Αιμορροϊδοπάθεια: Αιτίες - συμπτώματα και θεραπείες


*Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Περίπου το 80% του πληθυσμού θα υποφέρει σε κάποιο στάδιο της ζωής του

*Η θεραπεία επιτυγχάνεται χειρουργικά αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων παγκοσμίως. Περίπου το 80% του πληθυσμού θα υποφέρει σε κάποιο στάδιο της ζωής του έστω και μία φορά από αυτή τη νόσο, αναφέρει σε συνέντευξη του στο Ygeia – news ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Ελευθέριος Κουλουτέρης.

ΕΡ: Τι είναι οι αιμορροϊδοπάθεια;

ΑΠ: Η αιμορροΐδική νόσος είναι μια πολύ συχνή πάθηση η οποία παρουσιάζεται σε ποσοστό περισσότερο από το 50% και στα δύο φύλα άνω των 50. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι αιμορροΐδες (οι οποίες υπάρχουν σε όλους τους ασθενείς) δρουν φυσιολογικά σαν μαξιλαράκι οι οποίες χρησιμεύουν στην ομαλή σύγκλειση του πρωκτού. Είναι αγγειακοί σχηματισμοί στο πρωκτικό κανάλι οι οποίες δημιουργούν ένα αρτηριοφλεβικό δίχτυο, το οποίο παροχετεύεται στην άνω και κάτω αιμορροιδική φλέβα και από εκεί μέσω του φλεβικού μηχανισμού επιστρέφει στην καρδιά. Υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες ανάλογα με τη θέση τους και συνήθως παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα.

Αιτίες

ΕΡ: Ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν τις αιμορροΐδες;

ΑΠ: Τα αίτια της νόσου δεν είναι ξεκάθαρα αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προδιαθέτουν σε αυτή τη πάθηση όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές, η καθιστική ζωή, η βαριά εργασία, η ηλικία, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας και το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής στη τουαλέτα. Επίσης το γενετικό υπόβαθρο μπορεί να παίζει ρόλο στην νόσο. Διάφοροι μηχανισμοί εμπλέκονται στην δημιουργία της πάθησης όπως, αλλοίωση του συνδετικού ιστού που κρατά τις αιμορροΐδες στη θέση τους, υπερτροφία του τόνου του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, διάταση στο αρτηριοφλεβικό δίχτυο χωρίς ιδιαίτερο λόγο και ασυνήθιστη διάταση του αιμορροιδικού πλέγματος.

ΕΡ: Ποιοι είναι οι τύποι αιμορροΐδων;

ΑΠ: Υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες ανάλογα με τη θέση τους και συνήθως παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου οι αιμορροΐδες μεγαλώνουν και ανάλογα με το στάδιο προσπίπτουν από τον πρωκτό. Υπάρχουν 4 στάδια στην αιμορροΐδική νόσο που αφορούν τις εσωτερικές αιμορροΐδες:

1ου βαθμού (στάδιο Ι): Χωρίς πρόπτωση. Μόνο εξέχοντα αιμοφόρα αγγεία

2ου Βαθμού (στάδιο ΙΙ): Πρόπτωση, αλλά άμεση ανάταξη τους

3ου βαθμού (στάδιο ΙΙΙ): Πρόπτωση που απαιτεί ανάταξη με το δάχτυλο

4ου βαθμού (στάδιο IV)): Πρόπτωση χωρίς τη δυνατότητα ανάταξης

Συμπτώματα

ΕΡ: Ποια είναι τα συμπτώματα που παρατηρούνται;

ΑΠ: Περίπου το 40% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί. Οι συμπτωματικοί ασθενείς συνήθως πηγαίνουν στο γιατρό λόγω αίματος από τον πρωκτό, πόνο που οφείλεται σε θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας και κνησμό του πρωκτού, καθώς και ρύπανση της περιπρωκτικής χώρας.Η παρουσία αίματος μπορεί να είναι απλά σταγόνες που φαίνονται στο χαρτί ή παρουσία αίματος στη τουαλέτα. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει αιμορραγία που επιδεινώνεται με την κένωση. Σε χρόνιες καταστάσεις μπορεί να υπάρχει αναιμία και η πιθανότητα μετάγγισης να είναι απαραίτητη.Ο ασθενής μπορεί να έχει το αίσθημα της ατελούς κένωσης, έντονο αίσθημα κνησμού και ευαισθησίας του πρωκτού καθώς και έντονου πόνου στην περίπτωση θρόμβωσης (εξωτερική) ή στραγγαλισμού (εσωτερική) αιμορροΐδας.

Διάγνωση

ΕΡ: Η διάγνωση πως επιτυγχάνεται;

ΑΠ: Βασικά πρωτίστως γίνεται από τον ασθενή βάση αυτών που αναφέρθηκαν πιο πάνω.Το ιστορικό του ασθενούς παίζει μεγάλο ρόλο στη διάγνωση γιατί πολλές ασθένειες μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα με την νόσο αυτή.Η κλινική εξέταση με τον έλεγχο πρώτα της περιπρωκτικής χώρας και στη συνέχεια με τη δαχτυλική εξέταση του πρωκτού, παίζει σημαίνοντα ρόλο στη διάγνωση.Η πρωκτοσκόπιση μπορεί να σου δώσει περεταίρω πληροφορίες σχετικά με τον πρωκτό και το κατώτερο τμήμα του ορθού.Ο ενδοσκοπικός έλεγχος, είτε με σιγμοειδοσκόπιση είτε με κολοσκόπιση, είναι σημαντικός στη διάγνωση ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 40 ετών.

Θεραπεία

ΕΡ: Ποια είναι η θεραπεία που ακολουθείται;

ΑΠ: Η θεραπεία επιτυγχάνεται χειρουργικά αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου. Οι ασθενείς σταδίου 3 και 4 καθώς και αυτοί με σοβαρής μορφής εξωτερικές αιμορροΐδες επωφελούνται σημαντικά με την επέμβαση.

Θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων:

Στις πλείστες των περιπτώσεων αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Εάν ο ασθενής προσέλθει εντός 48-72 ώρες με έντονο πόνο τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι βοηθητική.

Εσωτερικές αιμορροΐδες:

Υπάρχουν διάφορες επεμβάσεις που διενεργούνται για την αντιμετώπιση τους.

-Σκληροθεραπεία: Πλέον σπάνια εφαρμόζεται

-Χρήση ελαστικών δαχτυλίων: Η μέθοδος αυτή γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο, είναι γρήγορη, αλλά το ποσοστό υποτροπής είναι πολύ αυξημένο.

-Κλασική αιμορροιδεκτομή (ανοιχτή- MilliganMorgan ή κλειστή- Ferguson): Η μέθοδος αυτή έχει το χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών. Είναι αρκετά επώδυνη και ο ασθενής ταλαιπωρείται για 2-3 βδομάδες μέχρι την πλήρη ίαση. Η επιτυχία της επέμβασης φθάνει μέχρι το 95%. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τις εσωτερικές όσο και για τις εξωτερικές αιμορροΐδες.

- Αιμορροιδεκτομή με τη χρήση συρραπτικών (Longoprocedure): Η μέθοδος αυτή είναι πιο ανώδυνη από την κλασική αλλά έχει αυξημένα ποσοστά υποτροπής.Χρησιμοποιείται κυκλικός αναστομωτήρας και αφαιρείται ο περίσσιος βλεννογόνος που προπίπτει από τον πρωκτό. Χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις αιμορραγίας ή πρόπτωσης του βλεννογόνου

-Απολίνωση αιμορροιδικής αρτηρίας (HAL- HemorrhoidArteryLigation): Η μέθοδος αυτή γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων όπου ανευρίσκεται η αρτηρία και απολινώνεται με ραφή έτσι ώστε να υπάρχει συρρίκνωση των αιμορροΐδων. Έχει το υψηλότερο ποσοστό υποτροπής αλλά λιγότερο από τους ελαστικούς δακτυλίους.

ΕΡ: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά;

ΑΠ: Η θεραπεία των αιμορροΐδων βασικά είναι χειρουργική και γίνεται όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει. Επέμβαση γίνεται στα στάδια 3 και 4, καθώς και στο στάδιο 2 υπό κάποιες προϋποθέσεις.Στα στάδια 1 και 2 ακολουθείται μια συντηρητική θεραπεία αρχικά όπως τη χρήση διαφόρων σκευασμάτων, κρέμες και διάφορες γέλες. Η θρόμβωση σε εξωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν χρειάζεται επέμβαση.Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα άλλα στάδια σε περίπτωση που τα συμβάντα δεν είναι συχνά ή ο ασθενής δεν θέλει να χειρουργηθεί.

Επιπλοκές

ΕΡ: Μετά την επέμβαση υπάρχει το ενδεχόμενο επιπλοκών;

ΑΠ: Γενικά οι επιπλοκές δεν είναι συχνές αλλά μπορούν να παρουσιαστούν όπως αιμορραγία, κατακράτηση ούρων, περιπρωκτική φλεγμονή ή απόστημα, στένωση του πρωκτού, ακράτεια κοπράνων, αλλά και πιο σπάνια διάτρηση του πρωκτού και σήψη ή κολποπρωκτικό συρίγγιο.

ΕΡ: Άλλες μέθοδοι θεραπείας;

ΑΠ: Υπάρχει η Αιμορροιδοπλαστική με τη χρήση Laser (LHP). Τα τελευταία 4-5 χρόνια μια άλλη μέθοδος χρησιμοποιείται για την αιμοροιδοπάθεια που έχει τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα με την κλασική (93-95%), είναι ανώδυνη και οι επιπλοκές είναι σχεδόν 0%. Τα τελευταία 2 χρόνια εφαρμόζω την LHP στους ασθενείς μου με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Η LHP (LaserHemorrhoidoPlasty) είναι μια σχετικά καινούργια μέθοδος για τη θεραπεία του 2ου - 4ου βαθμού αιμορροῒδοπάθειας.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι:

- ανώδυνη και σχετικά αναίμακτη μέθοδος

- χωρίς τραυματισμό του βλεννογόνου και των σφικτήρων του πρωκτού

- μικρή χρονική διάρκεια παραμονής στη κλινική

- σχεδόν άμεση επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες

- μικρή διάρκεια χειρουργείου (15-20 λεπτά)

Η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί με γενική ή περιοχική αναισθησία, καθώς και με καταστολή σε κάποιες περιπτώσεις.

Κατά την διάρκεια του χειρουργείου γίνεται μια μικρή τομή (περίπου 2-3 χιλιοστά) στο δέρμα στην είσοδο του πρωκτού από όπου εισέρχεται ένας καθετήρας Laser. Αυτός ο καθετήρας τοποθετείται στο κέντρο της αιμορροΐδας με αποτέλεσμα να συρρικνώνει την κάθε αιμορροΐδα ξεχωριστά κάτω από τον βλεννογόνο όπου στη συνέχεια δημιουργείται ινώδης ιστός και έτσι αποτρέπεται η δημιουργία της αιμορροΐδας ξανά. Αυτό που μένει στο τέλος της επέμβασης είναι ένα πολύ μικρό τραύμα σε κάθε τομή που γίνεται για την εισδοχή του καθετήρα.

Η επέμβαση αυτή έχει ένα άμεσο αποτέλεσμα 40% το οποίο το τελικό 100% επέρχεται σε διάστημα 6 εβδομάδων.

ΕΡ: Παραμένει θέμα ταμπού στους περισσότερους ανθρώπους;

ΑΠ: Πλέον η νόσος αυτή είναι τόσο γνωστή ευρέως που όλο και περισσότεροι ασθενείς ψάχνουν λύση στο πρόβλημα τους. Μερικοί δεν πάνε στον γιατρό γιατί ντρέπονται αλλά σιγά σιγά αυτό άρχισε να ξεπερνιέται. Έτσι ο όρος ταμπού τείνει να καταργηθεί σε ότι αφορά την αιμορροιδική νόσο.

Πρόληψη

Αλλαγή του τρόπου ζωής όπως άσκηση, λήψη άφθονης ποσότητας νερού, αποφυγή καυτερών τροφών/αλκοόλ/καφέ, αποφυγή βαριών αντικειμένων, όχι στενά ρούχα, όχι ζεστούς χώρους (σάουνα), καλή προσωπική υγιεινή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











441