χ. σπλαχνικές).

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ενέσιμου θεραπευτικού προϊόντος έγκειται στο γεγονός ότι πρώτον, γίνεται χρήση της Α’ ακτινοβολίας που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται για θεραπεία στην ιατρική, δεύτερον η μικρή εμβέλεια δράσης του ραδιενεργού με ψηλή ενέργεια μας προστατεύει από τη ακτινοβολία, άρα δεν χρειάζονται ειδικοί τρόποι ακτινοπραστασίας, όπως έχουμε με άλλα ραδιοφάρμακα και τρίτον, η συγκεκριμένη θεραπεία πέραν από το ότι μειώνει τους πόνους στον ασθενή με αποτέλεσμα να μειώνει και τα αναλγητικά που αυτός παίρνει για ανακούφιση, αυξάνει και το χρόνο επιβίωσης και προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η χορήγηση γίνεται στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής και τηρούνται όλοι οι κανόνες ακτινοπροστασίας, όπως προβλέπει η νομοθεσία, και ο ασθενής αμέσως μετά που λαμβάνει τη θεραπεία, πηγαίνει στο σπίτι του.

Για το νέο αυτό φάρμακο που μπήκε στο «οπλοστάσιο» του Ογκολογικού Κέντρου, μας μίλησαν οι γιατροί του Κέντρου, Δρ Δημήτριος Βόμβας, MD, PhD Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος και Δρ. Σάββας Φράγκος MD, FEBNM, Πυρηνικός Ιατρός. Όπως μας εξήγησαν, το Xofigo είναι ένα θεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν που εκπέμπει σωματίδια άλφα. Η δραστική του χαρακτηριστική ομάδα το ράδιο - 223 (ως διχλωρίδιο του ραδίου- 223) μιμείται το ασβέστιο και στοχεύει επιλεκτικά τα οστά, ειδικότερα περιοχές οστικών μεταστάσεων, σχηματίζοντας σύμπλοκα με το μεταλλικό στοιχείο των οστών υδροξυαπατίτη.

Το «Xofigo» ενδείκνυται για τη θεραπεία ανδρών με ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη (mCRPC), συμπτωματικές οστικές μεταστάσεις και χωρίς γνωστές σπλαγχνικές μεταστάσεις. Το δοσολογικό σχήμα του «Xofigo» είναι μία ενεργότητα των 55 kBq ανά κιλό σωματικού βάρους, χορηγούμενη σε μεσοδιαστήματα των 4 εβδομάδων για 6 ενέσεις. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν με τη μεγαλύτερη συχνότητα (≥ 10%) σε ασθενείς που έλαβαν Xofigo ήταν διάρροια, ναυτία, εμετός και θρομβοπενία.

Όσον αφορά την κλινική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του «Xofigo», μας λέχθηκε ότι αυτά έχουν αξιολογηθεί σε μια διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, πολλαπλών δόσεων, φάσης III, πολυκεντρική μελέτη (ALSYMPCA) σε ασθενείς με ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη με συμπτωματικές οστικές μεταστάσεις. Ασθενείς με σπλαγχνικές μεταστάσεις και κακοήθη λεμφαδενοπάθεια άνω των 3 εκατοστών αποκλείστηκαν. Η μελέτη ALSYMPCA έδειξε αύξηση στην ολική επιβίωση των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Xofigo, μείωση της πιθανότητας θανάτου από τον καρκίνο του προστάτη κατά 30% σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο και βελτίωση της ποιότητας ζωής με μείωση των οστικών πόνων και της χρήσης αναλγητικών.

Τέλος οι γιατροί μας επεσήμαναν ότι γίνεται προσπάθεια από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να συμπεριληφθεί το φάρμακο Xofigo στο κρατικό συνταγολόγιο και να είναι διαθέσιμο στους κύπριους καρκινοπαθείς. Η διαθεσιμότητα μιας επιπλέον θεραπευτικής επιλογής στη φαρέτρα του Ογκολόγου που θεραπεύει ασθενείς με καρκίνο του προστάτη είναι πολύ σημαντική προσφέροντας αύξηση της ολικής επιβίωσης και συνάμα βελτίωση της ποιότητας ζωής τους όπως φάνηκε από τη μελέτη ALSYMPCA, πρόσθεσαν.

  • Τα πνευματικά δικαιώματα του Ygeia-News ανήκουν στην εκδοτική εταιρία CHR-NEWSLTD. Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση η εκμετάλλευση των ειδήσεων του. Όσες ειδήσεις του αναδημοσιεύονται η αποστέλλονται ηλεκτρονικά (Newsletter, εκτός από εκείνο του Ygeia-News) αποτελούν κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιτρέπεται η διάδοση των ειδήσεων του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebookwitter κλπ)



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1759