Κ Ιωάννου: Διαφωνούμε με την κατάργηση της λίστας των ΠΙ και των €25 για απευθείας πρόσβαση σε ΕΙ


«Έχουμε συμφωνήσει και με την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ όπως εισαχθούν ποσοτικά κριτήρια όσον αφορά τους Προσωπικούς Ιατρούς, όπως για παράδειγμα όσοι εγγράψουν πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, να εργοδοτούν νοσηλευτή ή γραμματειακό/υποστηρικτικό προσωπικό»

 Την κάθετη διαφωνία του για την κατάργηση της λίστας δικαιούχων των Προσωπικών Ιατρών και των €25 που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την απευθείας πρόσβαση των δικαιούχων σε Ειδικό Ιατρό, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κ. Υπουργός μιλούσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στο ΓεΣΥ, με σκοπό την ανασκόπηση της πορείας λειτουργίας του.

Ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε αρχικά τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τη σημερινή συνάντηση, όπου έγινε μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας του ΓεΣΥ, απαντήθηκαν ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με διάφορες προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ και εξήχθησαν κάποια συμπεράσματα από πλευράς Υπουργείου. «Εκείνο που με ικανοποίηση έχω ακούσει είναι τη δέσμευση των πλείστων εκ των παρευρισκόμενων για την πρόθεσή τους να μην προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή της αρχιτεκτονικής ή της φιλοσοφίας του Σχεδίου, κάτι που εμείς ως Κυβέρνηση τονίζουμε συνεχώς. Επίσης, την παραδοχή ότι το Σύστημα έχει ξεκινήσει με πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι όλοι ανέμεναν και αυτό είναι θετικό και είναι και προς πίστην της δουλειάς που γίνεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Και τη δέσμευση ότι στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Υγείας της Βουλής θα κληθούμε και το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ, ούτως ώστε να παραθέσουμε το πλάνο δράσης και τις ενέργειες που προγραμματίζονται να γίνουν για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των καταχρήσεων εκεί και όπου εντοπίζονται στο ΓεΣΥ», είπε ο κ. Ιωάννου.

Συνεχίζοντας και δραττόμενος την ευκαιρία, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι με τις πιθανές καταχρήσεις «αφήνεται να νοηθεί ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Ουδέν αναληθέστερο. Να τονίσουμε για ακόμα μια φορά την έννοια του σφαιρικού προϋπολογισμού και το γεγονός ότι επιβεβαιώνονται και η αρχιτεκτονική και αρχικοί σχεδιασμοί. Να θυμίσω ότι πέρσι τέτοια εποχή, υπήρχε η προσπάθεια να ξεφύγουμε από τον -όπως τον ονόμαζαν κάποιοι- σκληρό σφαιρικό προϋπολογισμό. Τώρα επιβεβαιώνονται οι σχεδιασμοί μας, διότι μέσω του προϋπολογισμού αυτού δεν μπορούμε να ξεφύγουμε ούτε σεντ επιπλέον. Εκείνο που συμβαίνει είναι πως εάν συνεχίζονται οι καταχρήσεις, οι απολαβές αυτών που καταχρώνται το Σύστημα θα μειώνονται εις βάθος χρόνου».

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι κατατέθηκαν στη συνεδρία οι ενέργειες που λαμβάνονται για τη βελτίωση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, ειδικά όσον αφορά τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω της αξιολόγησης για επαναφορά της αρχικής πρόνοιας, όπου περίπου 30% των απολαβών των Προσωπικών Ιατρών, θα σχετίζονται με δείκτες αποδοτικότητας. Η εισήγησή μας, είπε επιπλέον ο κ. Υπουργός, είναι όπως αυτό να διασυνδεθεί με θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των Προσωπικών Ιατρών.

«Έχουμε συμφωνήσει και με την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ όπως εισαχθούν ποσοτικά κριτήρια όσον αφορά τους Προσωπικούς Ιατρούς, όπως για παράδειγμα όσοι εγγράψουν πάνω από έναν συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, να εργοδοτούν νοσηλευτή ή γραμματειακό/υποστηρικτικό προσωπικό. Αυτό θεωρούμε ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παροχή υπηρεσιών, όπως και κάποιες άλλες δράσεις που τονίσαμε», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.

Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση πολύ χρήσιμη και χαιρέτισε την πρόθεση που εξέφρασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι για συνεργασία με τον ΟΑΥ για τη συνεχή βελτίωση του ΓεΣΥ.

Στη συνέχεια, κληθείς να πει τη θέση του σχετικά με την πρόταση που λέχθηκε για κατάργηση της καταβολής των €25 για απευθείας πρόσβαση σε Ειδικό Ιατρό, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του, λέγοντας ότι «η πρόνοια αυτή μπήκε κατόπιν μελέτης και είναι ένα αποτρεπτικό μέτρο, ούτως ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των Ειδικών Ιατρών». Εξήγησε πως ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, ως ο θεματοφύλακας του Συστήματος, είναι εκεί για να ελέγχει την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας για να μην υπάρχουν καταχρήσεις. «Αντιλαμβάνεστε ότι αν φύγει αυτή η πρόνοια, τότε όλοι, με πάσα ευκολία, θα μπορούν αν πηγαίνουν στους Ειδικούς Ιατρούς, χωρίς κανέναν έλεγχο αν όντως χρειάζεται ή όχι, με αποτέλεσμα να διενεργούνται καταχρηστικά πολύ περισσότερες ιατρικές πράξεις και εκεί είναι που θα διακινδυνεύσουμε τη βιωσιμότητα του Συστήματος. Όλες αυτές οι πρόνοιες μπήκαν ακριβώς στο Σύστημα, μετά από 20 χρόνια σχεδιασμών, για να προστατεύσουν το Σύστημα. Αλλοίμονο εάν έρθουμε στους πρώτους έξι μήνες, πιθανόν για να ευνοήσουμε κάποιες ομάδες παρόχων, να αρχίσουμε να αφαιρούμε βασικές πρόνοιες του Συστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν η πρόνοια του «70-30» έχει συζητηθεί από τον ΟΑΥ και τους Προσωπικούς Ιατρούς και έχει συμφωνηθεί, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί. Προς το παρόν, είπε, έγινε μια συνάντηση χθες, κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν κάποιες απόψεις και διευκρίνισε πως «οτιδήποτε αποφασιστεί θα είναι κατόπιν διαβούλευσης και της σύμφωνης γνώμης και των γιατρών, διότι έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια, τα οποία δεν προνοούν αυτό τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα και οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί πρέπει να είναι με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών. Τα μηνύματα που παίρνουμε από την ιατρική κοινότητα φαίνεται ότι η πλειοψηφία συμφωνεί με την επαναφορά της πρόνοιας αυτής, διότι στο τέλος της ημέρας κατοχυρώνει και διασφαλίζει τους γιατρούς που προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι το «70-30» θα περιορίσει τις καταχρήσεις, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι οι καταχρήσεις που παρατηρήθηκαν δεν έγιναν από τους Προσωπικούς Ιατρούς, αλλά από κάποιες περιπτώσεις Ειδικών Ιατρών. «Το “70-30” δεν στοχεύει στο να περιορίσει τις καταχρήσεις. Στοχεύει στο να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Προσωπικοί Ιατροί», ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση εάν αντιμετωπίζεται θετικά η πρόταση για κατάργηση της λίστας δικαιούχων του Προσωπικού Ιατρού, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι «και με αυτό διαφωνούμε κάθετα, είναι βασική φιλοσοφία του Σχεδίου και καταργεί τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού. Ο Προσωπικός Ιατρός ακριβώς έχει τη λίστα με τους ασθενείς του, τους οποίους παρακολουθεί σε βάθος χρόνου, γνωρίζει το ιστορικό τους και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχουν, ακριβώς διότι γνωρίζει την προϊστορία τους. Η ελεύθερη πρόσβαση ούτως ή αλλιώς διασφαλίζεται, διότι έχει το δικαίωμα ο καθένας από εμάς, εάν δεν είναι ικανοποιημένος από την εξυπηρέτηση που λαμβάνει από τον Προσωπικό Ιατρό που έχει επιλέξει, να αλλάξει άμεσα. Άρα η ελεύθερη πρόσβαση διασφαλίζεται». Αυτή είναι βασική αρχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εφαρμόζεται σε όλα τα Συστήματα Υγείας παγκοσμίως, επεσήμανε.

Κληθείς να πει πόσες από τις 130 περιπτώσεις που εντοπίστηκε κατάχρηση του Συστήματος είναι πιο σοβαρές, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα που γίνεται, για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε σωστά συμπεράσματα. Η έρευνα αυτή, συμπλήρωσε, «χρειάζεται κάποιο χρόνο, διότι δεν είναι εύκολο στα θέματα ιατρικής, δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο στην ιατρική, χρειάζεται να τεκμηριωθεί. Και εάν και εφόσον τεκμηριωθούν, υπάρχουν και ανάλογες ποινές στους Κανονισμούς που προβλέπονται για αυτές τις καταχρήσεις». Ανέφερε επίσης ότι πέρσι στην Βουλή, είχε γίνει συζήτηση για το ύψος των ποινών και «τώρα επιβεβαιώνεται και αυτή η επιμονή μας να μπουν ποινές αποτρεπτικές, που προβλέπουν από €30,000 πρόστιμο, μέχρι και αποβολή από το Σύστημα». Είπε παράλληλα ότι οι σοβαρές περιπτώσεις είναι λίγες.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται, ως πολιτικός προϊστάμενος, για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν από πλευράς ΟΚΥπΥ και για τις φωνές που θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του Συστήματος λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας διασφαλίζει ότι δίνονται όλα τα εργαλεία στον ΟΚΥπΥ για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. «Η απτή απόδειξη αυτού που λέω είναι ο Προϋπολογισμός που έχουμε καταθέσει και για το 2019 και για το 2020. Για το θέμα της αυτονόμησης, είναι σωστό να βάλουμε κάτω κάποια δεδομένα. Ο Προϋπολογισμός για το 2020 είναι ο ψηλότερος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προβλέπει ακόμα 120 θέσεις εργασίας επιπλέον των 350 που έχουν εγκριθεί το 2019, άρα αντιλαμβάνεστε ότι μέσα στο 2020, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα εργοδοτούν 500 περίπου επιπλέον άτομα και η πλειοψηφία αυτών δεν είναι γιατροί, αλλά παραϊατρικό προσωπικό, που ήταν και αίτημα των ιδιών των γιατρών ότι χρειάζονται υποστηρικτικό προσωπικό για να αποδώσουν καλύτερα και να εξυπηρετήσουν και τον κόσμο καλύτερα. Προβλέπονται €25 εκ. για ανέγερση κτιρίων ή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, €15 εκ. για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού επιπλέον των λεφτών που είχαν δοθεί πέρσι. Ο Προϋπολογισμός είναι εκεί και είναι η πιο απτή απόδειξη του πόσο επενδύουμε στα δημόσια νοσηλευτήρια και πόσο τα στηρίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι είναι παραδεκτό, πρωτίστως από τον ίδιο, ότι υπήρξε καθυστέρηση το 2019 σε σχέση με την εφαρμογή του επιχειρησιακού πλάνου του ΟΚΥπΥ. Αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, ανέφερε, που έχουν να κάνουν με προσλήψεις προσωπικού. «Αυτά έχουν πλέον επιλυθεί και θεωρώ ότι θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες το 2020. Εδώ όμως να τονίσω ότι η αυτονόμηση από μόνη της είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση, απαιτεί αλλαγή κουλτούρας στα δημόσια νοσηλευτήρια, δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και για να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς απαιτείται και συνεργασία από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Χωρίς συνεργασία και κατανόηση του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, αντιλαμβάνεστε ότι όση καλή πρόθεση και να έχει η Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ δεν θα φέρει εις πέρας στο χρονικό διάστημα που οι ίδιοι έχουν θέσει, τους στόχους τους», τόνισε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











804