Τελέστηκαν και τα εγκαίνια του Μαστογραφικού Κέντρου Γεροσκπήπου


Χατζηπαντέλα: Τα μαστογραφικά κέντρα ανά το παγκύπριο αναβαθμίζονται επιπλέον με τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακούς μαστογράφους

Η δημιουργία και λειτουργία Μαστογραφικών Κέντρων στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου αλλά και η αναβάθμιση των υποδομών των κέντρων στις υπόλοιπες επαρχίες αποτελούσαν μια εκ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε χαιρετισμό του στο περιθώριο των εγκαινίων Μαστογραφικού Κέντρου στη Γεροσκήπου. Πρόκειται για ένα μέρος της προσπάθειας που έχει αναληφθεί για διασφάλιση της πρόσβασης των δικαιούχων με βάση τα ηλικιακά κριτήρια σε ποιοτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες εξειδίκευσης εμπιστοσύνης και ασφάλειας όπως τους αξίζει, συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ακόμη πως τα μαστογραφικά κέντρα ανά το παγκύπριο αναβαθμίζονται επιπλέον κατόπιν δωρεάς από τον ΟΠΑΠ της τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακών μαστογράφων. Παρέχουν, όπως είπε τη δυνατότητα τομοσύνθεσης όπου χρειάζεται σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες.

Ο Υπουργός Υγείας είπε πως ο ΟΠΑΠ στηρίζει διαχρονικά τον τομέα της υγείας αλλά και πιο ειδικά τις ανάγκες των μαστογραφικών κέντρων με την εξασφάλιση της πιο πρόσφατης τεχνολογίας μαστογράφων. Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηπαντέλα υπενθύμισε ότι η πραγματοποίηση ανιχνευτικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού δεν καλύπτεται από τις προσφερόμενες από το ΓεΣΥ υπηρεσίες αφού αφορά πρόγραμμα δημόσιας υγείας και ως εκ τούτου προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας. Είπε ακόμη πως στο πλαίσιο αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο με πρόσφατη απόφασή του ενέκρινε την επέκταση του ηλικιακού ορίου στις γυναίκες από 45-74 ετών, αντί 50–69 που ήταν προηγουμένως, με βάση τις τελευταίες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αίτημα της Europa Donna.

Aκολούθως ο κ. Χατζηπαντέλα προέβη σε μια σύντομη αναφορά για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί πρόσφατα σε θέματα καρκίνου στη χώρα μας και αφορούν τον διορισμό με νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, η οποία θα αποτελεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Το Ινστιτούτο θα αποτελεί τον Επιστημονικό Φορέα Εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου, όπως είπε, που θα αναλάβει την οργάνωση και τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν την αντιμετώπιση του. Η μελέτη δημιουργίας του, συνέχισε, έχει ολοκληρωθεί και ακολουθούνται οι απαραίτητες διεργασίες για έγκριση της μελέτης και θεσμοθέτησης της δημιουργίας του.

Είπε ακόμη πως στον χειρισμό του καρκίνου η χώρα μας εφαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου ενάντια στον καρκίνο προωθώντας πρωτίστως προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Πέραν της αναβάθμισης του πληθυσμιακού προγράμματος του καρκίνου του μαστού, είπε ο Υπουργός Υγείας, προωθείται διαδικασία για λειτουργία πληθυσμιακού προγράμματος του παχέως εντέρου παγκύπρια. Η παροχή τόνισε υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας έχει περιληφθεί σε αυτές που αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Επίσης ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε πως πάλι σε συνεργασία με την Europa Donna κέρδισαν το δικαίωμα στην λήθη.

Ο κ. Χατζηπαντέλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Χριστόφορο Χατζηλαμπρή, δωρητή και ευεργέτη του Δήμου Γεροσκήπου, σε γη ιδιοκτησίας του οποίου έχει κτιστεί το Κέντρο Υγείας Γεροσκήπου αλλά και το μαστογραφικό κέντρο.

Σε χαιρετισμό του ο Δημαρχεύων Κυριάκος Χατζηβασίλης ανέφερε πως ο Δήμος Γεροσκήπου προσδοκεί ότι από πλευράς του Υπουργείου Υγείας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε το Κέντρο Υγείας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανδρωθεί με το αναγκαίο προσωπικό και να λειτουργήσει με όλες τις προβλεπόμενες ιατρικές υπηρεσίες.

Πρόσθεσε πως η υγεία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού και για επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητη η συνεχής βελτίωση των υποδομών υγείας και η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας. Είναι για αυτούς τους λόγους, συνέχισε, που τόσο το νυν Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου όσο και τα προηγούμενα επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Γεροσκήπου.

Η Μαίρη Περδίου, Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου ανέφερε πως ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα κατάφερε στην θητεία του να παραδώσει ολοκληρωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και να εξοπλίσει το κέντρο με υπερσύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο δωρεά της ΟΠΑΠ Κύπρου. Ανέφερε ότι σε κέντρα όπως το Κέντρο Μαστογραφίας στην Γεροσκήπου εφαρμόζεται πρόγραμμα πληθυσμιακού μαστογραφικού ελέγχου και είναι αποδεδειγμένο ότι η εξέταση των μαστών σώζει μεγάλο αριθμό γυναικών κάθε χρόνο. Οι θάνατοι από τους καρκίνους του μαστού μειώνονται κατά 35% σε γυναίκες ηλικίας 45 – 74 ετών που συμμετέχουν σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, είπε.

Ο Πάμπος Χρίστου εκ μέρους του ΟΠΑΠ Κύπρου, σε χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο ΟΠΑΠ θέλει να αναδεικνύει συμβολικά και πρακτικά την έγνοια για την υγεία ως ύψιστη προτεραιότητα στην κοινωνική τους δράση. Αναφέρθηκε στην προσφορά στο Υπουργείο Υγείας οκτώ υπερσύγχρονων μαστογράφων το 2021 ενώ και τον Μάρτιο του 2022 ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την προσφορά νέων μαστογραφικών συστημάτων, τα οποία εξασφαλίζουν ευνοικότερα αποτελέσματα στην διάγνωση και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











958