«Ακτινοβολίες: Μύθοι και Πραγματικότητες» στο Πανεπιστήμιο Frederick


Μεγάλο ενδιαφέρον εξαιρετικές εισηγήσεις πολλά ερωτήματα και απαντήσεις

Ο Σύνδεσμος Ιατρικής Φυσικής και Βιο-Ιατρικής Μηχανικής Κύπρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποίησαν στις 12 Οκτωβρίου 2017 με πολύ μεγάλη επιτυχία την ενημερωτική ημερίδα «Ακτινοβολίες: Μύθοι και Πραγματικότητες», η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου.

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν έντονο, κάτι που φάνηκε τόσο από τη μεγάλη προσέλευση πολιτών όλων των ηλικιών, όσο και από τα πολλά ερωτήματα που υποβλήθηκαν στο τέλος προς τους έξι εισηγητές.

Ο Δρ. Γιάννης Παρπόττας, Πυρηνικός Φυσικός, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick, και συντονιστής της ημερίδας, αναφέρθηκε στο σκοπό της ημερίδας που δεν ήταν άλλος από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ακτινοβολιών που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Όπως είπε στο άνοιγμα της εκδήλωσης: «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση παθήσεων μέσω απεικονιστικών τεχνικών δίνει πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να παρθούν αλλιώς και βοηθά στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση της πορείας θεραπείας και ανάρρωσης του ασθενή. Ενώ οι εξελιγμένες ακτινοθεραπείες συμβάλλουν στο βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και συνεπώς στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου».

Ακολούθησαν, χαιρετισμοί από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Frederick, καθηγητή Γιώργο Δημοσθένους, τον Υπουργό Υγείας, Δρ. Γιώργο Παμπορίδη, τον Διευθυντή της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Ακτινοδιαγνωστικής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, Δρ. Δημήτρη Ανδρεόπουλο, και την Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιατρικής Φυσικής και Βιο-Ιατρικής Μηχανικής Κύπρου, κα. Ερατώ Στυλιανού Μαρκίδου.

Σε όλους τους χαιρετισμούς, τονίστηκε η αναγκαιότητα της ημερίδας για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τις ιατρικές ακτινοβολίες.

Στη συνέχεια, έγιναν οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, σε γλώσσα απλή και κατανοητή, συχνά και με χιούμορ, με αποτέλεσμα το ακροατήριο να παρακολουθήσει τα πάντα με αμείωτο ενδιαφέρον.

Ο Δρ. Πρόδρομος Α. Καπλάνης, Προϊστάμενος του Κλάδου Ιατρικής Φυσικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανέπτυξε τους μύθους και τις πραγματικότητες σχετικά με τις επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας (από κινητά τηλέφωνα, κεραίες τηλεπικοινωνιών και ασύρματων δικτύων επικοινωνίας) και της ιονίζουσας ακτινοβολίας (από ακτίνες Χ, ακτίνες γάμμα, πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια) στηριζόμενος σε πρόσφατη βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Δρ. Σάββας Φράγκος, Πυρηνικός Ιατρός του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, αναφέρθηκε στην Πυρηνική Ιατρική και το ρόλο των ραδιοφαρμάκων για διάγνωση και θεραπεία. «Συγκεκριμένη δόση ραδιοφαρμάκου χορηγείται στον ασθενή, ο οποίος γίνεται πηγή εκπομπής ραδιενέργειας για καθορισμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το είδος και δόση του ραδιοφαρμάκου. Η τήρηση απλών κανόνων ακτινοπροστασίας για αυτό το χρονικό διάστημα, όπως χρόνος και απόσταση από την πηγή ακτινοβολίας, δηλαδή τον ασθενή, από αυτούς που τον περιβάλουν, περιορίζει την έκθεσή τους στην ακτινοβολία».

Ο κ. Δημήτρης Καολής, Ιατροφυσικός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στάθηκε στη διαχείριση του ασθενή σε συγκεκριμένη θεραπεία στην Πυρηνική Ιατρική, την κατάλυση υπολειμμάτων θυρεοειδή με ραδιενεργό ιώδιο μετά από θυρεοειδεκτομή.

Συγκεκριμένα, έκανε μια εκτενή αναφορά στις δόσεις ραδιενεργού ιωδίου, στα μέτρα ακτινοπροστασίας που ακολουθούνται για τη διαχείριση του ασθενή στο νοσοκομείο, όπως και στα μέτρα ακτινοπροστασίας που πρέπει να τηρεί ο ασθενής για ορισμένο χρονικό διάστημα στο σπίτι, ώστε ο περίγυρός του να μην εκτεθεί σε ακτινοβολία.

Η Δρ. Μαριλένα Θεοδώρου, Ογκολόγος Ακτινοθεραπείας του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, εστίασε στο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας, ώστε να ακτινοβοληθεί με ακρίβεια ο όγκος-στόχος ενώ οι περιβάλλοντες υγιείς ιστοί να λάβουν τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην τεχνική της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής που χρησιμοποιείται για εγκεφαλικούς, καλοήθεις και κακοήθεις, όγκους και μεταστάσεις, καθώς και για όγκους και μεταστάσεις του ήπατος και των πνευμόνων.

Ο Δρ. Γιάννης Ρουσσάκης, Ιατροφυσικός του Γερμανικού Ογκολογικού Κύπρου, μίλησε για την ακτινοθεραπεία με τη χρήση γραμμικών επιταχυντών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ακτινών Χ που κατευθύνονται με μεγάλη ακρίβεια προς τον όγκο-στόχο, καθώς και στη διαδικασία διασφάλισης της ποιότητας αυτής της διαδικασίας.

Τέλος, ο κ. Κυριάκος Ψύλλος, Τεχνολόγος Ακτινοθεραπείας του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, ανέλυσε τη διαδικασία ακτινοθεραπείας και τον ποιοτικό έλεγχο του ιατρικού εξοπλισμού ώστε αυτός να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Επίσης, περιέγραψε την διαχείριση του ασθενή, ο οποίος παραπέμπεται για ακτινοθεραπεία, και τη σημαντικότητα των μέσων ακινητοποίησης που χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή επαναληψιμότητα της θεραπείας για τις επόμενές μέρες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











417