Ανησυχία βουλευτών για γρίπη Α, καλούν τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα


Σ. Κούμας: Ο ιός της γρίπης φαίνεται να είναι πιο επιθετικός φέτος και ότι οι γιατροί δεν έχουν καθοδήγηση

ΚΥΠΕ- Την ανησυχία τους εκφράζουν βουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια ενόψει και της αύξησης των περιστατικών γρίπης Α και σε δηλώσεις τους, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για το ζήτημα, καλούν τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάλεσε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, δηλώνοντας ότι «ΓεΣΥ δεν γίνεται χωρίς ισχυρά νοσηλευτήρια». Τέρμα οι περικοπές και η λιτότητα, είπε ο κ. Γεωργίου, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ «θα βάλει ράχη» και θα στηρίξει την προσπάθεια οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή να γίνουν πραγματικότητα.

Εντοπίσαμε ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού, έλλειψη διαφώτισης και έλλειψη πρόληψης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν τελειώσει τα εμβόλια και τρέχει το Υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες. Έθεσε τα ερωτήματα «ποια ήταν η διαδικασία που εφάρμοσε το Υπουργείο όλο αυτό το διάστημα για να ενημερώσει τον κόσμο;» και «ποια είναι η κατάσταση των νοσοκομείων»;

«Είναι δυνατόν να καλούν τους γιατρούς να προχωρούν σε γρήγορα εξιτήρια τα Σαββατοκύριακα;», διερωτήθηκε.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση σε ό,τι αφορά την υγεία και απαιτείται ύψιστου βαθμού ευθύνη», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «αν κρατιούνται τα νοσοκομεία μας όρθια αυτό οφείλεται κύρια στην υπερπροσπάθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού».

Στο Νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς, σημείωσε, «είναι οι ίδιοι οι γιατροί που έδωσαν τη λύση».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να εκδηλώνονται θανατηφόρα περιστατικά λόγω γρίπης.

Υπάρχουν ελλείψεις και σε εμβόλια και τρέχουμε να βρούμε για να προμηθευτούμε για να καλυφθούν όλες οι ευάλωτες ομάδες, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός όλων».

Ο κ. Προκοπίου έκανε ειδική αναφορά στο ΤΑΕΠ Λάρνακας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και είπε ότι ο ΟΚΥπΥ υποσχέθηκε πως θα προστεθούν σύντομα και άλλες κλίνες.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιοργάνωσης του κρατικού τομέα υγείας και αποσυμφόρησης των νοσοκομείων και τόνισε την ανάγκη να γίνει μελέτη για τις ανάγκες που έχει ο δημόσιος τομέας. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΔΕΚ ζητάει αναστολή της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ έχει δώσει στη δημοσιότητα ανακοινώσεις και επιστολές της από το 2012 στις οποίες τονίζει ότι ο δημόσιος τομέας της υγείας πρέπει να ενισχυθεί για να μπορεί να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη.

Κληθείς να σχολιάσει κριτική που του άσκησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι μπορεί να κατανοήσει «τους λόγους γιατί ο κ. Λιλλήκας επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να με στοχοποιήσει». Διερωτήθηκε πόσες φορές επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο, πόσες φορές ξενύχτησε σε ένα νοσοκομείο και τι προτάσεις έχει κάνει μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι ίδιος είχε ετοιμάσει την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα το 2013 για την υγεία όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς. Δυστυχώς, είπε, δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα μέχρι την ημέρα που θα προσληφθεί ένας παθολόγος. Πρόσθεσε ότι από πλευράς ΟΚΥπΥ έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει αναβάθμιση του νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς και σημείωσε ότι θα παρακολουθεί την κατάσταση και κατά πόσο όντως θα τηρηθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι το ζήτημα που προέκυψε με τη γρίπη Α φανερώνει για ακόμη μια φορά τα προβλήματα και ότι «επιβάλλεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και συνέπεια να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ».

Την ίδια ώρα, σημείωσε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ‘βλέποντας και κάνοντας’»

Πρέπει, είπε, «να υπάρχει προγραμματισμός και πρόληψη». Κάλεσε το Υπουργείο πριν να είναι πολύ αργά να επιλύσει τάχιστα το θέμα των εμβολίων αλλά να βρει και τους τρόπους προκειμένου να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Έφη Ξάνθου έκανε λόγο για «τεράστια ερωτήματα».

Τα περιστατικά θανάτων δεν έπρεπε να εκπλήσσουν τους αρμόδιους, είπε, προσθέτοντας ότι «έπρεπε να υπάρχουν πλάνα και να μπαίνουν σε εφαρμογή άμεσα». Αναφορά έκανε και στο θάνατο νεαρού μαθητή πέρυσι.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς είπε ότι έγινε και πάλι μια προσπάθεια κατευνασμού και μίλησε για υποστελέχωση και του Νοσοκομείου Πάφου.

Σε αναφορά της σε άλλο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή είπε ότι γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τρία από επτά ιδιωτικά νοσηλευτήρια που δεν εργοδοτούν επαρκή αριθμό μαιών και ζήτησε όπως το νομοσχέδιο αποσυρθεί. «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Να μην έχουμε ημίμετρα», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου σε δηλώσεις του ανέφερε είπε ότι φαίνεται ότι το Υπουργείο αντί να προβλέψει τις εξελίξεις τις παρακολουθεί και κάλεσε τους αρμόδιους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους να στελεχώσουν τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών».

Την ίδια διαπίστωση την έχω μεταφέρει στον Υπουργό Υγείας την περασμένη εβδομάδα στο Προεδρικό, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ανέφερε.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας είπε ότι ο ιός της γρίπης φαίνεται να είναι πιο επιθετικός φέτος και ότι οι γιατροί δεν έχουν καθοδήγηση, κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού.

Για τα εμβόλια είπε ότι εξ όσων γνωρίζουμε άρχισε να υπάρχει μια συγκεκριμένη έλλειψη και κάλεσε τους αρμόδιους να απαντήσουν «τεκμηριωμένα τι γίνεται με τα εμβόλια».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











342