Υπ. Υγείας: Εισάγονται ρηξικέλευθες δομικές αλλαγές με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου


«O καρκίνος του μαστού αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο μείζονα αιτία θανάτου και αλλοίωσης της ποιότητας της ζωής των γυναικών. Χαρακτηριστικά, στην Ευρώπη, μια στις οκτώ γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού. Οι επιπτώσεις που προκαλεί η ασθένεια δεν περιορίζονται μόνο στα ιατρικά πλαίσια, αλλά έχουν προεκτάσεις σε ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για τους ίδιους τους πάσχοντες, όσο και για τις οικογένειές τους»

Αυτό ανέφερε απόψε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου μιλώντας στην επίδειξη μόδας “Fashion for Life” της Europa Donna.

Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε ότι «δυστυχώς, το άχθος από την ασθένεια αυτή αυξάνεται ολοένα, εξαιτίας των δημογραφικών αλλαγών και των συνθηκών ζωής στην Ευρώπη» και πρόσθεσε:

«Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων να διαμεσολαβήσουν, ώστε όλες οι Ευρωπαίες γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε συστηματικά πληθυσμιακά προγράμματα που ακολουθούν συγκεκριμένες κοινές κατευθυντήριες γραμμές. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην καταλληλότερη θεραπεία και να έχουν ως στήριγμα ένα ισχυρό ψυχο-κοινωνικό δίκτυο.

Τόσο τα προγράμματα πρόληψης, όσο και οι θεσμοθετημένες διαδικασίες αντιμετώπισης είναι όπλα που η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει στους πολίτες της».

Ακολούθως σημείωσε ότι «με τη δημιουργία του νέου πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου για τον Καρκίνο και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, εισάγονται ρηξικέλευθες δομικές αλλαγές με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κύπρο και την εξατομικευμένη προσέγγιση της θεραπευτικής πορείας κάθε ασθενούς, όπως είναι η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και η θεσμοθέτηση διεπιστημονικών εξειδικευμένων ομάδων».

Καταλήγοντας ο κ. Ιωάννου είπε: «Ο καρκίνος του μαστού είναι το βέλτιστο παράδειγμα συνεργασίας  μεταξύ Κράτους και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και για αυτό οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την Πρόεδρο και τα μέλη της Europa Donna Κύπρου για τη δράση που αναπτύσσουν διαχρονικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή η συνεργασία, ας αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία βέλτιστων υπηρεσιών για τον καρκίνο του μαστού. Η ενημέρωση και τη ευαισθητοποίηση των πολιτών για ένα τόσο σημαντικό θέμα είναι πρώτιστης σημασίας και το Υπουργείο Υγείας εργάζεται για τη στήριξη αυτών των προσπαθειών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











589