Υπ. Υγείας: 630 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και 5 στους άντρες ο μέσος όρος στην Κύπρο


Εξακόσια τριάντα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και 5 νέα περιστατικά στους άνδρες καταγράφονται κατά μέσο όρο στην Κύπρο, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία από το αρχείο καρκίνου, ενώ συμπλήρωσε ότι δυστυχώς το άχθος από την ασθένεια αυτή αυξάνεται ολοένα, εξαιτίας των δημογραφικών αλλαγών και των συνθηκών ζωής στην Ευρώπη.

Σε χαιρετισμό του, στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τα 20 χρόνια λειτουργίας της Europa Donna Κύπρου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ο καρκίνος του μαστού αποτελεί παγκόσμια, μείζονα αιτία θανάτου και απώλεια της ποιότητας ζωής των γυναικών», για να σημειώσει πως «αποτελεί τον πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο στις γυναίκες και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν καταγραφεί για το 2020 περισσότερες από 355 χιλιάδες γυναίκες στην ΕΕ».

Διεμήνυσε με την ευκαιρία ότι είναι υποχρέωση όλων των κέντρων λήψης αποφάσεων να διαμεσολαβήσουν, ώστε όλες οι Ευρωπαίες γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε συστηματικά πληθυσμιακά προγράμματα, που ακολουθούν συγκεκριμένες κοινές κατευθυντήριες γραμμές και να λαμβάνουν την καταλληλότερη θεραπεία, έχοντας ως στήριγμα ένα ισχυρό ψυχοκοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, «ακολουθώντας τις συστάσεις, που εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, οι οποίες προέτρεπαν τα Κράτη Μέλη να αναπτύξουν πληθυσμιακούς ελέγχους, το Υπουργείο Υγείας τον ίδιο χρόνο ανέπτυξε, με τη βοήθεια της Europa Donna, πιλοτικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο αρχικά κάλυπτε αποκλειστικά την επαρχία Λευκωσίας».

«Σταδιακά», πρόσθεσε, «επεκτάθηκε παγκύπρια σε όλες τις γυναίκες μεταξύ των ηλικιακών ομάδων 50-69 ετών, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, οι οποίες προσκαλούνται με βάση το Αρχείο Πληθυσμού να προσέλθουν για μαστογραφία. Βάσει ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την επέκταση του προγράμματος στις ηλικίες 45-69, δράση πολύ σημαντική για τις γυναίκες της Κύπρου».

Παράλληλα, είπε ότι έχουν εισαχθεί στο πρόγραμμα σύγχρονοι ψηφιακοί μαστογράφοι υψηλής τεχνολογίας, στους οποίους εφαρμόζονται ποιοτικοί έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον κλάδο ιατροφυσικής, ενώ σημείωσε ότι πολλές γυναίκες έχουν ιανθεί πλήρως χάρις στο πρόγραμμα αυτό που ανιχνεύει τον καρκίνο σε πρώιμα- προκλινικά στάδια.

Επιπρόσθετα, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το Κέντρο Μαστού, το οποίο λειτουργεί με τη διεπιστημονική συνεργασία κατάλληλα καταρτισμένων επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κάθε περιστατικό με πλήρη επαγγελματική και ολιστική προσέγγιση.

Δικαίωμα στη Λήθη

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ και Ιδρυτικό μέλος της Europa Donna Κύπρου, Στέλλα Κυριακίδου, χαιρέτισε τα όσα επιτευχθήκαν μέχρι σήμερα Europa Donna Κύπρου, αλλά απότινε φόρο τιμής σε όσους πήραν μέρος «σε αυτό το μεγάλο ταξίδι, για τη δέσμευση τους, την αποφασιστικότητα τους, την προσήλωση και τη γενναιότητα τους είτε είναι μαζί μας σήμερα είτε δεν είναι».

Σε σχέση με την προσέγγιση της ΕΕ για τον Καρκίνο, ανέφερε πως έχει εξελιχτεί σημαντικά με την πάροδο των χρόνων, ενώ σημείωσε πως η Europa Donna Κύπρου υπήρξε στενός συνεργάτης σε κάθε βήμα της πορείας αυτής.

Αναφερόμενη στις δράσεις της ΕΕ για την πρόληψη και τη θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού, η κ. Κυριακίδου είπε πως μια σημαντική δράση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου είναι το Δικαίωμα στη Λήθη.

Έκανε λόγο για «αναφαίρετο δικαίωμα στον κάθε άνθρωπο, που έχει περάσει εμπειρία καρκίνου», σημειώνοντας ότι πρέπει να έχει «το δικαίωμα πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, χωρίς διακρίσεις».

Αναφέρθηκε σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν ήδη θεσπίσει σε νόμο το Δικαίωμα στη Λήθη, λέγοντας ότι τέτοια είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και Ιταλία που έχουν κατοχυρώσει νομικά αυτό το δικαίωμα.

Εξάλλου, πρόσθεσε, ότι το Λουξεμβούργο έχει συνάψει ειδική σύμβαση με τις ασφαλιστικές εταιρείες, για να έχουν πρόσβαση στην ασφάλιση οι Καρκινοπαθείς που έχουν αποθεραπευτεί, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ ζητά από τα κράτη μέλη όπως το αργότερο μέχρι το 2025 να εγγυώνται το Δικαίωμα στη Λήθη, σε όλους τους καρκινοπαθείς δέκα χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας του και πέντε χρόνια μετά, για τα άτομα που διαγνώστηκαν πριν τα 18 τους.

Σε σχέση με τη δράση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου για το Δικαίωμα στη Λήθη, ο Υπουργός Υγείας είπε με την σειρά του ότι «εάν πρέπει να πολεμήσουμε και με κατεστημένα για να επιτύχουμε αυτό το πράγμα θα είμαι μαζί σας σε αυτό το στόχο».

Σημείωσε ότι μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία με τους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να προωθηθεί όσο πιο σύντομα γίνεται αυτό το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί.

Εκστρατεία για ψήφιση της νομοθεσίας

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Donna Κύπρου, Μαίρη Περδίου, είπε ότι οι Κύπριοι ασθενείς με Καρκίνο είναι τυχεροί, γιατί στην Κύπρο προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ογκολογίας, αντίστοιχες με τα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να σημειώσει ότι «επειδή ο πήχης σήμερα έχει ανεβεί πιο ψηλά η Europa Donna Κύπρου επεκτείνει τα προγράμματα της με την παροχή υπηρεσιών κλινικής δικαιολογίας, επιδιώκει την πρόσληψη κοινωνικής λειτουργού, καθώς και την πρόσληψη νοσηλεύτριας μαστού».

Αναφερόμενη σε στοιχεία, η κ. Περδίου είπε πως οι επιζώντες από καρκίνο αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 3% στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε πως 20 εκατομμύρια άνθρωπο ζουν με τον καρκίνο, μετά τη διάγνωσή τους και 35% έχουν επιβίωση πέραν των 10 χρόνων μετά τη διάγνωση τους.

Εξάλλου, σημείωσε ότι πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι οι καρκινοπαθείς όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις και στην εξασφάλιση ασφαλιστικών καλύψεων, για να συμπληρώσει ότι η Europa Donna Κύπρου ξεκινά σήμερα μια εκστρατεία με στόχο να ψηφιστεί νέα νομοθεσία, ώστε μετά από κάποια χρόνια και μετά από τη διάγνωση να μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ασφαλιστική κάλυψη και κατ’ επέκταση να μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Europa Donna Κύπρου, Μάριος Χαραλαμπίδης, ανέλυσε το έργο που επιτελεί η Europa Donna Κύπρου και χαιρέτισε με τη σειρά του τα 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του Συνδέσμου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1235