«Αδιαπραγμάτευτος ο ρόλος του φαρμακοποιού στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας»


Τα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλογου έστειλαν τα δικα τους μηνύματα, στη διάρκεια του 8ου Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συνεδρίου, «Ο Φαρμακοποιός στη Νέα Εποχή-Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο φαρμακείο»

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 16-18/11/2018, το 8ο Παγκύπριο Φαρμακευτικό Συνέδριο, με τίτλο: «Ο Φαρμακοποιός στη Νέα Εποχή-Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο φαρμακείο».
Το Συνέδριο, το οποίο αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των Κυπρίων Φαρμακοποιών, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, κ Χριστίνα Γιαννάκη.
Ο στόχος του 8ου Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συνεδρίου να αναδειχθούν θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του φαρμακείου και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται από το σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, επιτεύχθηκε. Τονίστηκε ιδιαίτερα
η άμεση προσβασιμότητα του φαρμακείου της γειτονιάς στους ασθενείς, η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και στους πολίτες, η οποία και καθιστά τον φαρμακοποιό απαραίτητο κρίκο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε μεταξύ άλλων διαλέξεις που αφορούν στον ρόλο του φαρμακοποιού στα σύγχρονα συστήματα υγείας, στη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης, στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, στους εμβολιασμούς στο φαρμακείο, στα καλλυντικά και τη σχέση τους με την ασθένεια, στην αυτοφροντίδα και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, στην φαρμακοεπιδημιολογία, καθώς και στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.
Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, τόνισε ότι
«δεν νοείται η Πολιτεία να κωφεύει μπροστά στο γεγονός ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας είναι ψηλά στην ατζέντα των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) να τονίζει ότι η ενίσχυση των συστημάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσα από το Φαρμακείο, αποτελεί πολιτική κλειδί, η οποία θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα των συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Και σίγουρα ο φαρμακοποιός μπορεί και πρέπει να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, με τη συνεισφορά του κοινοτικού φαρμακείου στην αειφόρο λειτουργία των συστημάτων Υγείας».
Το Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Η συμμετοχή του φαρμακοποιού σε ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας», συντόνισε ο κ. Νίκος Νουρής και συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΑΥ, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, η πρόεδρος του ΠΦΣ, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της PGEU. Μέσα
από μια γόνιμη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας, τονίστηκαν οι ανησυχίες των φαρμακοποιών και εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα όσον αφορά στους όρους και το πλαίσιο συμμετοχής των Φαρμακοποιών στο ΓΕΣΥ. Στη συζήτηση τονίστηκε ότι ενόψει της μεγάλης μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας, η οποία επιχειρείται αυτό τον καιρό στην πατρίδα μας, με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας να βρίσκεται προ των πυλών, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος και αδιαπραγμάτευτος ο ρόλος του φαρμακοποιού στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Με δεδομένο ότι η 18η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών, πραγματοποιήθηκε Δορυφορική συνεδρία ανοικτή και στο κοινό με θέμα «Κατάχρηση αντιβιοτικών & Μικροβιακή αντίσταση: Μια σιωπηλή απειλή για τη δημόσια Υγεία». Καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας πριν και μετά το συνέδριο και μέσα στα πλαίσια του επιστημονικού, αλλά και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, διατίθεται ενημερωτικό υλικό από τα φαρμακεία, για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











543