Υπ. Υγείας: Το παραμύθι της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων να σταματήσει


Το παραμύθι περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να σταματήσει, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Ερωτηθείς εάν τα δημόσια νοσοκομεία οδεύουν προς κλείσιμο, ο κ. Ιωάννου τόνισε εκ νέου την πολλάκις εκφρασθείσα πρόθεση του ιδίου και της Κυβέρνησης ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. «Το παραμύθι ότι θα ιδιωτικοποιηθούν να σταματήσει. Δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης. Εμπράκτως στηρίζουμε τα δημόσια νοσοκομεία και όποιος αμφιβάλει, ας διαβάσει τον Προϋπολογισμό που υποβάλαμε για το 2020 για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Είναι ο υψηλότερος Προϋπολογισμός στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταξύ άλλων προβλέπει €25 εκ. για την αναβάθμιση κτιρίων, €15 εκ. για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να έχει αυτόν τον Προϋπολογισμό στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιοι μπορούν να μας κατηγορήσουν ακόμα και για αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά είναι πρόθεσή μας να στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια. Περιλαμβάνει 119 νέες θέσεις εργασίας, επιπλέον των 300 θέσεων που προκηρύχθηκαν το 2019», είπε ο κ. Υπουργός. Ενδεικτικά, δήλωσε, ο συνολικός αριθμός θέσεων που δόθηκαν για το 2019 και το 2020 φτάνει σχεδόν στις 500. «Αν νομίζει κάποιος ότι με αυτές τις ενέργειες προχωρούμε στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση, τότε τι άλλο να απαντήσω», διερωτήθηκε ο κ. Ιωάννου.

Κληθείς να σχολιάσει τις απεργίες που πραγματοποιούνται από επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Υπουργός, αφού καταδίκασε κάθε πράξη βίας εναντίον των λειτουργών υγείας, είπε ότι ο ΟΚΥπΥ πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί δεν ήταν αποτελεσματική η αστυνόμευση στον χώρο όταν σημειώθηκε το επεισόδιο εναντίον νοσηλεύτριας στο ΤΑΕΠ Λεμεσού. Σε ό,τι αφορά στην αυριανή απεργία των ιατρών του δημοσίου, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την άποψη ότι τα όποια προβλήματα λύνονται μέσω διαλόγου, ο οποίος, εν προκειμένω, βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών. Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι θα ανέμενε να δοθεί χρόνος στον διάλογο και η πίστωση χρόνου που ζητήθηκε από τον νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, ώστε να παρουσιάσει ένα σχέδιο κινήτρων που θα ικανοποιεί από τη μια την πλειοψηφία των αιτημάτων των γιατρών, αλλά ταυτόχρονα θα είναι στο πλαίσιο της χριστής οικονομικής διοίκησης του Οργανισμού. «Ας μην ξεχνούμε, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας και της σωστής οικονομικής διαχείρισης του ΟΚΥπΥ και σε αυτό το πλαίσιο ενεργεί», ανέφερε και διερωτήθηκε «στο τέλος της ημέρας και να γίνει η στάση εργασίας αύριο, τι θα επιτύχει περισσότερο, από το να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο περισσότερο. Αφού λέμε ότι νοιαζόμαστε για του ασθενείς, ας το δείξουμε με πράξεις και όχι με λόγια».

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
440