Υπ. Υγείας. Αν μπορούμε να βρούμε συμβιβαστική λύση για να μην έχουμε απεργία...


*Με το να εμβολιαστούμε δεν κινδυνεύουμε να μπούμε στα νοσηλευτήρια μας.

*Προγραμματίζονται εμβολιασμοί σε ορεινές περιοχές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη για Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με επίκαιρα θέματα επικαιρότητας

Χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμών

ΕΡ: Το ποσοστό εμβολιασμών είναι χαμηλό, τι ενέργειες προγραμματίζονται;

ΑΠ: Το ποσοστό εμβολιασμών είναι χαμηλό, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε προωθητικές ενέργειες τις επόμενες εβδομάδες, και θα καλέσουμε ξανά τον κόσμο να εμβολιαστεί και με το εμβόλιο της γρίπης και με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Ήδη προγραμματίζονται εμβολιασμοί σε ορεινές περιοχές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι δικαιούχοι της 5ης δόσης

ΕΡ: Είχαμε και κάποια στοιχεία την περασμένη εβδομάδα που είδαμε ότι κάποια άτομα έχουν λάβει την 5η δόση. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της 5ης δόσης;

ΑΠ: Έχουν ανακοινωθεί οι δικαιούχοι της 5ης δόσης, και θα εκδώσουμε ξανά ανακοίνωση ώστε να γνωρίζει όλος ο κόσμος ποιοι είναι οι δικαιούχοι της 5ης δόσης. Θα εκδοθεί ανακοίνωση ξανά σήμερα.

ΕΡ: Αναφερθήκατε σε κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν σε ορεινές περιοχές σε σχέση με τα εμβόλια. Ισχύει το ίδιο και για τα εμβόλια της γρίπης πέραν των εμβολίων για τον κορωνοϊό;

ΑΠ: Προς το παρόν η σκέψη μας είναι μόνο για εμβόλια για κορωνοϊό, αλλά θα το εξετάσουμε αν μπορούμε να χορηγήσουμε και το εμβόλιο της γρίπης.

Οι εμβολιασμοί σε σχέση με τη γρίπη

ΕΡ: Άρχισαν ήδη οι εμβολιασμοί σε σχέση με τη γρίπη;

ΑΠ: Οι εμβολιασμοί για τη γρίπη έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό. Όπως είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν, φέτος τα εμβόλια μας έχουν έρθει έγκαιρα όσον αφορά στη γρίπη.

ΕΡ: Επειδή ακριβώς ο κόσμος μάλλον φαίνεται να απέχει από το πρόγραμμα εμβολιασμού, βλέποντας ότι δεν υπάρχουν οξείες περιπτώσεις πασχόντων από τον κορωνοϊό στην παρούσα περίοδο, ποια είναι τα επιχειρήματα για να προωθηθεί το πρόγραμμα αυτό στο επόμενο διάστημα;

ΑΠ: Τα επιχειρήματα είναι επιστημονικά. Με το να εμβολιαστούμε δεν κινδυνεύουμε να μπούμε στα νοσηλευτήρια μας. Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα και γι’ αυτό και εγώ έχω εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

Δεν είναι ανησυχητική η εικόνα

ΕΡ: Αυτή τη στιγμή έχουμε εικόνα η οποία μας ανησυχεί από τα νοσηλευτήρια;

ΑΠ: Δεν είναι ανησυχητική η εικόνα, αλλά ας μην φτάσουμε σε ανησυχητικές εικόνες για να εμβολιαστούμε.

ΕΡ: Συνεχίζετε τις συσκέψεις με την αρμόδια Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή σε τακτική βάση σε ότι αφορά στα του κορωνοϊού;

ΑΠ: Είχαμε όπως ενημερωθήκατε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη. Συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα, θα υλοποιηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί και θα δούμε αναλόγως τους αριθμούς τις επόμενες ημέρες.

ΕΡ: Ενόψει των εορτών να περιμένουμε κάτι πιο αυστηρό σε μέτρα;

ΑΠ: Στόχος δεν είναι να έχουμε αυστηρά μέτρα, αλλά επίσης στόχος μας είναι να μην έχουμε εφησυχασμό και ο κόσμος να κάνει τα αυτονόητα, που τα έχουμε πει αρκετές φορές.

ΕΡ: Σχετικά με τα ΤΑΕΠ παιδιών υπάρχει κάποια εξέλιξη;

ΑΠ: Θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο σήμερα, αλλά εκφράσαμε αρκετές ανησυχίες σχετικά με τα ΤΑΕΠ των παιδιών, δεν θα κάνω επιπρόσθετες δηλώσεις μέχρι να τελειώσει αυτό το θέμα. Τώρα δεν είναι η ώρα για να πούμε και άλλα λόγια και εξαγγελίες, είναι η ώρα που πρέπει να δούμε πότε θα εφαρμοστούν οι Πρώτες Βοήθειες.

ΕΡ: Πότε θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες;

ΑΠ: Εύχομαι σήμερα να ανακοινωθεί, αλλά επειδή το είχαμε αρκετές φορές, θέλω να τα συμφωνήσουμε όλα και μετά.

Η τρίωρη στάση εργασίας των γιατρών

ΕΡ: Την Πέμπτη υπάρχει τρίωρη στάση εργασίας από τους κυβερνητικούς γιατρούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για έλλειψη ασφάλειας στα ιατρικά κέντρα. Έχετε σκοπό να μεσολαβήσετε ώστε να αποφευχθεί αυτή η τρίωρη στάση εργασίας;

ΑΠ: Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζετε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα πάντοτε μπαίνουμε στη μέση και βρίσκουμε λύσεις. Τελευταίο παράδειγμα ήταν με τους ειδικευόμενους ιατρούς. Επειδή θα υπάρξει σύσκεψη μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη αυτή τη στιγμή, θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και με τον ΟΚΥπΥ, και με τις συντεχνίες των γιατρών, για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε συμβιβαστική λύση για να μην έχουμε απεργία την Πέμπτη.

ΕΡ: Πάντως πριν από μια εβδομάδα περίπου οι ειδικευόμενοι ιατροί, το όργανο τους εν πάσει περιπτώσει, έχει αποστείλει επιστολή την οποία κοινοποίησε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία έκανε λόγο για εντατικοποιημένους ρυθμούς, υπερβολικά μεγάλα διαστήματα εργασίας, φόρτο αυξημένο, και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργεία των νοσηλευτηρίων.

ΑΠ: Τα γνωρίζω αυτά, γι’ αυτό έγινε σύσκεψη την προηγούμενη Παρασκευή και δόθηκε λύση.

ΕΡ: Η οποία είναι;

ΑΠ: Συμφωνήθηκε το ωράριο τους, που ήταν ένα πολύ σημαντικό θέμα, και συμφωνήθηκε και μια σημαντική αύξηση. Στάλθηκε μια επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και περιμένουμε μια τυπική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

--------------------

Υπουργείο Υγείας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











882