O Χατζηπαντέλα συμμετείχε στo Συμβούλιο Υγείας της Ε.Έ. στο Λουξεμβούργο


Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου ήταν η Πρόταση Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία (EHDS) ο οποίος έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών στα δεδομένα υγείας τους σε ηλεκτρονική μορφή και την ανταλλαγή των δεδομένων αυτών με επαγγελματίες στον τομέα της υγείας εντός της ΕΕ.  Παράλληλα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την αναθεώρηση της Στρατηγικής της ΕΕ για την Παγκόσμια Υγεία, καθώς και για το θέμα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής των εμβολίων κατά την πανδημίας Covid-19. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκαν για τις νέες αναδυόμενες υγειονομικές προκλήσεις της οξείας ηπατίτιδα στα παιδιά και της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς και για την υγειονομική στήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται προς την Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία (EHDS), ο Υπουργός Υγείας καλωσόρισε τη νέα πρόταση Κανονισμού από την Επιτροπή, σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας θα προωθήσει την καλύτερη ανταλλαγή και πρόσβαση σε διαφορετικούς τύπους δεδομένων υγείας, όχι μόνο για την υποστήριξη της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την πρόληψη ασθενειών, χρόνιων παθήσεων, γενετικών και άλλων σπάνιων νόσων. Η επένδυση στη χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας και η επεξεργασία τους με μεθόδους τεχνητής και υπολογιστικής νοημοσύνης, πρόσθεσε, θα βοηθήσει και για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στη γενικότερη χάραξη πολιτικής σε θέματα υγείας.  Επιπλέον, οι ψηφιακές υπηρεσίες θα καταπολεμήσουν τη γραφειοκρατία, την περιττή διασυνοριακή μετακίνηση ασθενών, τη μεταφορά χειρόγραφων και επανάληψη εξετάσεων, προάγοντας και τη διαφάνεια, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με την υιοθέτηση του περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμου και τη σύσταση της Εθνικής Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, ως ανεξάρτητη και αυτόνομη οντότητα, με στόχο την εφαρμογή του οδικού χάρτη ηλεκτρονικής υγείας. Οι βασικές αρχές του προτεινόμενου κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας συνάδουν με την εθνική μας νομοθεσία, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα τονίζοντας ότι η Κύπρος αναμένεται να είναι σε θέση να εναρμονιστεί τάχιστα με τον νέο κανονισμό μόλις αυτός υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολούθως, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση της Στρατηγικής της ΕΕ για την Παγκόσμια Υγεία, ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε ευχαριστίες προς την Επίτροπο Υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου για την ετοιμασία της εν λόγω περιεκτικής πρότασης καθώς και προς τη Γαλλική Προεδρία που έφερε το θέμα για συζήτηση ενώπιον των Υπουργών.  Η παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα, έχει αλλάξει ριζικά από το 2010 και, συνεπώς, καλούμαστε να ανανεώσουμε τη στρατηγική αντλώντας διδάγματα από την πανδημία Covid-19 αλλά και υπό το φως διεθνών εξελίξεων όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  Ως βασικά στοιχεία της στρατηγικής, ο Υπουργός Υγείας ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για ενισχυμένη πολυμέρεια στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης ιδιαίτερα προς τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, την ενισχυμένη συνεργασία, την έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών για σοβαρές διασυνοριακές απειλές στην υγεία καθώς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.  Γνώμονας μας πρέπει να είναι η ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν την παγκόσμια υγεία μέσω μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής και η Κύπρος δεσμεύεται να συμβάλει εποικοδομητικά τόσο στην εκπόνηση όσο και στην υλοποίηση της νέας Παγκόσμιας Στρατηγικής, κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις επερχόμενες προκλήσεις της Στρατηγικής των εμβολίων κατά της πανδημίας Covid-19 σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.  Σε παρέμβασή του, ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού με συνέχιση των δράσεων αλληλεγγύης προς τρίτες χώρες έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιαστικού στόχου το συντομότερο δυνατόν.

(ΑΦ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1085