Κ. Ιωάννου: Το σημαντικό είναι η τήρηση των όρων της συμφωνίας με το κάθε νοσηλευτήριο


«Οι όροι του μνημονίου θα ενσωματωθούν στη συνέχεια υπό μορφή συμβολαίου, το οποίο θα υπογράψει ο ΟΑΥ με έκαστο ιδιωτικό νοσηλευτήριο»

Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ως προς την οικονομική τους βιωσιμότητα στο ΓεΣΥ και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την τήρηση του οικονομικού σκέλους του μνημονίου σαν Κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων για κατ’ αρχήν αποδοχή του μνημονίου, ως βάση διαπραγμάτευσης για το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά.

Η απόφαση ΠΑΣΙΝ ανοίγει τον δρόμο

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και θα δώσει σημαντική ώθηση για τα επόμενα στάδια που θα ακολουθήσουν μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε και θα εφαρμοστεί η 2η και τελική φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας, αφού στην ουσία ανοίγει τον δρόμο στον ΟΑΥ για έναρξη της διαβούλευσης με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα εκφράσουν τη βούλησή τους να ενταχθούν στο ΓεΣΥ».

Ως αποτέλεσμα της εντατικής διαβούλευσης που προηγήθηκε, ανέφερε ο κ. Υπουργός, το μνημόνιο αποτελεί μια αρκετά καλή βάση και ικανοποιεί τα περισσότερα από τα αιτήματα που είχε θέσει ο ΠΑΣΙΝ, χωρίς όμως να αφήνει εκτεθειμένο τον ΟΑΥ και να δημιουργεί κίνδυνο επιπλοκών στο ΓεΣΥ, μέσω του Προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν επαφές μεταξύ του ΟΑΥ και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΙΝ για τη διασαφήνιση κάποιων ζητημάτων τεχνικής κυρίως φύσης που απασχολούν τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διαβούλευση με έκαστο νοσηλευτήριο ξεχωριστά.

Θα παραμείνουν βιώσιμοι και υγιείς οργανισμοί

Αναφερόμενος στην ανησυχία που εκφράστηκε από τα μέλη του ΠΑΣΙΝ αναφορικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους  μέσω της τήρησης των συμφωνηθέντων, χαρακτήρισε το αίτημά τους κατανοητό και επανέλαβε την ήδη εκφρασθείσα θέση της Κυβέρνησης ότι «και η δική μας πρόθεση είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα παραμείνουν βιώσιμοι και υγιείς οργανισμοί και σε περιβάλλον ΓεΣΥ». Συνεχίζοντας δήλωσε πως «για να καθησυχαστεί αυτή τους η ανησυχία και για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική βούληση που έχουμε ως Κυβέρνηση, το μνημόνιο ανάμεσα στον ΠΑΣΙΝ και τον ΟΑΥ θα συνυπογραφεί και από εμένα. Οι όροι του μνημονίου θα ενσωματωθούν στη συνέχεια υπό μορφή συμβολαίου, το οποίο θα υπογράψει ο ΟΑΥ με έκαστο ιδιωτικό νοσηλευτήριο που θα επιλέξει να ενταχθεί στο Σύστημα».

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι εξετάζονται και ορισμένα άλλα σενάρια που μπορούν να διασφαλίσουν περαιτέρω την τήρηση των συμφωνηθέντων και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, για τα οποία δεν θέλησε να επεκταθεί προς το παρόν.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο και τη διευθυντική ομάδα του ΟΑΥ όσο και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΙΝ και τους συνεργάτες του για την καλή πίστη που έδειξαν στον διάλογο, και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των όρων του μνημονίου και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη και όλοι οι άλλοι μηχανισμοί δεν αποδώσουν.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν τέθηκαν χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επόμενων βημάτων για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Θωμάς Αντωνίου είπε ότι τα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. «Τα επόμενα βήματα είναι ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα εκφράσουν ενδιαφέρον όσα νοσηλευτήρια ενδιαφέρονται για να μπούμε σε επιμέρους διαβουλεύσεις για το καθένα ξεχωριστά και θα ακολουθήσουν την περίοδο μέχρι την 31η Μαΐου οι διαβουλεύσεις για να καθοριστούν οι επιμέρους Προϋπολογισμοί για το κάθε νοσηλευτήριο», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου.

Πρόταση στο Υπουργικό για εγγυήσεις

Κληθείς να επιβεβαιώσει σημερινά δημοσιεύματα που τον φέρουν να καταθέτει πρόταση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με τις εγγυήσεις, ο κ. Ιωάννου δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επαναλαμβάνοντας πως «η πρόθεσή μας είναι αυτό το ζήτημα να επιλυθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ως προς την οικονομική τους βιωσιμότητα στο ΓεΣΥ και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την τήρηση του οικονομικού σκέλους του μνημονίου σαν Κυβέρνηση. Αυτό είναι το σημαντικό: η τήρηση των οικονομικών όρων που θα απορρέουν από τη συμφωνία που θα υπογράψει έκαστο νοσηλευτήριο».

Συμπλήρωσε πως «είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι εγγυήσεις θα προσφέρονται όχι μόνο από το γεγονός ότι κι εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος θα υπογράψω το μνημόνιο, αλλά και από το γεγονός ότι οι όροι του μνημονίου θα ενσωματωθούν σε συμβόλαια που θα υπογραφούν μεταξύ ΟΑΥ και έκαστου νοσηλευτηρίου. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας σαν πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι ευρύτερη Κυβέρνηση. Άρα στην ουσία θα υπογραφούν συμβόλαια με έναν Οργανισμό που ανήκει στην Κυβέρνηση και πιθανή μη τήρηση των όρων του συμβολαίου δίνει το δικαίωμα στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο να προσφύγει στη δικαιοσύνη και ανάλογα να δικαιωθεί ή όχι. Άρα και μέσω των συμβολαίων θα παρέχεται η απαραίτητη εγγύηση. Αλλά, όπως έχω αναφέρει και στην αρχική μου τοποθέτηση για περαιτέρω διασφάλιση και για να καθησυχάσουμε τις οποιεσδήποτε ανησυχίες, επεξεργαζόμαστε κάποια άλλα σχέδια τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες λίγες μέρες».

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
247