Αποκαλύπτουμε τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα της ΠΑΣΥΚΙ προς τον Φίλιππο Πατσαλή


Επέκταση της χρονική περιόδου υποβολής των θέσεων της στο Υπουργείο Υγείας επί των προσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση γι’ ακόμη τουλάχιστον τέσσερις βδομάδες, ζητά η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ).

Το αίτημα αυτό, όπως πληροφορείται το ygeia-news, θα υποβληθεί στον Υπουργό Υγείας διά επιστολής, η οποία θα του σταλεί τις αμέσως επόμενες μέρες, και συγκεκριμένα έπειτα από τη συνεδρία που θα έχει την Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο της συντεχνίας. Στην επιστολή της, η ΠΑΣΥΚΙ θα παραθέτει σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών, ζητώντας όπως αυτά απαντηθούν πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θέσεων της. Στην επιστολή, η οποία αναμένεται να τύχει της έγκρισης του Δ.Σ. την Τρίτη, η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών θα εκφράζει τη δυσφορία της για το γεγονός ότι της έχει ζητηθεί να εκφράσει την άποψή της αποκλειστικά και μόνο για τα διοικητικά θέματα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αφήνοντας εκτός τα φλέγοντα οργανωτικά και εργατικά ζητήματα. Θέματα καίριας σημασίας που δεν έχουν διευκρινιστεί, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, αφορούν, μεταξύ άλλων:

*Την οργανωτική δομή και τον κατ’ επέκταση τρόπο λειτουργίας των διάφορων κλινικών.

*Τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για αποτελεσματική και ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών.

*Τη διαδικασία προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού, στελέχωσης των εν λόγω νοσηλευτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

*Το συνεχές της απασχόλησης, που πρέπει να διασαφηνίζει ξεκάθαρα τις λεπτομέρειες σχετικά με τους βασικούς όρους απασχόλησης, μεταξύ των οποίων:

*Μισθολογικές απολαβές/κλίμακες.

*Ετήσια άδεια.

*Άδεια ασθενείας.

*Ωράριο εργασίας.

*Υπερωριακή απασχόληση.

*Παράμετροι αξιολόγησης και κατ’ επέκταση προαγωγών.

*Χρονικό διάστημα που δύναται να ισχύει το συνεχές της απασχόλησης.

Η ΠΑΣΥΚΙ θα τονίζει στην επιστολή της πως αναμένει πιο ενδελεχή ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς εργοδότησης και πώς αυτό διαφοροποιείται από το υφιστάμενο, ενώ επιπρόσθετο καίριο ερώτημα θ’ αφορά τα Σχέδια Υπηρεσίας, στη βάση των οποίων θα διορίζονται τα μέλη της Διευθυντικής Ομάδας του κάθε Οργανισμού από το αντίστοιχο Διοικητικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και αρμοδιοτήτων του κάθε μέλους, καθώς και των απαιτούμενων προσόντων για διορισμό τους.

Αναφορικά με τη δομή και σύσταση των διαφόρων Συμβουλίων και Επιτροπών, η ΠΑΣΥΚΙ θα σημειώνει πως εγείρονται ερωτήματα για τον εντοπισμό και αξιοποίηση ασφαλιστικών δικλείδων, για διασφάλιση της αυτονομίας των οργανισμών, καθώς και ευελιξίας και αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος. Ένας επιπλέον προβληματισμός της συντεχνίας των κυβερνητικών ιατρών, αφορά στη σύσταση του Επιστημονικού Συμβουλίου σε κάθε Οργανισμό, ενώ θα ζητείται από τον Φίλιππο Πατσαλή να παρουσιάσει στη συντεχνία η μελέτη βιωσιμότητας, αλλά και χρηματοοικονομικές μελέτες, που αποδεικνύουν ότι τα αυτονομημένα νοσηλευτήρια θα είναι οικονομικά βιώσιμα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











241