Ανταλλαγή πυρών για το ΓΕΣΥ στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού


Στο επίκεντρο των ομιλιών αρκετών βουλευτών βρέθηκε το ΓΕΣΥ κατά τη συζήτηση, την Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015. Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έστρεψαν τα πυρά τους κατά της Κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του Υπουργείου Υγείας, με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ από την άλλη να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση των προσχεδίων των δύο νομοσχεδιών για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Αναλυτικά:

*Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε «πως σε καιρούς δύσκολους οικονομικά και κοινωνικά, πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να συμμετέχουμε με αίσθημα ευθύνης στο δημόσιο διάλογο για το ΓΕΣΥ και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες, προκειμένου να δώσουμε στον Κύπριο πολίτη αυτό που δικαιούται, την ισότιμη καθολική και δια βίου πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

*Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής χαρακτήρισε ως τον δεύτερο μεταρρυθμιστικό πυλώνα αυτόν που αφορά τον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ, μακριά από δογματισμούς, δηλώνει έτοιμος για συμμετοχή σε ένα εποικοδομητικό αλλά όχι ατέρμονο διάλογο, ώστε να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το ΓΕΣΥ. «Από καταβολής της Δημοκρατίας συζητούμε και αναμασούμε τη αναγκαιότητα εφαρμογής ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, αναγνωρίζοντας την ανεπάρκεια του υφιστάμενου μοντέλου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το οποίο καθημερινά αναδεικνύει ανισότητες και ελλείμματα. Η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η ριζική αναδιάρθρωση της δομής του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επιτέλους καθίσταται Υπουργείο Υγείας τόσο για τον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας, η δυνατότητα πρόσβασης σε φτηνά αλλά ποιοτικά φάρμακα, η εισαγωγή μεθόδων και θεραπειών πρόληψης, η εξάλειψη των λιστών αναμονής αλλά και η απρόσκοπτη ελεύθερη επιλογή γιατρού για τον κάθε ασθενή, είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες και απόλυτα αναγκαίες για όλους τους πολίτες. Χαιρετίζουμε την κατάθεση των δύο προσχεδίων των Νομοσχεδίων που αφορούν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Με την δημοσιοποίηση τους, σηματοδοτείται η έναρξη ενός εντατικού διαλόγου ώστε με την κατάθεση θέσεων και απόψεων να διαμορφωθεί η τελική πρόταση», υπογράμμισε ο Νίκος Νουρής.

*Την άποψη πως το ΓΕΣΥ μπορεί να πετύχει μόνο με την εισαγωγή ενός πολυασφαλισιτκού συστήματος σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η στρέβλωση της συνταξιοδοτικής φιλοσοφίας, που παρατηρήθηκαν στο μονοσυνταξιοδοτικό σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων, διατύπωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίκκος Μαππουρίδης.

*Την ανησυχία του ΑΚΕΛ για το ενδεχόμενο τα κρατικά νοσηλευτήρια να έχουν την ίδια κατάληξη με τους ημικρατικούς οργανισμούς, CYTA, ΑΗΚ, και Αρχή Λιμένων, οι οποίοι ιδιωτικοποιούνται, εξέφρασε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη

Η κ. Μισιαούλη είπε ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν έχουμε καθόλου περιθώρια αναβολής της εφαρμογής του ΓΕΣΥ».

«Με λύπη μας εκφράζουμε την απογοήτευση μας, διότι φαίνεται ότι ο Υπουργός Υγείας, δεν έλαβε καθόλου υπόψη, στους σχεδιασμούς του για τα νομοσχέδια, τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών εταίρων, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, των νοσηλευτών και άλλων». Η κ. ανέφερε ότι «με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου του ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, φαίνεται ότι οι κυβερνώντες ανοίγουν το δρόμο για το πολυασφαλιστικό, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων στις εξουσίες του Υπουργού ‘’να εξετάσει μέτρα… μετεξέλιξης του ΓΕΣΥ σε μεικτό σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει πέραν του ενός ασφαλιστικού οργανισμού…’’». «Ένα άλλο σημείο που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», πρόσθεσε, «είναι η υποβάθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας σε μια δυσλειτουργική κρατική ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς σαφείς και αποτελεσματικούς όρους εντολής και αρμοδιότητες. Καταργούν την ανεξαρτησία του ΟΑΥ, η οποία κατοχυρώνεται μέσα στο υφιστάμενο νόμο περί ΓΕΣΥ και εισαγάγουν ανεξέλεγκτες υπερεξουσίες στον Υ.Υ. που εκδίδει διατάγματα και οδηγίες έξω από κοινοβουλευτικό, νομικό, κοινωνικό ή άλλο έλεγχο». «Και σ’ αυτό το προσχέδιο», είπε η βουλευτής τους ΑΚΕΛ, «είναι εμφανές ότι ο Υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, κινούνται στην ίδια λογική, της αναλγησίας και της ιδιοτελούς θεώρησης των πραγμάτων. Η μετατροπή των κρατικών νοσηλευτηρίων σε ημικρατικούς οργανισμούς μας ανησυχεί μήπως και έχουν την ίδια κατάληξη, όπως έχουν σήμερα, οι ημικρατικοί οργανισμοί CYTA, ΑΗΚ, και Αρχή Λιμένων, οι οποίοι ιδιωτικοποιούνται», κατέληξε.

*Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, υποστήριξε πως το ΓΕΣΥ δίνεται από την Κυβέρνηση βορά στα δόντια των πολυασφαλιστικών.

*Αναφερόμενη στο ΓΕΣΥ, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου σημείωσε πως
«πέρασαν τρεις κυβερνήσεις, βρισκόμαστε στην τέταρτη και χρειάστηκε η Τρόικα να μας επιβάλει πως πρέπει να εφαρμόσουμε ένα καθολικό και δίκαιο σύστημα υγείας».

«Στο διάλογο που θα ακολουθήσει γύρω από το ΓΕΣΥ, πρέπει να έχουμε ως οδοδείκτη το όφελος των συμπολιτών μας. Το σχέδιο που θα εφαρμοστεί πρέπει να επιτυγχάνει τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, την ίση μεταχείριση των πολιτών και την παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε όλους.

Παράλληλα, η μορφή ασφάλισης που θα δώσουμε στο σχέδιο πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης που θα έχει ως γνώμονα, τόσο τη βιωσιμότητα του σχεδίου αλλά και το όφελος των πολιτών», υπογράμμισε.

*Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου εξέφρασε τη θέση πως τομέας της Υγείας, εξακολουθεί να βρίσκεται μετέωρος, αφού οι συζητήσεις για το ΓΕΣΥ φαίνεται ότι δεν έχουν αποτέλεσμα.

* Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε πως το Γενικό Σχέδιο Υγείας εξακολουθεί να παραμένει μια πονεμένη ιστορία και παρά τις υποσχέσεις, ο Υπουργός Υγείας ακόμη να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα σχετικά νομοσχέδια. «Αντ’ αυτού δημοσιοποίησε τις προθέσεις του σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εξαλείψει τις δικαιολογημένες ανησυχίες.

Δυστυχώς πέτυχε το αντίθετο. Σε διάρκεια ενός μηνός θα πρέπει να γίνει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, τους άμεσα ενδιαφερόμενους, να ετοιμαστούν τα νομοσχέδια, να συζητηθούν ενδελεχώς στη Βουλή και να ψηφιστούν πριν την επίσκεψη της τρόικα στην Κύπρο. Ο Υπουργός Υγείας δείχνει να μην ανησυχεί και να μην προβληματίζεται για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Προφανώς κινείται και αυτός στην πεπατημένη των εκβιαστικών διλημμάτων και της δαμόκλειας σπάθης της τρόικα. Δηλαδή, την υστάτη θα κατατεθούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια και εκβιαστικά η Βουλή θα κληθεί να τα εγκρίνει υπό το φόβο της μη παραχώρησης της δόσης από τους δανειστές μας. Μια τέτοια εξέλιξη η κυβέρνηση να την ξεχάσει.

Οι δημοσιοποιηθείσες κυβερνητικές προθέσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους γιατί πόρρω απέχουν από την εκφρασθείσα φιλοσοφία για το χαρακτήρα του ΓΕΣΥ.

Ως ΕΔΕΚ, όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, είμαστε ενάντια στην εισαγωγή ενός Μεικτού Συστήματος Υγείας, αφού, διαβλέποντας τους κινδύνους, δεν έχουμε πεισθεί ότι τα οφέλη από ένα τέτοιο Σύστημα θα είναι τέτοια που θα επιτρέπουν την βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ και των αυτόνομων Νοσοκομειακών Μονάδων που θα δημιουργηθούν. Επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε αντίθετοι σε όποια προσπάθεια δημιουργίας ασθενών δύο ταχυτήτων.

Καλούμε το Υπουργείο ακόμα μια φορά να προχωρήσει στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς χρονοτριβή μέσα στα πλαίσια της Νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί από την Βουλή. Μικρές τροποποιήσεις αναγκαίες για τη σωστή εφαρμογή θα έπρεπε ήδη να έχουν κατατεθεί για να συζητηθούν. Τα χρονοδιαγράμματα στενεύουν, οι ασθενείς περιμένουν σε ουρές έξω από τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων. Το νοσηλευτικό προσωπικό λιγοστεύει μέρα με την μέρα, εγκαταλείποντας ένα αβέβαιο μέλλον μέσα τα Νοσοκομεία, και το Υπουργείο ακόμα ψάχνεται», ανέφερε η κ. Μαυρονικόλα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











390