Κανάρη: Η Κύπρια τεκνοποιεί κατά μέσο όρο στα 32 έτη. Ένα στα έξι άτομα θα αντιμετωπίσουν θέμα υπογονιμότητας


«Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις νέες γυναίκες να ξεκινούν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό όσο πιο νωρίς γίνεται, αφού η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται αισθητά μετά τα 35 έτη».

Το Υπουργείο Υγείας προώθησε μια σύγχρονη νομοθεσία για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και επιχορηγεί τις θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, μέσω σχεδίου το οποίο είναι καινοτόμο, ανέφερε η Υπουργός Πόπη Κανάρη, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση για το θέμα της γονιμότητας, με την ευκαιρία της Ημέρας της Μητέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η Υπουργός Υγείας ανεφερε:

«Το θέμα της εκδήλωσης είναι η γονιμότητα. Θέμα που μας παίρνει πίσω στα πανάρχαια χρόνια και είναι συνυφασμένο με τη γυναίκα. Η γονιμότητα έχει λατρευτεί σαν θεότητα, προστατευόταν και υμνείτο σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Στις  σύγχρονες κοινωνίες και πάλι η μητρότητα γιορτάζεται και προστατεύεται  από τα κράτη, μέσω διαφόρων προγραμμάτων στήριξης, όπως επιδόματα, άδειες τοκετού,  μειωμένος χρόνος εργασίας κ.ά. Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται αύξηση του ποσοστού της υπογονιμότητας με σημαντικό αριθμό ζευγαριών και μονήρη γυναικών να καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την απόκτηση ενός παιδιού, όπου υπολογίζεται ότι ένα στα έξι άτομα θα βρεθούν αντιμέτωπα με θέματα υπογονιμότητας.

Για τον λόγο αυτό, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει αναγνωρίσει την  υπογονιμότητα ως νόσημα, αφού επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει αντίκτυπο στις οικογένειές τους και στην κοινότητα γενικότερα.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί παγκόσμια, στα 30 και πλέον χρόνια που έχουν αναπτυχθεί θεραπευτικές προσεγγίσεις για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Αδιαμφισβήτητα, ένα μεγάλο επίτευγμα της ιατρικής και της τεχνολογίας. 

Η διαθεσιμότητα, η πρόσβαση και η ποιότητα των ιατρικών παρεχομένων υπηρεσιών για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας αποτελεί πρόκληση στα σύγχρονα κράτη.

Η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, την παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών, έχει θεσπίσει κανονισμούς για την προστασία των γυναικών αλλά και των ανδρών που είναι δότες ή λήπτες, ή θα υποβληθούν σε διαδικασίες σε σχέση με την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Το Υπουργείο Υγείας στην Κύπρο προώθησε μια σύγχρονη νομοθεσία για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και επιχορηγεί τις θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, μέσω σχεδίου, το οποίο είναι καινοτόμο γιατί επιχορηγεί και τη φύλαξη ωαρίων από γυναίκες, με σκοπό τη διαφύλαξη της γονιμότητάς τους σε βάθος χρόνου. 

Μαζί με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα πλαίσια επικαιροποιημένου Σχεδίου Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας έχει εντάξει το σχέδιο επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, αλλά και δράσεις που αφορούν την υπογεννητικότητα στον τόπο μας, όπως ενέργειες για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων τα οποία, εάν δεν θεραπευθούν έγκαιρα, αυξάνουν την υπογονιμότητα ειδικά στις γυναίκες.  

Επίσης, ως κοινωνία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς η Κύπρια γυναίκα τεκνοποιεί κατά μέσο όρο στα 32 έτη. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις νέες γυναίκες να ξεκινούν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό όσο πιο νωρίς γίνεται, αφού η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται αισθητά μετά τα 35 έτη. Αυτό, αδιαμφισβήτητα, προσθέτει στο ποσοστό υπογονιμότητας που βλέπουμε να υπάρχει σήμερα αλλά προσθέτει και σωματικό, ψυχολογικό και οικονομικό κόστος στην κάθε γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναναπαραγωγής με σκοπό την απόκτηση του δικού της παιδιού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τις γυναίκες που κάνουν τον δικό τους αγώνα για την απόκτηση ενός παιδιού και παράλληλα καλεί την κοινωνία για τη δική της συμπαράσταση. Η στήριξη δίνει δύναμη και η δύναμη προσφέρει φως. Αυτό το φως θα φωτίσει την κοινωνία μας για να ανάψει τις δικές της δάδες για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και τις οικογένειές τους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











438