«Don’t delay, connect today»


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕYHΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών έχει ως σύνθημα της το «Don’t delay, connect today» (with your health care professional) και είναι αφιερωμένη στην σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των Ρευματοπαθειών.

Οι Ρευματοπάθειες αποτελούν μια μεγάλη ετερογενή ομάδα νοσημάτων με κύριο κοινό χαρακτηριστικό την ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, δηλαδή τον πόνο και την φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι ΠΟΝΟΣ σε μία ή πολλές περιοχές του σώματος, ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ κυρίως πρωινή ή μετά από περιόδους ανάπαυσης ή ακινησίας, ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ και ΔΙΟΓΚΩΣΗ με ή χωρίς ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ και ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται σε περιοχές όπως δάκτυλα, καρποί, αγκώνες, ώμοι, ισχία, γόνατα, αστράγαλοι, φτέρνες, αυχένας, πλάτη, λεκάνη κλπ. Στις Ρευματοπάθειες ανήκουν επίσης τα αυτοάνοσα νοσήματα με συμπτώματα όπως καταβολή, φωτοευαισθησία, αλωπεκία, σκλήρυνση ή εξανθήματα στο δέρμα, ξηρότητα στα μάτια ή στο στόμα, υποτροπιάζοντα έλκη στο στόμα ή τα γεννητικά όργανα, συχνές φλεγμονές οφθαλμών, υποτροπιάζουσες θρομβώσεις, αλλαγές στο χρώμα και στην κυκλοφορία του αίματος στα άκρα, επαναλαμβανόμενες αποβολές και πολλά άλλα.

Παρότι οι Ρευματοπάθειες είναι σχετικά συχνές παθήσεις (προσβάλλουν 1 στους 4 ανθρώπους, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών) εντούτοις παραμένουν συχνά αδιάγνωστες για πολλά χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι το Σύνδρομο Sjogren’s μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστο για 4 και πλέον έτη, η Ινομυαλγία για 5 έτη, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με Φλεγμονώδη Σπονδυλαρθρίτιδα ή Αρθρίτιδα σχετιζόμενη με Ψωρίαση, μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστο για πολλά χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η έγκαιρη διάγνωση των Ρευματοπαθειών και η άμεση έναρξη εξειδικευμένης θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να προληφθούν οι δυσμενείς συνέπειες που συνοδεύουν τα νοσήματα αυτά και οι οποίες συχνά εγκαθίστανται μέσα στις πρώτες βδομάδες από την έναρξη της νόσου. Μελέτες δείχνουν ότι με έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία μπορεί να διατηρηθεί η καλή ποιότητα ζωής των ασθενών, η διατήρηση της υγείας του οργανισμού και της λειτουργικότητας του σώματος, η πρόληψη μόνιμης βλάβης στο σώμα και αναπηρίας, η αποφυγή απουσίας από την εργασία και πρώιμης αφυπηρέτησης λόγω ανικανότητας για εργασία.

Στη Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως, παρατηρείται δυστυχώς σημαντικά μεγάλη καθυστέρηση στην έγκαιρη διάγνωση των ρευματικών παθήσεων, λόγω άγνοιας των ασθενών (αλλά και μιας μερίδας επαγγελματιών υγείας) αναφορικά με τα συμπτώματα και τα ρευματικά νοσήματα.

Μερικά ερωτήματα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αποταθούν έγκαιρα στο Ρευματολόγο για σωστή διάγνωση και θεραπεία:

  • Έχεις πόνο σε κάποιο σημείο στο σώμα σου που διαρκεί για πάνω από 2 βδομάδες ή που επανεμφανίζεται κατά διαστήματα;
  • Έχεις παρατηρήσει έντονη και επώδυνη διόγκωση σε κάποια περιοχή του σώματος σου, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός;
  • Έχεις δυσκαμψία ή δυσκολία στην κίνηση του σώματος σου που είναι εντονότερη το πρωί?
  • Έχεις νυκτερινό άλγος στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνης ή τους γλουτούς που να σε αφυπνίζει την νύχτα ή να σου προκαλεί δυσκαμψία το πρωί;
  • Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, στη πλάτη ή την λεκάνη και πάσχεις ή έπασχες ποτέ από ψωρίαση? Έχεις οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης;
  • Έχεις πόνο ή αρθρίτιδα και πάσχεις από φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου;

*Ρευματολόγος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











283