Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Διαβητολογικού Κέντρου στο ΓΝ Λάρνακας


Τελέστηκαν το απόγευμα από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και τον Μάριο Παναγίδη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ τα εγκαίνια του Διαβητολογικού Κέντρου, που λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Σε χαιρετισμό του στη τελετή των εγκαινίων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «το Κέντρο θα παρέχει ολιστική αντιμετώπιση σε θέματα διαβήτη, παρέχοντας στον ασθενή την καλύτερη δυνατή φροντίδα που χρειάζεται. Το Κέντρο αποτελεί ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο κέντρο, που προσφέρει πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση, από καταξιωμένους έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς στην αντιμετώπιση του διαβήτη».

Πρόσθεσε ότι «καθημερινά λειτουργεί διαβητολογικό ιατρείο παρακολούθησης και εκπαίδευσης ασθενών με διαβήτη, πρωτοδιάγνωστους ή αρρύθμιστους ασθενείς. Επιπρόσθετα λειτουργεί ιατρείο διαβητικού ποδιού και ιατρείο διαβήτη κύησης, ενώ παράλληλα λειτουργεί καθημερινώς τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με ασθενείς, δίνοντας τους συμβουλές για διάφορα θέματα που τους απασχολούν, από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια».

Η αυξητική τάση του διαβήτη στις μέρες μας, συνέχισε ο Υπουργός «αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας αλλά και μείζον κοινωνικό θέμα, αν αναλογιστούμε ότι επηρεάζει όχι μόνο το ίδιο το άτομο, αλλά την οικογένεια του και την κοινωνία. Η λειτουργία του Κέντρου Διαβήτη για κάλυψη των αναγκών των ασθενών της Λάρνακας και της γύρω περιοχής, αποτελεί σημαντική επένδυση για τον ΟΚΥπΥ και θα επιφέρει σημαντικό όφελος τόσο για τον ασθενή, όσο και για την κοινωνία, συμβαδίζοντας με την ασθενοκεντρική βασική αρχή του ΓεΣΥ» .

Ανέφερε ακόμα ότι «η αναγκαιότητα εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη, αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης, τόσο μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας στα σχολεία, όσο και στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού».

Σημαντικός πυλώνας για την παρακολούθηση του Διαβήτη, συνέχισε ο Υπουργός «αποτελεί η λειτουργία, παράλληλα με το Διαβητολογικό Κέντρο της Λάρνακας, διαβητολογικών κλινικών, οι οποίες στελεχώνονται με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτοκόλλων, για την σωστή διαχείριση του ατόμου με διαβήτη. Ακολουθείται παράλληλα, μια ολιστική προσέγγιση με την εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων που παρακολουθούν τον ασθενή για αποφυγή των επιπλοκών».

Επιπρόσθετα, συνέχισε «η λειτουργία Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα, δίνουν την ευκαιρία στους ασθενείς, στα Αγροτικά και Αστικά Κέντρα Υγείας, να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες που παρέχονται στις κλινικές διαβήτη παγκύπρια. Παράλληλα λειτουργεί  παιδο – διαβητολογική  κλινική στο  Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου παρακολουθούνται παιδιά με διαβήτη».
 
Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίηση του «για την λειτουργία του σύγχρονου Κέντρου Διαβήτη» και συνεχάρη «ιδιαίτερα τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας για την λειτουργία του Κέντρου, το οποίο προσθέτει ακόμη περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που παρέχονται στα κρατικά νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ».

Ταυτόχρονα ο κ. Χατζηπαντέλας συνεχάρη τον «ΟΚΥπΥ για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» και ευχήθηκε «να συνεχίσει να αναβαθμίζει τα κρατικά νοσηλευτήρια, προσφέροντας ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς»

Στον δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Χρίστης Λοϊζίδης είπε πως «η διασφάλιση και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα αλλά και μεγάλη πρόκληση για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Οργανισμός επενδύει συνεχώς σε υποδομές, εξοπλισμό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό» είπε και πρόσθεσε πως «μεγαλώνει κρατώντας όλο το σύστημα υγείας όρθιο και άξιο να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε».

Πρόσθεσε πως «ένα μικρό παράδειγμα του ότι δεν επαναπαυόμαστε και παρά την πανδημία συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, αποτελεί το Κέντρο Διαβήτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας που σήμερα εγκαινιάζουμε.  Πρόκειται για ένα σύγχρονο και πρότυπο Κέντρο Διαβήτη το οποίο στελεχώνεται από έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς στην αντιμετώπιση του διαβήτη και είναι το μοναδικό Κέντρο παγκύπρια όπου προσφέρονται όλες οι υπηρεσίες τόσο για πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου όσο και των επιπλοκών της».

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη «το Κέντρο είναι εξοπλισμένο με ό,τι είναι αναγκαίο για τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες όπως βιοθυσιόμετρο, βυθοσκόπιο, ηλεκτρονική ζυγαριά και Doppler για έλεγχο αγγείων. Στο Κέντρο λειτουργεί καθημερινά διαβητολογικό ιατρείο όπου παρακολουθούνται ασθενείς με γνωστό ιστορικό διαβήτη».

Σημείωσε ακόμα ότι «επειδή η τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο και στην αντιμετώπιση του διαβήτη, στο Κέντρο γίνεται τοποθέτηση και παρακολούθηση στη συνέχεια αντλίας ινσουλίνης σε άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη Τύπου Ένα. Κύριος στόχος του Κέντρου Διαβήτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση των διαβητικών ασθενών και η μείωση των επιπλοκών».

Όραμα μας, συνέχισε, «ήταν και παραμένει η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ασθενείς και για το λόγο αυτό ως Οργανισμός εξελισσόμαστε συνεχώς και δυναμώνουμε ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τον εαυτό μας».
 
Ταυτόχρονα ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου τους οποίους, όπως είπε «διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους, στηρίζοντας και ενισχύοντας το σπουδαίο και σημαντικό τους έργο».

Ακολούθησε παρουσίαση του Κέντρου Διαβήτη και αγιασμός, ενώ στη συνέχεια τελέστηκαν τα εγκαίνια και έγινε ξενάγηση του Κέντρου στους παρευρισκόμενους.

ΠΗΓΗ-ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1590