Κ. Ιωάννου: Καταγγελίες βουλευτών για το ΓεΣΥ είναι ανυπόστατες και παραπλανούν


Με γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σχολιάζοντας αναφορές βουλευτών στο ΓεΣΥ κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 σημειώνει τα εξής:

«Σε σχέση με αναφορές βουλευτών διαφόρων κομμάτων κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, για τις υπό εφαρμογή μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι οι όποιες καταγγελίες για προβλήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι ανυπόστατες και παραπλανούν.

Το ΓεΣΥ άρχισε τη λειτουργία του πριν από έξι μήνες και έκτοτε έχουν γίνει πολύ σημαντικές βελτιώσεις στο πλαίσιο της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής που ομόφωνα τα ίδια τα κοινοβουλευτικά κόμματα μετουσίωσαν σε νόμο το 2017. Το Σύστημα αναβαθμίζεται συνεχώς και η πορεία του μέχρι στιγμής έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία.

Όσον δε αφορά την κινδυνολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα σχετικά με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, θα ήθελα αρχικά να ξεκαθαρίσω εκ νέου ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι μια εξίσου μεγάλη και σημαντική μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται ανεξάρτητα και παράλληλα με το ΓεΣΥ. Τα όποια προβλήματα πιθανόν να υπάρχουν στη διαδικασία αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δεν πρέπει να τυγχάνουν κομματικής εκμετάλλευσης και να συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Απορρίπτω κατηγορηματικά τις τοποθετήσεις βουλευτών ότι η Κυβέρνηση δεν επενδύει στα δημόσια νοσηλευτήρια και, για να διαπιστώσουν του λόγου το αληθές, παραπέμπω όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου στον Κρατικό Προϋπολογισμό που βρίσκεται υπό συζήτηση, και συγκεκριμένα στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, που αποτελεί το 10% του συνολικού Προϋπολογισμού του Κράτους. Εγώ θα αρκεστώ να επαναλάβω ότι στον Προϋπολογισμό του 2020, περιλαμβάνονται επιπλέον 119 νέες θέσεις Λογιστικών, Διοικητικών και Γραμματειακών Λειτουργών, επιπρόσθετα στις 300 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και γραμματειακού/διοικητικού προσωπικού που δόθηκαν το 2019, ενώ τόσο το κονδύλι για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όσο και εκείνο για τα αναπτυξιακά έργα ήταν αυξημένα ήδη στον Προϋπολογισμό του 2019, και το ίδιο συμβαίνει στον Προϋπολογισμό του 2020.

Τέλος, θα ήθελα να χαιρετίσω την πρόθεση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για συζήτηση επί του ΓεΣΥ. Παρά τις τακτικές ενημερώσεις που τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας πραγματοποιούμε και προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, αλλά και σε εκπροσώπους κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αναμφίβολα μια τέτοια συνάντηση θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση επιμέρους ζητημάτων που πιθανόν να προβληματίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή για την υλοποίηση του ΓεΣΥ, βρίσκεται πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί περαιτέρω πληροφόρηση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











919