Αντιναρκωτικό Συμβούλιο: Αξιολόγηση Αποτελεσματικότητας Θεραπευτικών Προγραμμάτων


Διεθνής Πρακτική

Στη διεθνή πρακτική, η τάση για διαφοροποίηση και καινοτομία στη θεραπεία οδήγησε στην εφαρμογή μεγάλου αριθμού προσεγγίσεων και μεθόδων. Το γεγονός αυτό, καθιστά πολύπλοκη την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων προσεγγίσεων και προγραμμάτων. Παρατηρείται παράλληλα, ότι η επιλογή της θεραπείας συχνά εξαρτάται περισσότερο από την προσβασιμότητα σε αυτή παρά την επαρκή γνώση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των προγραμμάτων. Σε αυτό ακριβώς μπορεί να απαντήσει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας.

Τι είναι και πως γίνεται:

H αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της θεραπείας για τους θεραπευόμενους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία.

Το αποτέλεσμα μπορεί να μετρηθεί με βάση προκαθορισμένες νόρμες συμπεριφοράς (normative evaluation), το στάτους πριν τη θεραπεία (αξιολόγηση της αλλαγής) ή με βάση τους προκαθορισμένους για τη θεραπεία στόχους (αξιολόγηση επίτευξης στόχου). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα αποτελεσματικότητας βρίσκονται στο σχετικό οδηγό.

Κατά τη διεξαγωγή μιας έρευνας αξιολόγησης αποτελεσματικότητας ζητήματα όπως η επιλογή των δεικτών της αποτελεσματικότητας, ή άλλα μεθοδολογικά ζητήματα (όπως το δειγματοληπτικό πλαίσιο, το μέγεθος δείγματος, κ.ο.κ.) πρέπει να είναι καθορισμένα και καταγεγραμμένα. Πληροφορίες σχετικά με τα εργαλεία αξιολόγησης αποτελεσματικότητας είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.emcdda.europa.eu/eib?nnodeid=3071

Γιατί γίνεται:

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των θεραπευτικών δομών μπορούν σε πρώτο επίπεδο να δώσουν μια γνώση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των διαθέσιμων προγραμμάτων, ενώ σε δεύτερο επίπεδο να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχεδιασμού κάποιων προγραμμάτων και αναδιαμόρφωση κάποιων άλλων. Σε αυτό το πλαίσιο το ΑΣΚ προκήρυξε διαγωνισμό με αντικείμενο την «αξιολόγηση του δικτύου υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων της Κύπρου καθώς και τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών προγραμμάτων». Η ανάγκη για αξιολόγηση των θεραπευτικών δομών προκύπτει τόσο από τη βασική αρχή του ΑΣΚ για διασφάλιση της ποιότητας του θεραπευτικού δικτύου, όσο και από την ανάγκη για πρακτική διεκπεραίωση των εργασιών και αρμοδιοτήτων του, ως του αρμόδιου φορέα σε ότι αφορά στην έγκριση και επιχορήγηση των προγραμμάτων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











336