Κ Ιωάννου: Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και έχουμε όλοι ευθύνη να διατηρήσουμε τη ροή του


 *Παρατηρήθηκε υπερ-εκμετάλλευση του ΓΕΣΥ από τους δικαιούχους

*Κατάχρηση του Συστήματος αφορά στην υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων που με τη σειρά του έφερε κάποιες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων

Το Ygeia-News παραθέτει ολόκληρη τη δήλωση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου στη διάσκεψη Τύπου για τον απολογισμό του 1ου μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ

«Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας καλωσορίσω στη σημερινή διάσκεψη, που γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός μήνα από την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Όπως και οι ίδιοι γνωρίζετε καλά, η έναρξη του ΓεΣΥ σηματοδότησε μια νέα εποχή για τον τομέα της Υγείας στον τόπο μας, την οποία προσμέναμε εδώ και πολλά χρόνια, και αποσκοπεί στη διευκόλυνση των διαδικασιών με τις οποίες λαμβάναμε υπηρεσίες υγείας μέχρι σήμερα.

Θετική αποτίμηση

Η αποτίμηση για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ κρίνεται θετική. Σε γενικές γραμμές, η έναρξη του ΓεΣΥ έγινε ομαλά και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες με θέρμη και ενθουσιασμό. Χαρακτηριστικό αυτής της αποδοχής είναι η μαζική εγγραφή των δικαιούχων στο Σύστημα. Τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες το μεσημέρι και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, δείχνουν ότι έχουν εγγραφεί πέραν των 621 χιλιάδων δικαιούχοι

Το ΓεΣΥ έφερε σημαντικές αλλαγές και στις τάξεις των παρόχων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, οι οποίοι ασκώντας καλόπιστη κριτική και κάνοντας ουσιαστικές υποδείξεις, συμβάλλουν στη συνεχή βελτίωση του συστήματος. Τον 1ο μήνα, έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ, 378 Προσωπικοί Ιατροί για ενήλικες, 118 Προσωπικοί Ιατροί για παιδιά, 612 Ειδικοί Ιατροί από όλες τις ειδικότητες, 476 φαρμακεία και 566 φαρμακοποιοί, 125 Κλινικά Εργαστήρια και 436 Εργαστηριακοί και εργαστηριακοί επιστήμονες και 13 Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα παγκύπρια.

Βασική αλλαγή

Βασική αλλαγή που εφαρμόστηκε με το ΓεΣΥ αφορά στην καθολικότητα και την ισότητα όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, χωρίς να γίνεται διάκριση ανάλογα με την ηλικία τους, τα κοινωνικο-οικονομικά τους δεδομένα ή την κρισιμότητα της πάθησής τους.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στην πατρίδα μας εισάγεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, σε μια προσπάθεια για εξορθολογισμό των διαδικασιών που ακολουθούνταν ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας. Ο  Προσωπικός Ιατρός έχει την ευθύνη για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών, καθώς και την καθοδήγηση των ασθενών του στο Σύστημα. Όπως διαφάνηκε από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του Συστήματος, οι πολίτες έσπευσαν να επισκεφθούν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς. Συνολικά, 130,584 επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε Προσωπικούς Ιατρούς σε όλες τις πόλεις και 30,254 σε Ειδικούς Ιατρούς.

1.400 δικαιούχοι για κάθε προσωπικό γιατρό

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάποιους ισχυρισμούς που διαρρέουν ορισμένοι κύκλοι και αναφέρονται σε μη ικανοποιητικό αριθμό εγγεγραμμένων Προσωπικών Ιατρών ενηλίκων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τους δικαιούχους που έχουν ενεργοποιήσει την εγγραφή τους στο Σύστημα, για κάθε έναν από τους 378 Προσωπικούς Ιατρούς ενηλίκων αναλογούν περίπου 1,400 δικαιούχοι. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν, αφού τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι μέχρι στιγμής Προσωπικοί Ιατροί τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών που έχουν συμβληθεί είναι ικανοποιητικοί για να καλύψουν ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό.  

«Φαρμακείο της γειτονιάς»

Ακόμη, από 1η Ιουνίου μπήκε στη ζωή μας ένας πολύ σημαντικός θεσμός, εκείνος του «φαρμακείου της γειτονιάς». Όλοι οι δικαιούχοι έχουν πλέον την επιλογή να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον φαρμακοποιό που ήδη γνωρίζουν και εμπιστεύονται, καταβάλλοντας ένα ευρώ ανά συσκευασία και ένα μικρό ποσό συμπληρωμής όπου αυτό απαιτείται. Έτσι, προστατεύεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός των ασθενών, διασφαλίζοντας ότι ο κάθε πάσχοντας λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία για τη βελτίωση της υγείας του. Έως τώρα, περιλήφθηκαν στον κατάλογο 1,070 φαρμακευτικά σκεύασματα και σε αυτόν θα συνεχίσουν να προστίθενται περισσότερα σκευάσματα τις επόμενες εβδομάδες. Τα φαρμακεία μας είχαν εκτελέσει τον πρώτο μήνα 87,618 συνταγές.

Δόθηκε επιπρόσθετα πρόσβαση στους ασθενείς στα Κλινικά Εργαστήρια και τα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα της προτίμησής τους, άμεσα και με πολύ χαμηλό κόστος, γεγονός που επίσης διευκόλυνε πολύ τους πολίτες. Συγκεκριμένα, τα Κλινικά Εργαστήρια εκτέλεσαν 41,488 αναλύσεις και στα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα εξυπηρετήθηκαν 5,609 περιστατικά.

Ταυτόχρονα και με στόχο να δοθεί χρόνος για ομαλή προσαρμογή, με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι ασθενείς που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι και τις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους σε Ειδικούς Ιατρούς στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα μπορούν να τα εκτελέσουν χωρίς παραπεμπτικό από Προσωπικό Ιατρό. Ισχύουν δηλαδή τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η ίδια ρύθμιση έγινε και για τα ραντεβού για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επίσης, τα φαρμακεία στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι το τέλος του Αυγούστου για να εξυπηρετούν τους δικαιούχους των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Οι διευθετήσεις αυτές λήφθηκαν, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ασθενείς μέχρι να ομαλοποιηθεί το νέο περιβάλλον.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα η τρίτη αναθεώρηση των καταλόγων των ιατρικών πράξεων για τους Ειδικούς Ιατρούς. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι οι Ιατροί ειδικοτήτων όπως η Νευρολογία, η Νευροχειρουργική, η Ορθοπεδική, η Ουρολογία, η Καρδιολογία, η Γαστρενερολογία, η Διαγνωστική Ακτινολογία και αρκετές άλλες, έχουν ήδη πρόσβαση στους αναθεωρημένους καταλόγους. Κάποιες αλλαγές που έγιναν περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ένταξη δραστηριοτήτων όπως υπερηχογράφημα μαστών, ακτινογραφίες ώμου, κλείδας, ωμοπλάτης, κτλ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αυξήθηκε η βαρύτητα της μονάδας για κάποιες ιατρικές πράξεις. Για παράδειγμα, στην ειδικότητα της Καρδιολογίας αυξήθηκε η βαρύτητα της δραστηριότητας για αξιολόγηση συσκευής προγραμματισμού (βηματοδότη) από 0,5 μονάδα σε 2,5 μονάδες. Στην περίπτωση της Ορθοπεδικής, προστέθηκαν οι επεμβάσεις χεριού που γίνονται εξωνοσοκομειακά στον κατάλογο δραστηριοτήτων, κοκ.

Επίσης, ετοιμάζεται Εγχειρίδιο χρήσης του καταλόγου ακτινοδιαγνωστικών δραστηριοτήτων, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους γιατρούς εντός των επόμενων ημερών. Το εγχειρίδιο αναμένεται να βοηθήσει τους γιατρούς στην σωστή και γρήγορη έκδοση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Αγαπητοί φίλοι,

Παρόλο που όλα τα πιο πάνω δημιούργησαν θετικό κλίμα για την έναρξη του ΓεΣΥ και αναμφίβολα είναι ενδεικτικά της περαιτέρω πορείας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αυτόν τον 1ο μήνα.

Τα προβλήματα του 1ου μήνα

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε υπερ-εκμετάλλευση του συστήματος από τους δικαιούχους. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ανάμεσα σε άλλα, το φαινόμενο παρατηρήθηκε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των δικαιούχων για τα δικαιώματά τους εντός του Συστήματος. Από τη μια, αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση που υπήρξε από πλευράς ΟΑΥ αλλά όχι εξ υπαιτιότητάς τους όσον αφορά στην επικοινωνιακή εκστρατεία ενημέρωσης, και από την άλλη, στη νοοτροπία που μας διακατέχει ως λαός να ενδιαφερόμαστε για ό,τι μας αφορά την τελευταία στιγμή. Σίγουρα και το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων πέντε δεκαετιών που περιλαμβάνει αμέτρητες πληροφορίες που δεν είναι εύκολο να αφομοιωθούν μεμιάς, συνέτεινε στην κατάχρηση ή τη λανθασμένη χρήση του Συστήματος, ειδικά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Αυτό προκάλεσε κάποια ζητήματα στους Προσωπικούς Ιατρούς, στους οποίους παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση από πλευράς δικαιούχων για τις υπηρεσίες που παρέχει το Σύστημα και καθυστερήσεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Με ικανοποίηση παρατηρήθηκε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες αυτή η ζήτηση μειώθηκε αισθητά, αφού ευάλωτες ομάδες ασθενών, όπως οι χρόνιοι και τα ηλικιωμένα άτομα, εξυπηρετήθηκαν άμεσα.

Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε από την κατάχρηση του Συστήματος αφορά στην υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων που με τη σειρά του έφερε κάποιες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων. Για τον σκοπό αυτό, άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται στις πρώτες αναβαθμίσεις που έγιναν στο λογισμικό, συγκεκριμένα Πρωτόκολλα που περιορίζουν την υπερβολική συνταγογράφηση. Επιπλέον, εδώ και δύο μέρες δόθηκαν οδηγίες όπως σκευάσματα που υπάρχουν στις δημόσιες φαρμακαποθήκες και υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα αποθέματα, να διατεθούν μέσω των εισαγωγέων στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Για να προστατεύσουμε το Σύστημα, από αυτόν τον μήνα θα αρχίζουν να εφαρμόζονται Πρωτόκολλα και περιορισμοί τόσο για τις παραπομπές όσο και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Θέλω, με την ευκαιρία, να καθησυχάσω τους πολίτες, λέγοντας τους ότι το ΓεΣΥ είναι ένα Σύστημα που ήρθε στη ζωή μας για να μας εξυπηρετεί για πολλά χρόνια στο μέλλον. Χρειάζεται όλοι μας, ο καθένας από τη θέση του, να προστατεύσουμε το Σύστημα που δημιουργήθηκε για μας. Απευθύνω κάλεσμα στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ μόνο όταν τις έχουν πραγματικά ανάγκη, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών που, ασκώντας καλόπιστη κριτική και κάνοντας υποδείξεις στη βάση της επιστημονικής τους κατάρτισης, βοηθούν εξ αρχής στη βελτίωση των συνθηκών και του Συστήματος. Χάριν και στις δικές τους παρεμβάσεις έγινε κατορθωτό μέσα σε έναν μήνα να γίνουν δύο αναβαθμίσεις στο Λογισμικό, ενώ άλλες διορθώσεις που απαιτούν περισσότερο χρόνο έχουν ήδη δρομολογηθεί για τις επόμενες αναβαθμίσεις. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να συγχαρώ τον ΟΑΥ για την άμεση ανταπόκρισή του στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται και τη γρήγορη επίλυσή τους. Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι το ΓεΣΥ, ως ζωντανός οργανισμός, θα βελτιώνεται συνεχώς.

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ εν τάχει στις εξελίξεις που αφορούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Όπως γνωρίζετε όλοι, τον περασμένο Νοέμβριο σε συνάντηση που είχα με την τότε ηγεσία του ΠΑΣΙΝ, μού μετέφεραν σειρά αιτημάτων των μελών τους. Με ικανοποίηση μερικούς μήνες μετά, μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί τους για να τους ενημερώσουμε για τις μέχρι τώρα ενέργειές μας και να τους καλέσουμε σε διάλογο επί των προτάσεών μας.

Συγκεκριμένα και όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει:

-       Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση (accreditation).

-       Επίσης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, παραχωρήθηκαν πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση 20% στον συντελεστή δόμησης για τη δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

-       Επιπρόσθετα, και σε συνεννόηση με το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, επεξεργαζόμαστε και θα είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες την παραχώρηση Σχεδίου Κινήτρων για αγορά ή και αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ως κρατική ενίσχυση (de minimis) προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επιλέξουν να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ.

Ήδη πριν από τρεις μέρες απέστειλα επιστολή στον ΠΑΣΙΝ, επεξηγώντας τα πιο πάνω μέτρα και καλώντας τους σε συνάντηση, ώστε και επίσημα να αρχίσει η διαβούλευση. Στόχος μας είναι πριν από την 1η Ιουνίου 2020, να έχουμε γεφυρώσει τις όποιες διαφορές και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ. Θέλω να πω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και ΟΑΥ επιδιώκουμε την επίλυση των όποιων διαφορών, εξ ου και επεξεργαζόμαστε κάθε λύση που μπορεί να απαμβλύνει το χάσμα στο πλαίσιο του δυνατού, με τρόπο που να μην παραγνωρίζονται οι ανησυχίες και οι ενδοιασμοί των μελών του ΠΑΣΙΝ, αλλά και να μην αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ όπως ψηφίστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επιβάλουμε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια οποιοδήποτε Σύστημα που θα απειλεί τη βιωσιμότητά τους και θα θέτει εν αμφιβόλω τη μέχρι τώρα πορεία τους.

Φίλες και φίλοι,

Όλα τα παραπάνω έγιναν στοχευμένα και με τρόπο που να επιτρέπει στο Σύστημα να εξελίσσεται προς όφελος του ασθενή, διευκολύνοντας την ίδια ώρα και τον τρόπο που εργάζονται οι επαγγελματίες υγείας.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, αφού έχω πλήρη επίγνωση πως υπάρχουν αρκετά ακόμα που χρειάζεται να γίνουν, ώστε το Σύστημα να αποδώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό που να ικανοποιεί όλους μας. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και πλέον έχουμε όλοι ευθύνη να διατηρήσουμε τη συνεχή ροή του».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











760