Ανδρέας Ελληνίδης: Ας μιλήσουμε για ακουστικά βαρηκοΐας


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Ο κάθε ασθενής έχει τις δικές του διαφορετικές ακουστικές ανάγκες

*Όσο καθυστερεί ο ασθενής τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να προσαρμοστεί με το ακουστικό του και τους νέους ήχους

*Σε ένα ακουστικό πληρώνεις το τεχνολογικό του επίπεδο

*Τα ακουστικά μπορούν να ρυθμιστούν άπειρες φορές, o δε κύκλος ζωής τoυς είναι 4 χρόνια, με βάση τον κατασκευαστή τους

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που σε κάποια φάση της ζωής τους, για διαφορετικούς ενδεχομένως λόγους, χρειάζονται ενίσχυση της ακοής τους. Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν βγει στην αγορά ακουστικών βαρηκοΐας; Μιλώντας στο «Υgeia-News», ο διευθυντής του Chris Oto Medicare, Ανδρέας Ελληνίδης δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

ΕΡ: Πότε πρέπει να φορέσει κάποιος ακουστικά;

ΑΠ: Η αποκατάσταση της ακοής μέσω ακουστικών γίνεται με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής πήγε στο γιατρό και έπειτα από τις ειδικές ιατρικές εξετάσεις, έχει διαπιστωθεί ότι με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα του. Οπότε θα πρέπει να γίνει χρήση ακουστικών.

Τώρα, η επιλογή του σωστού τύπου ακουστικού βαρηκοΐας είναι μια προσωπική διαδικασία που απαιτεί διεξοδική συζήτηση με έναν επαγγελματία ακοοπροσθετιστή. Για αυτό και ο ασθενής πρέπει και να αφιερώσει χρόνο για να μπορέσει να προβεί στη σωστή επιλογή η οποία θα του παρέχει την ευκαιρία να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Tα κριτήρια

ΕΡ: Με βάση ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή του ακουστικού;

ΑΠ: Κυρίως υπάρχουν τα εξής είδη ακουστικών:

  • Πίσω από το αυτί (BTE), ακουστικά που συνδέονται με ειδικό βύσμα που μπαίνει στο κανάλι του αυτιού.
  • Πίσω από το αυτί με το μεγάφωνο μέσα στο κανάλι του αυτιού (RIC).
  • Μέσα στο αυτί (ITE), το μεγαλύτερο τμήμα του ακουστικού είναι στο κανάλι του αυτιού και το υπόλοιπο είναι λίγο ορατό.
  • Ακουστικά που είναι εντελώς μέσα στο κανάλι του αυτιού (CIC).

Με βάση την εξέταση του γιατρού θα προχωρήσουμε στη σωστή επιλογή του ακουστικού για τον ασθενή. Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, αν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα, ο τρόπος ζωής του κλπ.

Διαφορετικές ανάγκες

ΕΡ: Τι εννοείτε;

ΑΠ: Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες. Μπορεί για παράδειγμα να αντιμετωπίζει προβλήματα στα χέρια του, υπάρχει συγκεκριμένο ακουστικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με παθήσεις στα χέρια ώστε να είναι εύκολη η τοποθέτηση του στο αυτί. Επίσης η εργασία του κάθε ασθενή, ο τρόπος ζωής και διασκέδασης του παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή του ακουστικού. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ακουστικές ανάγκες. Εμείς ως ακουστικό κέντρο έχουμε τη γνώση και την τεχνογνωσία έτσι ώστε να του ρυθμίσουμε τα ακουστικά με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

ΕΡ: Είναι εύκολη η προσαρμογή;

ΑΠ: Εξαρτάται. Οι ασθενείς που θα βάλουν αμέσως ακουστικά αφού διαγνωστεί το πρόβλημα τους θα προσαρμοστούν εύκολα. Αυτοί που θα καθυστερήσουν χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής. Δυστυχώς στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί που καθυστερούν διότι θεωρούν ότι με το να βάλουν ακουστικό θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κοινωνικής αποδοχής.

ΕΡ: Υπάρχει αυτή η νοοτροπία;

ΑΠ: Δυστυχώς ακόμη υπάρχει. Σε μικρότερο βαθμό από ότι στο παρελθόν, λόγω κυρίως και των σύγχρονων ακουστικών που έχουν δημιουργηθεί τα οποία είναι σχεδόν αόρατα. Αλλά υπάρχει. Το πρόβλημα είναι ότι όσο καθυστερεί ο ασθενής τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να προσαρμοστεί με το ακουστικό του και τους νέους ήχους από εκεί που δεν υπήρχε καθόλου ήχος.

ΕΡ: Οι τιμές ποικίλουν ή είναι οι ίδιες;

ΑΠ: Οι τιμές ξεκινούν από 250 -1900 ευρώ το ένα. Οι τιμές των ακουστικών ποικίλουν και είναι αναλόγως του προβλήματος του κάθε ενός και βεβαίως το ποσό το οποίο είναι διατεθειμένος ο κάθε ασθενής να πληρώσει, με βάση τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του.

Το μέγεθος δεν παίζει ρόλο στην τιμή

ΕΡ: Να υποθέσω ότι το μέγεθος ενός ακουστικού παίζει ρόλο στην τιμή;

ΑΠ: Κατηγορηματικό όχι! Ένα μικρό ακουστικό δεν έχει καμία διαφορά με ένα που είναι μεγαλύτερο. Το μέγεθος δεν έχει καμία διαφορά στο κόστος. Είναι όπως οι υπολογιστές. Την ίδια δουλειά κάνει ο επιτραπέζιος υπολογιστής, την ίδια κάνει και το λάπτοπ. Η διαφορά έγκειται στο είδος του ακουστικού και όχι στο μέγεθος και δυστυχώς πρέπει να τονιστεί αυτό διότι υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι πέφτουν σε αυτή την παγίδα και ακριβοπληρώνουν ακουστικά επειδή τάχα είναι μικρά. Κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, απλά δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πελατών για «αόρατα» ακουστικά, διότι πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι πλέον τα σύγχρονα ακουστικά είναι πάρα πολύ μικρά πίσω από τα αυτί και είναι πολύ δύσκολο να τα προσέξει κανείς.

ΕΡ: Άρα σε τι διαφέρει η τιμή τους;

ΑΠ: Σε ένα ακουστικό πληρώνεις το τεχνολογικό επίπεδο του. Για παράδειγμα, μεγάλο ρόλο παίζουν τα κανάλια που διαθέτει ένα ακουστικό. Υπάρχουν ακουστικά που διαθέτουν δύο κανάλια που είναι το μίνιμουμ και ακουστικά που διαθέτουν 20 και άνω. Περαιτέρω τα κανάλια δεν χρησιμοποιούνται μόνο για συχνότητες αλλά προσφέρουν και άλλα οφέλη, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος της πίεσης, ο έλεγχος της πίεσης του θορύβου κλπ. Άρα παίζει ρόλο και στον αριθμό των συστημάτων που περιλαμβάνει ένα ακουστικό, το οποίο διαθέτει ειδικούς αισθητήρες και με βάση το περιβάλλον που βρίσκεται ο ασθενής αλλάζουν πρόγραμμα ώστε να προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο κύκλος ζωής τους

ΕΡ: Πόσες φορές μπορεί να ρυθμιστεί ένα ακουστικό και πόσο διαρκεί, αν έχει ημερομηνία λήξης;

ΑΠ: Τα ακουστικά μπορούν να ρυθμιστούν άπειρες φορές αφού είναι ψηφιακά και ρυθμίζονται σε υπολογιστή. Οι συνδυασμοί εξαρτώνται από το είδους του ακουστικού και βεβαίως πόσα κανάλια διαθέτει. Ο δε κύκλος ζωής των ακουστικών είναι τέσσερα χρόνια με βάση τον κατασκευαστή τους.

ΕΡ: Θα μπορούσε στο δικό σας τομέα να υπάρξει πρόληψη, δηλαδή κάποιος να προστατέψει την ακοή του;

ΑΠ: Βεβαίως και χαίρομαι που ρωτάς κάτι τέτοιο! Υπάρχουν ακουστικά που προστατεύουν την ακοή. Είναι κάτι σαν ηλεκτρονικές ωτοασπίδες. Είναι ειδικά ακουστικά που επιτρέπουν στον πολίτη να ακούει όλους τους ήχους εκτός από αυτούς που προκαλούν πρόβλημα στην ακοή. Πχ οι κυνηγοί οι οποίοι πλέον έχουν τη δυνατότητα, αφού φορέσουν τα ακουστικά αυτά τα οποία γίνονται κατόπιν παραγγελίας, να ακούν όλους τους ήχους αλλά όταν πυροβολούν να γίνεται φιλτράρισμα του ήχου του πυροβολισμού. Κάτι ανάλογο υπάρχει για τους στρατιωτικούς, για άτομα που εργάζονται σε εργοστάσια ή ακόμη και νέους που εργάζονται σε μπαρ και δισκοθήκες. Έτσι προλαβαίνουν τη δημιουργία προβλημάτων στην ακοή τους.

Προσοχή από επιτήδειους και τσαρλατάνους

ΕΡ: Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε καταληκτικά;

ΑΠ: Θέλω να τονίσω κάτι. Το κοινό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό διότι και στο δικό μας χώρο παρατηρούνται φαινόμενα εκμετάλλευσης των ασθενών από επιτήδειους και τσαρλατάνους. Πολλοί πωλούν ακουστικά, προβαίνουν σε εξετάσεις ακοής, χωρίς ειδίκευση, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ακοή των πολιτών. Λυπάμαι που θα το αναφέρω, αλλά ακόμη και σε φαρμακεία πωλούνται πλέον ακουστικά και οι φαρμακοποιοί προβαίνουν σε τέτοια τεστ. Ο φαρμακοποιός δεν εκπαιδεύτηκε για κάτι τέτοιο. Εκπαιδεύτηκε ως φαρμακοποιός. Άρα σίγουρα δεν μπορεί να προβαίνει σε τέτοιες ιατρικές εξετάσεις, που γίνονται μόνο από γιατρούς ή ακουολόγους. Πρέπει ο κόσμος να είναι συνειδητοποιημένος για να προστατέψει την ακοή του.

CHRIS OTO MEDICARE

Οδός Ναυπλίου, Λεμεσός

Τηλ. 25748303

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1075