3.500 συμπολίτες μας πάσχουν από καρκίνο, ενώ παρατηρείται συνεχής αυξητική τάση στα περιστατικά


Περίπου 3.500 συμπολίτες μας πάσχουν από καρκίνο, ενώ την ίδια ώρα παρατηρείται συνεχής αυξητική τάση στα περιστατικά. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που δόθηκε την Τρίτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου(4 Φεβρουαρίου).

Ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως κατά την τελευταία αυτή την πενταετία έγιναν πολλά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ωστόσο, όπως υπέδειξε, υπάρχουν ακόμη θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης, και αυτό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης του Καρκίνου και οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, Φίλιππου Πατσαλή:

«Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους ανθρώπους που δίνουν ένα δύσκολο αγώνα ζωής απέναντι στον καρκίνο. Και παρότι η ιατρική έχει εξελιχθεί πολύ ως προς την αντιμετώπιση της νόσου και πολλοί άνθρωποι πλέον καταφέρνουν να νικήσουν αυτόν τον ‘’εσωτερικό εχθρό’’, ο καρκίνος παραμένει μία σημαντική αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ενδεικτικοί της ασθένειας, που μετά λύπης διαπιστώνεται ότι έχει εξελιχθεί σε μάστιγα: Κάθε χρόνο γύρω στα 11 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από καρκίνο. Κάθε χρόνο επτά εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Στη δε Ευρώπη, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τείνει σταδιακά να ξεπεράσει την πρώτη, που είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι δε στατιστικές καταδεικνύουν ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες πεθαίνει από τον καρκίνο εάν η νόσος δεν διαγνωστεί έγκαιρα.

Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε φλέγοντα θέματα Δημόσιας Υγείας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας. Στην Κύπρο εκτιμάται ότι περίπου 3.500 συμπολίτες μας πάσχουν από καρκίνο, την ίδια ώρα που παρατηρείται, δυστυχώς, μια συνεχή αυξητική τάση στα περιστατικά.

Γι’ αυτό η σημερινή διάσκεψη Τύπου έχει οριστεί με διττό σκοπό: Την ενημέρωση για τη φετινή εκστρατεία ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου και τον απολογισμό του έργου της πενταετούς θητείας της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του Καρκίνου.

Η 4η Φεβρουαρίου ορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Στόχος είναι να ενώνουμε δυνάμεις, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Διότι η ασθένεια μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι περίπου 40% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν.

Το φετινό σύνθημα της ημέρας «Δεν είναι πέρα από τις δυνάμεις μας», προάγει μια θετική δυναμική και στέλλοντας ελπιδοφόρο το μήνυμα ότι έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες να πολεμήσουμε την ασθένεια και να βγούμε νικητές.

Ο τρόπος είναι η εφαρμογή των επιστημονικώς αποδεδειγμένων πρακτικών στους τομείς της πρόληψης, της έγκαιρης ανίχνευσης, της θεραπείας και της ανακουφιστικής φροντίδας. Μεταξύ άλλων, μερικές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν με απλά βήματα είναι η εισαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής και η συμμετοχή στα προγράμματα πρόληψης.

Με την εφαρμογή αυτών των αποδεδειγμένων πρακτικών, διαγράφεται μια συναρπαστική προοπτική που μπορεί να επηρεάσει αντίστροφα την πορεία της νόσου και να μειώσει το άχθος του καρκίνου.

Το θέμα της φετινής κοινής εκστρατείας που οργανώνεται από το Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης του Καρκίνου, το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, την Europa Donna Κύπρου, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και τον ΠΑΣΥΚΑΦ είναι μια στοχευμένη δράση εναντίον του καπνίσματος με σύνθημα «Μπορούμε!».

Στόχος είναι η ενημέρωση για την ασθένεια του καρκίνου χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, μεταφέροντας το ουσιώδες μήνυμα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της ανακουφιστικής φροντίδας.

Πέρα όμως από το κάπνισμα, η φετινή εκστρατεία εστιάζει γύρω από τέσσερις βασικούς τομείς: (α) τον υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της άσκησης και της διατροφής, (β) τη συμμετοχή σε προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης ειδικότερα για τους τρεις συχνότερους τύπους καρκίνου που είναι του μαστού, τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, (γ) την παροχή βέλτιστης αντιμετώπισης και (δ) την μεγιστοποίηση της ποιότητας ζωής.

Αυτοί ακριβώς είναι και οι πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, η Εθνική Στρατηγική της Κύπρου για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε αυτή τη Στρατηγική είναι που βασίστηκε και η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπιση του Καρκίνου για να ετοιμάσει το σχέδιο δράσης της.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί πρόσθετα τη λήξη της πενταετούς θητείας της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του Καρκίνου. Μια πενταετία γεμάτη από άοκνη και συστηματική εργασία του Προέδρου και των Μελών της, της οποίας επιστέγασμα αποτελεί η ετοιμασία και παράδοση του πρώτου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο καταλυτικά στην κοινή μας προσπάθεια.

Από κοινού Υπουργείο Υγείας και Εθνική Επιτροπή, αναπτύξαμε μέσα στα πλαίσια του οικολογικού μοντέλου, προγράμματα που στοχεύουν σε ατομικό, οικογενειακό, κοινοτικό και κοινωνικό επίπεδο στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών στο θέμα του καρκίνου.

Κατά τον ίδιο τρόπο, βελτιώσαμε υφιστάμενα πληθυσμιακά προγράμματα και εισαγάγαμε καινούργια. Εκπαιδεύσαμε πυρήνες ανακουφιστικής φροντίδας. Θεσμοθετήσαμε και αρχίσαμε τη λειτουργία Μονάδας Μαστού. Αρχίσαμε εργασία για τη δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρο Μαστού. Εντάξαμε το Αρχείο Καρκίνου στη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας, διασυνδέοντας το με το Αρχείο Θανάτου, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε το χρόνο επιβίωσης των ασθενών μας και επομένως και την επιτυχία των προσφερόμενων μέτρων αντιμετώπισης.

Για όλη αυτή τη δράση, τη στήριξη και την υποστήριξη ευχαριστώ εγκάρδια τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του Καρκίνου.

Ο στόχος ήταν εξαρχής κοινός και κοινός παραμένει. Ενώνουμε δυνάμεις, οπλιζόμαστε και στοχεύουμε. Ο καρκίνος ναι, μπορεί να νικηθεί.

Κυρίες και κύριοι,

Κατά την τελευταία αυτή την πενταετία έγιναν πολλά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης και αυτό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης του Καρκίνου και οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί. Τα θέματα αυτά τα αναγνωρίζουμε, όπως δυστυχώς αναγνωρίζουμε και τους περιορισμένους δημόσιους οικονομικούς πόρους. Η αναγνώριση αυτή ωστόσο επουδενί σημαίνει απραξία, αλλά εργασία.

Εργασία για τα προβλήματα να επιλύονται. Αλλά και εργασία για να εφαρμοστεί να Γενικό Σχέδιο Υγείας στον τόπο μας, το οποίο να τοποθετεί τον ασθενή στο επίκεντρο, να αναβαθμίζει την ποιότητα και προσβασιμότητα των πολιτών και ασθενών σε όλους τους πυλώνες των υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Προτού δώσω το λόγο στον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δρα Αδάμο Αδάμου για να παρουσιάσει το έργο της Εθνικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά, για ακόμη μια φορά, την Εθνική Επιτροπή για το πολύ πλούσιο έργο της και να θυμίζω σε όλους μας ξανά πως, ο καρκίνος δεν είναι δυνατότερος από εμάς».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











369