Στόχος του Υπουργείου Υγείας η ενίσχυση του Εθνικού Μητρώου Δυνητικών Δοτών Οργάνων


Αναγνωρίζοντας τη σημασία της δωρεάς οργάνων, αλλά και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους οργανωμένων συνόλων ασθενών, κατά τη διάρκεια της οποίας μετέφερε τη βούληση για στήριξη της προσπάθειας για ενίσχυση του Εθνικού Μητρώου Δυνητικών Δοτών Οργάνων.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Γραφείο του, ο Υπουργός Υγείας έτυχε ενημέρωσης για τα απορρέοντα της εκδήλωσης «Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα», που διοργανώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο σειράς δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση για το θέμα της δωρεάς οργάνων και η αύξηση της εγγραφής δοτών οργάνων στο Μητρώο. Στην εκδήλωση, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό, ενώ 168 νέα άτομα υπέβαλαν αίτηση και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να γίνουν δότες οργάνων, και 80 άτομα υπέβαλαν αίτηση για εγγραφή στο Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών.

Στη σημερινή συνάντηση, παρευρέθηκαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή, όπως επίσης και εκπρόσωποι των πιο κάτω οργανωμένων συνόλων ασθενών:

1.   Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων,

2.    Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων «Προμηθέας»,

3.     Παγκύπριος Σύνδεσμος Πνευμονοπαθών,

4.    Σύνδεσμος Αμυλοείδωσης Κύπρου,

5.    Παιδιά με Ηπατικές Παθήσεις «Γιώργος Ψαράς Round Table»,

6.    Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος,

7.    Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου, και

8.    Σύνδεσμος Νεφροπαθών Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι η εγγραφή στο Μητρώο μπορεί να γίνει συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο εγγραφής, που βρίσκεται:

  • Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας,
  • Στην ιστοσελίδα http://www.cyprustransplant.org/,
  • Σε ενημερωτικές εκδόσεις του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων που  μπορεί να βρει κάποιος στα νοσοκομεία, σε Κέντρα υγείας, και
  • Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), Κέντρα Πολιτών (ΚΕΠΟ) και Τμήματα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ),

και αποστέλλοντας τα συμπληρωμένα και υπογραμμένα έντυπα είτε με φαξ στο 22 603 777, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση TransplanDonor@moh.gov.cy είτε ταχυδρομικώς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Επιπρόσθετα και με στόχο την ενημέρωση του κοινού και ενθαρρύνοντας την προσπάθεια καλλιέργειας κουλτούρας για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, πραγματοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://www.cyprustransplant.org/.

 

_________________

Υπουργείο Υγείας

24 Οκτωβρίου 2019




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











661