Τελέστηκαν εγκαίνια της πτέρυγας για post-COVID ασθενείς στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου


Χατζηπαντέλα: «Αυτή είναι η Κύπρος μας. Αυτή τη στιγμή πρωτοπορούμε και με ένα πρωτοποριακό κέντρο όσον αφορά στη θεραπεία των ασθενών»

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, με την ευκαιρία των εγκαινίων της πτέρυγας για post-COVID ασθενείς στο κέντρο αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το κέντρο και τη γενικότερη διαχείριση της πανδημίας ενόψει της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε: «Νιώθω περηφάνεια γιατί καταφέραμε μέσα από μια διαδικασία προσφορών να δώσουμε την ευκαιρία στον Κύπριο ασθενή να έχει τις υπηρεσίες αυτού του κέντρου, που όπως και εσείς είδατε είναι ένα κέντρο μοναδικό, που υπάρχει μόνο στη Γερμανία. Αυτή είναι η Κύπρος μας. Αυτή τη στιγμή πρωτοπορούμε και με ένα πρωτοποριακό κέντρο όσον αφορά στη θεραπεία των ασθενών».

Ερωτηθείς για το πως προέκυψε η ανάγκη για τη λειτουργία του κέντρου, ο κ. Χατζηπαντέλα απάντησε: «Ακολουθούμε τις οδηγίες των ιατρών και βλέπουμε πως οι ασθενείς με κορωνοϊό πρέπει να έχουν επιπρόσθετες θεραπείες και μετά που θα φύγουν από το νοσοκομείο. Έχουμε μελετήσει αυτές τις ανησυχίες, έχουμε ακούσει τον κόσμο και αυτό που είπαμε το υλοποιήσαμε τώρα, χάριν στις προσπάθειες της Γενικής Διευθύντριας και της ομάδας εδώ, της Διευθύντριας του Ογκολογικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και της κ. Αμαλίας Χατζηγιάννη που είναι Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αναφοράς».

Σε ερώτηση για τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την επέλαση της πανδημίας, ο Υπουργός δήλωσε: «Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον. Από χθες δόθηκαν εντολές από το Υπουργείο Υγείας όλοι οι ασθενείς που γίνονται εισαγωγή στα νοσηλευτήρια μας να τους γίνεται έλεγχος για την παραλλαγή Όμικρον και βλέπουμε καθημερινά τα νούμερα, τις νοσηλείες, και αναλόγως αντιδρούμε, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή».

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη δήλωσε με τη σειρά της: «Έχουμε στείλει μια επιστολή σε όλα τα νοσηλευτήρια, και οι ασθενείς οι οποίοι είναι post-COVID και ασθενείς που έχουν πνευμονοπάθεια, θα μπορούν οι γιατροί να αποτείνονται στην επιτροπή που έχει διορίσει το Υπουργείο Υγείας, που είναι η κ. Τώνια Αδαμίδου, διευθύντρια του Πνευμονολογικού, η κ. Αμαλία Χατζηγιάννη, η Επιστημονική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, και ο κ. Λάκης Παλάζης. Θα απευθύνονται εκεί, και αυτοί δίνουν την έγκριση για να έρχονται εδώ οι ασθενείς. Υπάρχει έντυπο που έχει σταλεί ήδη στο email τους για να μπορούν να υπογράφουν και να παραπέμπονται οι ασθενείς. Εδώ το Κέντρο θα διαθέτει εκτός από τον Ειδικό Παθολόγο, Πνευμονολόγο και Διατροφολόγο, θα έχει έξι φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο. Η σύμβαση είναι για τριάντα ασθενείς, και ήδη φιλοξενούνται οι πρώτοι τέσσερις. Ο κ. Βάσος Παντελή, ο Επιστημονικός Διευθυντής του κέντρου, θα έχει συνεννόηση με τους τρεις ιατρούς για να υπάρχει ένας συντονισμός. Θα έρχονται τα ασθενοφόρα και θα φέρνουν εδώ τους ασθενείς. Απέναντι βλέπουμε το σημείο όπου έχουμε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, και αυτή τη στιγμή έχουμε 100 ασθενείς θετικούς».

Η Δρ Γιαννάκη πρόσθεσε πως υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα αποκατάστασης του κάθε ασθενούς, με φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, υδροθεραπεία, πρόγραμμα διατροφολόγου, το οποίο διαμορφώνεται από το Κέντρο για τον κάθε ασθενή.

--------------------

Υπουργείο Υγείας

23 Δεκεμβρίου 2021




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1327