Κύπρος, Ελλάδα ενισχύουν τη δύναμη τους απέναντι στις βιομηχανίες φαρμάκων μέσω Συμφωνίας για κοινές τιμές


Στο 25% της ισχύουσας τιμής θα προμηθεύεται πλέον η Κύπρος τα καινοτόμα φάρμακα για την Ηπατίτιδα Γ μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης Συμφωνίας για διαπραγμάτευση κοινών τιμών με την Ελλάδα. Οι Υπουργοί Υγείας Κύπρου και Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και δρ Ανδρέας Ξανθός επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση τη συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για επέκταση της Συμφωνίας και για άλλα καινοτόμα φάρμακα.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, οι δύο Υπουργοί επισημοποίησαν τη διακρατική Συμφωνία για διαπραγμάτευση κοινών τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Γ. Στο εξής, οι τιμές που πέτυχε η Ελλάδα μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων για την προμήθεια των εν λόγω φαρμάκων θα ισχύουν και για την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου, αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, καθώς επιτρέπει την αύξηση της προσβασιμότητας σε καινοτόμα και κοστοβόρα φάρμακα και, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων.
Οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι, μέσω των Επιτροπών Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η Συμφωνία θα επεκταθεί πολύ σύντομα και για άλλα φάρμακα που αφορούν χρόνιες και σπάνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, παθήσεις του αναπνευστικού, συγκεκριμένη κατηγορία εμβολίων, κτλ.

Η διακρατική αυτή Συμφωνία είναι σε συνάρτηση και ενισχύει τη λογική, βάσει της οποίας συστάθηκε η Τεχνική Επιτροπή της Βαλέτας και αποσκοπεί στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική στα κράτη. Όπως ανέφερε ο δρ Ξανθός κατά τη συνάντηση, η διασφάλιση της βιωσιμότητας της φαρμακευτικής πολιτικής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη διακρατικών και περιφερειακών συνεργειών, με οφέλη κυρίως για τα μικρότερα κράτη.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε επίσης τον Έλληνα ομόλογό του για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής της 1ης φάσης, καθώς και τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, αλλά και τη διαδικασία για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Τέλος, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για ανέγερση Νοσοκομείου στην περιοχή Μάτι, Αττική, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πέρσι την περιοχή. Η χρηματοδότηση για την ανέγερση του Νοσοκομείου θα γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία (δωρεά συνολικά €18 εκ. ευρώ από το κράτος και ιδιωτικές εισφορές) και άλλους πόρους που θα εξασφαλίσει η Ελληνική Δημοκρατία. Οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησης και υπογραφής σχετικού Μνημονίου για παραχώρηση του πιο πάνω ποσού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











811